Verkeersbesluit - Tijdelijke verkeersmaatregelen Aquabest e.o.

 

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Best

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op

De bepalingen in de wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en Best Mobiel – De Bestse Mobiliteitsaanpak (december 2017);

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 op grond waarvan verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij het verkeer betreffen op wegen, die niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een Waterschap;

Het feit dat de verkeerskundige van de afdeling Beheer & Realisatie bij besluit is gemandateerd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994;

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg;Het beschermen van weggebruikers en passagiers;Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

Overwegende dat

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

 

Is het gewenst om

Tijdelijke verkeersmaatregelen in te stellen om de in- en uitstroom van het evenement Super Sized Kingsday 2023 in goede banen te leiden. Het betreft de volgende verkeersmaatregelen:

Het afsluiten van de Terraweg en Ekkersweijer, uitgezonderd aanwonenden, bedrijven en pendelbussen

Het afsluiten van de Wilhelminabrug vanaf 21:00;

Het instellen van een maximumsnelheid van 30km/uur op de Eindhovenseweg-zuid;

Het afzetten van een rijstrook op de Eindhovenseweg-zuid;

Het instellen van verplichte rijrichtingen op de Dieze, NCB-weg en de Terraweg;

Het instellen van eenrichtingsverkeer op de NCB-weg;

Het instellen van stop- en parkeerverboden op de Terraweg en de NCB-weg;

 

Motivering

Hieronder worden de tijdelijke verkeersmaatregelen kort gemotiveerd.

Maximumsnelheid

Door de tijdelijke verkeersmaatregelen is het noodzakelijk om de maximumsnelheid op de Eindhovenseweg-zuid te verlagen naar 30 km/uur. Met een verlaging van de snelheid kunnen weggebruikers de tijdelijke situatie tijdig herkennen en daarop hun gedrag aanpassen. Dit bevordert de verkeersveiligheid ter plaatse voor alle verkeersdeelnemers en verkeersregelaars. Deze maatregel is conform de landelijke richtlijnen van het CROW.

Afsluitingen

Zowel de Terraweg als de Ekkersweijer zijn aangewezen als calamiteitenroutes voor de hulpdiensten. Om de bereikbaarheid van de hulpdiensten te garanderen is het vereist dat deze wegen vrij blijven van voertuigen die de bereikbaarheid kunnen beïnvloeden. De achterliggende bewoners, bedrijven, hulpdiensten en de pendelbussen kunnen wel gebruik maken van de Terraweg en Ekkersweijer.

Om het uitgaande festivalverkeer goed te laten doorstromen en daarmee opstoppingen te voorkomen wordt de Wilhelminabrug op de Eindhovenseweg-zuid afgesloten van 21:00 – 02:00 uur. Met de afsluiting ontstaat er voor het uitgaande verkeer een nagenoeg conflictvrije route wat de doorstroming optimaliseert.

Verplichte rijrichtingen

Vanwege de afsluitingen van een aantal wegen en/of ter bevordering van de doorstroming van het verkeer is het voor verkeer uit enkele (zij)straten niet mogelijk om bepaalde wegen op te rijden. Hierdoor is het noodzakelijk dat dit verkeer een andere richting op rijdt dan gebruikelijk. Dit wordt aangegeven middels een verplichte rijrichting. De omrijdfactor blijft in alle gevallen zo minimaal mogelijk.

Eenrichtingsverkeer

Aan de NCB-weg is een Kiss & Ride plaats gecreëerd voor bezoekers die worden afgezet. Om de verkeersafwikkeling te verbeteren en lange wachtrijen te voorkomen is het wenselijk om eenrichtingsverkeer in te stellen op de NCB-weg en de Hoberglaan. Door het eenrichtingsverkeer blijft er ter hoogte van het Kiss & Ride punt eveneens voldoende ruimte beschikbaar, waardoor passagiers veilig kunnen in- en uitstappen.

De bedrijven aan de NCB-weg, nabij de Eindhovenseweg-zuid, blijven bereikbaar in twee richtingen.

Stopverboden

Zowel de Terraweg als de Ekkersweijer zijn aangewezen als calamiteitenroutes voor de hulpdiensten. Om de bereikbaarheid van de hulpdiensten te garanderen is het vereist dat deze wegen vrij blijven van geparkeerde voertuigen die de bereikbaarheid kunnen beïnvloeden. Op de Terraweg is het wenselijk om hiervoor een stopverbod in te stellen.

