Verkeersbesluit voor het gedeeltelijk intrekken van het verzamelbesluit laadpalen en het instellen van twee parkeervakken voor het laden van elektrische auto's aan Horatiuslaan te Sittard

2023/ 2890472

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

 

  • Tot het op 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 genomen verkeerbesluit, voor het plaatsen van diverse laadpalen in de gemeente Sittard-Geleen, gepubliceerd in het Gemeenteblad van 17 februari 2023, onder kenmerknummer 2023, 69466, gedeeltelijk in te trekken. Het betreft hierbij het intrekken van de laadpaallocatie op de parkeerplaats nabij de Horatiuslaan 23 met kenmerknummer ID 1883-174.

  • Verder tot het instellen van twee parkeervakken voor het laden van elektrische auto's aan Horatiuslaan te Sittard. Dit op parkeerplaats gelegen nabij de Horatiuslaan huisnummer 23 te sittard. Het betreft hier een andere locatie dan de laadpaallocatie op de Horatiuslaan met kenmerknummer ID 1883-174, zoals bedoeld in het op 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 genomen verkeerbesluit.

 

Ten behoeve van bovenstaande de onderstaande verkeersmaatregelen te nemen.

 

  • 1.

    Het niet plaatsen van het bord ‘Parkeergelegenheid alleen bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen’ (bord E8c) en het niet plaatsen van het onderbord ‘geldt voor twee vakken’ (onderbord OB504). Het betreft hierbij de laadpaallocatie op de parkeerplaats nabij de Horatiuslaan 23 met kenmerknummer ID 1883-174, zoals bedoeld in het op 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 genomen verkeerbesluit.

  • 2.

    Het niet aanbrengen van witte belijning ter aanduiding van de vakken. Het betreft hierbij de locatie op de parkeerplaats nabij de Horatiuslaan 23 met kenmerknummer ID 1883-174, zoals bedoeld in het op 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 genomen verkeerbesluit.

  • 3.

    Het plaatsen van het bord ‘Parkeergelegenheid alleen bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen’ (bord E8c) met het onderbord ‘geldt voor twee vakken’ (OB504). Dit op de parkeerplaats gelegen nabij de Horatiuslaan huisnummer 23 te sittard. Het betreft hier een andere locatie dan de laadpaallocatie op de Horatiuslaan met kenmerknummer ID 1883-174, zoals bedoeld in het op 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 genomen verkeerbesluit.

  • 4.

    Het aanbrengen van witte belijning ter aanduiding van de vakken. Dit op de parkeerplaats gelegen nabij de Horatiuslaan huisnummer 23 te sittard. Het betreft hier een andere locatie dan de laadpaallocatie op de Horatiuslaan met kenmerknummer ID 1883-174, zoals bedoeld in het op 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 genomen verkeerbesluit.

Zoals aangegeven op de bij het besluit behorende foto(’s) en/of tekening(en) in de aparte bijlage. Wanneer u dit besluit digitaal raadpleegt, treft u de bijlage aan door op de linkerkant van deze pagina onder het kopje ‘Externe bijlagen’ op de blauw gekleurde tekst te klikken.

 

2. Overwegingen

Tegen het besluit van 17 februari 2023 met registratienummer 2883394 is een bezwaarschrift ingediend, gericht op het plaatsen van de laadpaallocatie op de parkeerplaats nabij de Horatiuslaan 23 met kenmerknummer ID 1883-174. Gelet op het algemeen belang en het belang van de bezwaarmaker, is er gekeken naar een alternatieve locatie. Deze alternatieve locatie is ook gelegen op de parkeerplaats nabij de Horatiuslaan 23. Met deze alternatieve locatie komen wij zowel de belangen van de bezwaarmaker tegemoet, alsook het algemeen belang.

In Nederland zijn de elektrische voertuigen in opkomst waardoor meer vraag ontstaat naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De gemeente wil het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren waarbij het faciliteren van voldoende oplaadpunten een belangrijke voorwaarde is. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners, maar ook bezoekers van Sittard-Geleen, de gelegenheid hebben elektrische voertuigen op te laden.

