Verkeersbesluit uitbreiden parkeerschijfzone, Langekerkstraat te Huissen

Zaaknummer: ZS-643324

 

Onderwerp

Uitbreiding parkeerschijfzone, Langekerkstraat, Huissen

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, en het Besluit mandaat, volmacht en machtiging gemeente Lingewaard, is de teammanager van Openbare Ruimte en Vastgoed, de heer R.R.E. Leijte, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Overwegende dat:

• De Langekerkstraat en de Vicariestraat in de bebouwde kom van Huissen zijn gelegen;

• Deze wegen in beheer en eigendom zijn van de gemeente Lingewaard;

• Deze weg binnen de parkeerschijfzone in het centrum van Huissen vallen;

• Er op de hoek van deze wegen een kerk staat op het adres Langekerkstraat 10;

• Deze kerk beschikt over een plein aan de voorzijde, dat de afgelopen jaren reeds meerdere jaren wordt gebruikt als openbare parkeerplaats, maar dit gebied niet is aangewezen of ingericht als parkeerschijfzone, waardoor dit plein afwijkt van de omgeving;

• Dit ertoe leidt dat hier veelvuldig langdurig wordt geparkeerd;

• Dat dit langdurig parkeren in strijd is met de doelstelling van de parkeerschijfzone en het aantal beschikbare parkeerplaatsen vermindert voor bezoekers en houders van een ontheffing van de genoemde parkeerschijfzone;

• Het daarom gewenst is om dit plein in te richten conform de omliggende straten, binnen de parkeerschijfzone.

 

Verder constaterend en overwegende dat:

• Er rond de kerk nog twee borden E1 (parkeerverbod) staan;

Dat deze borden feitelijk overbodig zijn omdat hier reeds een parkeerschijfzone geldt, waardoor er op basis van artikel 25 van het Reglement Verkeersregels en – tekens (RVV1990) al niet geparkeerd mag worden buiten de plaatsen die als zodanig zijn aangeduid of aangegeven of op plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep.

• Deze borden daarmee feitelijk dubbelop zijn en bovendien verwarrend kunnen werken;

• Deze borden daarom verwijdert moeten worden.

 

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

 

Motivering

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

 

Het is daarom gewenst om het plein voor het kerkgebouw op het adres Langekerkstraat 10 te Huissen te betrekken in de parkeerschijfzone die geldt in de rest van het centrum van Huissen. Daarvoor hoeft geen extra bebording te worden geplaatst. De parkeervakken worden wel voorzien van een blauwe lijn.

 

Overleg met politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft er overleg plaatsgevonden met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersadviseur van de eenheid Oost Nederland.

 

Besluit

Op grond van bovenstaande overwegingen besluiten wij om:

 

1. Het terrein voor de kerk op het adres Langekerkstraat 10 in te richten als parkeerterrein met parkeervakken en dit gebied in de omliggende parkeerschijfzone te betrekken en door blauwe belijning bij de parkeervakken aan te brengen, zoals aangegeven in het RVV 1990, om zo aan te geven op welke vakken de reeds aanwezige bebording (E10zb en E11ze van bijlage 1, RVV1990) betrekking heeft.

2. De verkeersborden E1 (zoals opgenomen in Bijlage 1 van het RVV1990) die naast/achter de kerk aanwezig zijn in de Langekerkstraat te verwijderen, inclusief de aangebrachte onderborden.

 

E.e.a. conform de tekening ‘HSN/1-1-23-1/29-06-2022’ welke ter verduidelijking als bijlage aan dit besluit is toegevoegd.

 

Bemmel, 17 april 2023

 

namens burgemeester en wethouders van Lingewaard,

 

 

R.R.E. Leijte, teammanager,

team Openbare Ruimte en Vastgoed

 

Bezwaarschrift en voorlopige voorziening

Wanneer u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken. Dit staat in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). U dient dan binnen zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift in te dienen bij het bestuursorgaan, het college van burgemeester en wethouders. U kunt op twee manieren bezwaar maken, per webformulier en per brief.

 

U kunt online bezwaar maken via een webformulier op www.lingewaard.nl. U komt hier via de zoekopdracht ‘bezwaar maken’. Voor het indienen van een digitaal bezwaarschrift is wel een elektronische handtekening nodig (DigiD). Op genoemde website kunt u lezen hoe u online bezwaar kunt maken.

 

U kunt ook nog steeds per brief een bezwaar indienen. In die brief, een bezwaarschrift, zet u in ieder geval het volgende: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van het bezwaar (motivering). U dient het bezwaarschrift ook te ondertekenen met uw handtekening. Deze brief kunt u sturen naar college van burgemeester en wethouders, Postbus 15, 6680 AA Bemmel.

 

Het indienen van een bezwaarschrift kost u geen geld.

 

Het bezwaarschrift stopt de werking van het besluit niet. Om de werking van een besluit tijdelijk te stoppen, dus te laten schorsen, is een beslissing van de Voorzieningenrechter nodig. Er moet wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Hiervoor moet u dan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland. Het adres hiervan is: Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen via de website www.rechtspraak.nl. Indienen van een verzoek om voorlopige voorziening gebeurt tegelijk met het indienen van het bezwaarschrift of kort daarna. Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen aan de rechtbank.

 

 

Tegen dit besluit kunnen eventueel ook andere belanghebbenden een bezwaarschrift indienen.

 

Naar boven