Besluit tot eerste wijziging van de Havenregeling Zaltbommel 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Z a l t b o m m e l ;

 

 

gelezen het voorstel d.d. 18 september 2013 en 13 november 2013;

 

 

Gelet op artikel 5:25 van de Algemene plaatselijke verordening Zaltbommel 2012 en de Havenregeling Zaltbommel 2009

 

 

b e s l u i t :

 

Vast te stellen het volgende: besluit tot eerste wijziging van de Havenregeling Zaltbommel 2009

Artikel I Wijziging Havenregeling

De Havenregeling Zaltbommel 2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 1, sub b, vervalt;

  • B.

    Artikel 1, sub e, komt te luiden als volgt: een schip dat niet in gebruik is voor beroepsmatige doeleinden en geschikt is voor recreatief dag- en nachtverblijf van één of meer personen.

  • C.

    In artikel 3, derde lid, wordt “twaalf weken” gewijzigd in: 16 weken;

  • D.

    Aan artikel 3 wordt een vierde lid toegevoegd dat luidt als volgt: 4. Het tweede en derde lid gelden niet voor de ligplaatsen die worden verhuurd krachtens artikel 13 van de Beheersovereenkomst.

  • E.

    In artikel 8, eerste lid, wordt “plaats” gewijzigd in: plaatsen;

  • F.

    In artikel 8, derde lid, wordt “62 dagen” gewijzigd in: 14 dagen

  • G.

    In artikel 8 wordt onder vernummering van het tweede, derde en vierde lid tot derde, vierde en vijfde lid, wordt een tweede lid toegevoegd dat luidt: 2. Het college kan ten aanzien van de in het eerste lid aangewezen plaatsen nadere regels stellen.

  • H.

    Artikel 11 vervalt.

Artikel II Wijziging bijlage

De bijlage ex artikel 3, eerste lid, artikel 8, eerste lid en artikel 10 Havenregeling Zaltbommel 2010 wordt vervangen door de bij dit besluit behorende bijlage.

Artikel III Wijziging toelichting

In de toelichting bij artikel 8 wordt de passage: “Voor deze schepen geldt (…) op de daarvoor aangewezen plaats.” gewijzigd in: Voor deze schepen geldt dat zij uitsluitend ligplaats mogen innemen op de daartoe aangewezen plaatsen en voor een maximale duur van 72 uur. Om te voorkomen dat grote schepen er lange tijd liggen is opgenomen dat de periode waarbinnen ligplaats ingenomen mag worden begrensd is tot 14 dagen, te rekenen vanaf het moment dat feitelijk ligplaats wordt ingenomen. Ofwel: hetzelfde schip mag 1 maal per 14 dagen maximaal 72 uur onafgebroken ligplaats innemen op de daarvoor aangewezen plaatsen.

Artikel IV Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit tot eerste wijziging van de Havenregeling 2009.

Artikel V Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 december 2013.

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Zaltbommel in de vergadering van 19 november 2013.

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ZALTBOMMEL

de secretaris,

drs. L.H. Derksen

de burgemeester,

A. van den Bosch

ALGEMENE TOELICHTING

Met een delegatie van het bestuur van Watersportvereniging De Golfbreker (hierna: de Watersportsportvereniging, beheerder van de haven van Zaltbommel, is gesproken over de Havenregeling. In de praktijk loopt de Watersportvereniging tegen een aantal praktische problemen aan. Met dit wijzigingsbesluit wordt de Havenregeling versoepeld en sluit de regeling meer aan op de praktijk.

 

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

 

Artikel I, sub A en B

In de praktijk blijken recreatievaartuigen langer te kunnen zijn dan 20 meter. Tegen het afmeren van grote recreatievaartuigen bestaat geen bezwaar.

 

Artikel I, sub C

De regeling komt niet overeen met de toelichting. Bedoeld is om zogenaamde winterliggers 16 weken toe te staan in de haven ligplaats in te nemen.

 

Artikel I, sub D

Watersportvereniging De Golfbreker beheert de haven van Zaltbommel. Daarvoor is een overeenkomst gesloten. In de overeenkomst is bepaald dat een aantal ligplaatsen, binnen het gebied waarop de Havenregeling van toepassing is, voor leden van de Watersportvereniging gebruikt mag worden. Deze plaatsen moeten in principe vrij blijven voor passanten. Het is niet praktisch om de ligplaatsen die voor leden van de Watersportvereniging beschikbaar zijn, onder de ontheffingsregeling te laten vallen.

 

Artikel I, sub E, F en G en artikel II

Sporadisch meren vaartuigen in de haven af die beroepsmatig worden gebruikt, maar te klein zijn om af te meren op de plaats die in de bijlage bij de Havenregeling als zodanig is aangewezen. Het gaat concreet om zogenaamde watertaxi’s. Deze vaartuigen bieden fietsers de mogelijkheid om - tegen betaling - vanaf verschillende havens fietstochten te houden. Het gaat derhalve om beroepsmatige activiteiten. Om deze activiteit mogelijk te maken, is een extra locatie aangewezen waar deze vaartuigen die beroepsmatig worden gebruikt. De bijlage behorend bij de Havenregeling is overeenkomstig het voorgaande gewijzigd. Daarbij is de maximale lengte beperkt tot maximaal 35 meter.

 

Artikel I, sub F

Thans is geregeld dat een vaartuig dat voor de beroepsscheepvaart wordt gebruikt, maximaal 72 uur in de haven ligplaats in mag nemen in een periode van 3 maanden. In de praktijk komt het voor dat schippers van dergelijke schepen die in Zaltbommel wonen, in het weekend ligplaats in wensen te nemen. Om die mogelijkheid te bieden, wordt de regeling versoepeld.

 

Artikel I, sub H

De Havenregeling is destijds onder politieke druk tot stand gekomen. Het huidige artikel 11 vloeit daar rechtstreeks uit voort. Met de evaluatie bestaat er, mede gelet op de Wet dualisering gemeentebestuur, geen aanleiding meer voor dit artikel.

 

Artikel III

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel IV

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel V

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Bijlage: plaatsen ex artikel 3, eerste lid, artikel 8, eerste lid en artikel 10 Havenregeling Zaltbommel 2009

 

Naar boven