Parkeerverbod

De evenementenorganisatie stelt genoeg parkeerplaatsen beschikbaar aan de bezoekers die met de auto naar het evenement komen, waarmee er geen noodzaak is om op de NCB-weg langs de rijbaan te parkeren.

 

Belangenafweging

Aquabest is aangewezen als evenemententerrein en de organisatie van het evenement organiseert het evenement al meerdere jaren op Aquabest en heeft de nodige ervaring met de tijdelijke verkeersmaatregelen en het afhandelen van grote bezoekersstromen.

Tijdens het evenement zijn er door de organisatie in samenspraak met de gemeente diverse routes overeengekomen en beschikbaar gesteld voor fietsverkeer, taxivervoer, Kiss&Ride en pendelbussen richting het evenement.

Ook is met de Nationale Politie, Oost-Brabant, basisteam de Kempen en de Veiligheidsregio Brabant overleg geweest over de bereikbaarheid van hulpdiensten en de tijdelijke verkeersmaatregelen tijdens het evenement.

De veiligheid van bezoekers en de bereikbaarheid van hulpdiensten gedurende het evenement weegt zwaarder dan de eventuele overlast of hinder dat het verkeer van de tijdelijke verkeersmaatregelen ondervindt.

Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld dan wel dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, eenheid Oost-Brabant, basisteam de Kempen.

 

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

 

  • 1.

    Het instellen van een maximumsnelheid van 30 km/uur op de Eindhovenseweg-Zuid tussen de ploegstraat en de Terraweg en tussen de I.B.C. weg en De Dieze door het plaatsen van verkeersbord model A01(30) uit bijlage I van het RVV 1990 op 27 april van 10:00 tot 28 april 02:00 uur;

  • 2.

    Het afsluiten van de Terraweg, Ekkersweijer en de brug op de Eindhovenseweg-Zuid ter hoogte van de Dieze door het plaatsen van schrikhekken met daarop verkeersbord C01 uit bijlage I van het RVV 1990 op 27 april van 10:00 tot 28 april 02:00 uur;

  • 3.

    Het instellen van eenrichtingsverkeer op de NCB weg door het plaatsen van verkeersborden C02 en C03 uit bijlage I van het RVV 1990 op 27 april van 10:00 tot 28 april 02:00 uur;

  • 4.

    Het instellen van een verplichte rijrichting rechtsaf op de Ploegstraat, Terraweg, NCB weg en De Dieze ter hoogte van het kruispunt met de Eindhovenseweg-Zuid door het plaatsen van een schrikhek met daarop verkeersbord D05r uit bijlage I van het RVV 1990 op 27 april 10:00 tot 28 april 02:00 uur;

  • 5.

    Het instellen van een parkeerverbod aan beide zijdes van de NCB weg door het plaatsen van verkeersbord E01 uit bijlage I van het RVV 1990 op 27 april 10:00 tot 28 april 02:00 uur;

  • 6.

    Het instellen van een stopverbod aan beide zijdes van de Terraweg door het plaatsen van verkeersbord E02 uit bijlage I van het RVV 1990 op 27 april 10:00 tot 28 april 02:00 uur;

  • 7.

    Te bepalen dat met het van kracht worden van dit besluit eerdere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied tijdelijk komen te vervallen, als deze met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermee niet in overeenstemming zijn.

  • 8.

    Te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door plaatsing van het besluit in het gemeenteblad.

 

Bezwaar

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van het gemeenteblad en ligt niet analoog ter inzage.

Binnen zes weken kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (B&W). De termijn van zes weken begint op de dag na de datum waarop dit besluit in het gemeenteblad is gepubliceerd.

Bij onverwijlde spoed, heeft u de mogelijkheid om een verzoek tot voorlopige voorziening in te dienen. Dit kunt u doen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in ’s-Hertogenbosch bij de sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Een dergelijk verzoek kunt u alleen indienen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Let u erop dat u voor een voorlopige voorziening griffierechten verschuldigd bent.

U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Dit kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor dient u wel te beschikken over een DigiD. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaardes.

24-04-2023

Met vriendelijke groet,

Namens burgemeester en wethouders,

Verkeerskundige gemeente Best

 

Naar boven