De gemeente wil de parkeerplaatsen ten behoeve van de oplaadpalen uitsluitend reserveren voor elektrische auto’s die aan het opladen zijn. De elektrische auto die oplaadt is duidelijk herkenbaar voor handhavende instanties en andere weggebruikers door de oplaadkabel die bevestigd is aan de oplaadpaal en de elektrische auto.

Aan een laadpunt kunnen in principe twee parkeervakken gekoppeld worden. Het is echter gezien de wenselijkheid van het stimuleren en bevorderen van elektrisch rijden niet onredelijk om twee parkeerplaatsen in te richten. Andere automobilisten kunnen gebruik maken van de algemene parkeerplaatsen in de buurt.

 

3. Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 15, lid 1 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer artikel 12.

Uit het oogpunt van het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer, wordt het noodzakelijk geacht de verkeersmaatregelen te nemen. Van toepassing zijn hier artikel 2, lid 2, sub a en artikel 2 lid 3 sub a van de Wegenverkeerswet 1994.

De Horatiuslaan te Sittard is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

 

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 21-03-2023 ambtshalve geadviseerd tot intrekking van de voorgestelde verkeersmaatregel en het instellen van een nieuwe verkeersmaatregel.

 

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 17-04-2023

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Juridisch medewerker Verkeer

R. Dobrick

6. Publicatie, inzage en bezwaar

publicatie

op basis van artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, wordt na besluitvorming dit verkeersbesluit gepubliceerd in het Gemeenteblad (officielebekendmakingen.nl).

Bezwaar

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken na de dag waarop dit besluit gepubliceerd is een bezwaarschrift indienen. Bezwaar indienen kan op verschillende manieren.

Elektronisch (met DigiD)

Op www.sittard-geleen.nl (trefwoord bezwaar / bezwaarschrift) staat hoe u dit doet.

Tip: zorg dat u de documenten die u eventueel wilt toevoegen aan uw bezwaarschrift digitaal beschikbaar heeft (pdf, Word of Excel).

Een bezwaarschrift, gestuurd via e-mail, sms, Twitter e.d. nemen wij niet in behandeling.

Schriftelijk

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen

Postbus 18

6130 AA Sittard

In uw bezwaarschrift vermeldt u:

  • uw naam en adres;

  • de datum;

  • de beslissing waartegen u bezwaar maakt;

  • de reden(en) van uw bezwaar;

  • uw handtekening.

Zet op de linkerbovenhoek van de envelop ‘bezwaarschrift’.

Fax

U kunt uw bezwaarschrift faxen naar nummer 046-4000039

Let er wel op dat het begin van de fax vóór twaalf uur ’s avonds op de laatste dag van de termijn binnen moet zijn.

Persoonlijk

U kunt uw bezwaarschrift persoonlijk afgeven bij de Stadswinkel, Markt 1, Geleen.

U krijgt hierbij een officieel ontvangstbewijs.

Voorlopige voorziening

Het besluit treedt direct in werking, ook al wordt er bezwaar gemaakt. Bent u van mening dat, zolang nog niet op het bezwaarschrift is beslist, het besluit niet in werking zou moeten treden, dan kunt u aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg een voorlopige voorziening vragen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijk kan natuurlijk ook en wel bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg,

Postbus 950, 6040 AZ ROERMOND.

Aan het vragen van een voorlopige voorziening zijn wel kosten verbonden (griffierechten).

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat u kunt doen als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente? Lees dan de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’. Daarin staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt instellen tegen een gemeentelijke beslissing. Deze brochure kunt u afhalen bij de infobalie van het gemeentehuis. U kunt hem ook aanvragen via www.rijksoverheid.nl of 1400 (lokaal tarief).

Locatie Laadpaal Horatiuslaan te Sittard

Intrekken onderstaande locatie.

    • laadpaal ID 1883-174: Twee parkeerplaatsen ten hoogte van de Horatiuslaan 23, 6135HW Sittard.

Het instellen van twee parkeervakken voor het laden van elektrische auto's aan Horatiuslaan te Sittard.

Naar boven