Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot vaststellen van de gewijzigde lijst ‘Opdrachtgeverschap projecten in de gebiedsontwikkeling’ d.d. 7 november 2022 en wijziging van bijlage A kaart met grenzen van de stedelijke gebieden, projecten en belangen behorende bij de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

Gelet op artikel 160, eerste lid, onder e, van Gemeentewet, en artikel 12 lid 2 van de Verordening op het lokaal bestuur Amsterdam

 

besluit:

Artikel I  

Vast te stellen de in bijlage 1 bij dit besluit behorende gewijzigde lijst ‘Opdrachtgeverschap projecten in de gebiedsontwikkeling’ d.d. 7 november 2022.

 

De hoofdlijnen van de aanpassingen c.q. aanvullingen zijn:

  • a.

    De volgende projectgebieden gelegen in de gemeente Amsterdam worden aangewezen als stedelijk of lokaal gebied, project en belangen:

    • 1

      Groenehuyzen - Blomwijckerpad

    • 2

      Entree Blomwijckerbuurt

    • 3

      Meidoornschoollocatie

  • b.

    Voor de volgende projectgebieden gelegen komt het bestuurlijk opdrachtgeverschap lokaal te liggen:

    • 1

      Nieuwe N200

    • 2

      Kavel X

  • c.

    In de volgende projecten is er een wijziging van het ambtelijke opdrachtgeverschap van de projecten zoals opgenomen in de lijst ‘Opdrachtgeverschap projecten in de gebiedsontwikkeling’.

    • 1

      Groenehuyzen - Blomwijckerpad

    • 2

      Entree Blomwijckerbuurt

    • 3

      Meidoornschoollocatie

    • 4

      Nieuwe N200

    • 5

      Kavel X

    • 6

      Salvatorkerk Kleine wereld

    • 7

      Molenwijk Stellingwegflat

    • 8

      Molenwijk Schoolzone

Artikel II  

De kaart Bijlage A met grenzen van stedelijke gebieden, projecten en belangen behorende bij de Verordening op het lokaal bestuur wordt gewijzigd conform bijlage 2 (kaart Bijlage A met grenzen van stedelijke gebieden, projecten en belangen d.d. 21 maart 2023) bij dit besluit.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering 4 april 2023,

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Bijlage 1 Lijst Opdrachtgeverschap projecten in gebiedsontwikkeling

 

[Deze lijst is opgenomen als externe bijlage.]

Bijlage 2 Kaart A Grenzen stedelijke gebieden, projecten en belangen

 

Toelichting

Algemeen deel

In de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022 (verder: de Verordening) vastgesteld bij besluit van 11 november 2021 (Gemeenteblad 2021, nr. 443018) is opgenomen dat het college van Burgemeester en Wethouders het dagelijks bestuur (DB) in elk van de stadsdelen benoemt. Het DB oefent namens het college, als verlengd lokaal bestuur, taken en bevoegdheden uit. De taken en bevoegdheden die door het college aan het dagelijks bestuur zijn opgedragen zijn vermeld in de bij de verordening behorende bijlage 2 (taken) en bijlage 3 (bevoegdheden).

 

In de Verordening is als bijlage bij bijlage 3 kaart A opgenomen waarop de grenzen van stedelijke gebieden, projecten en belangen zijn aangegeven. Uitgangspunt is dat voor alle nieuwe projecten in de initiatieffase wordt bepaald welk bestuur verantwoordelijk is.

 

Het op kaart aangewezen zijn als stedelijk gebied, project en belang heeft onder meer tot gevolg dat de voorbereiding van bestemmingsplannen niet ter hand wordt genomen door het dagelijks bestuur maar door het college. Als een project gereed is, worden de bevoegdheden weer overgedragen aan het lokale bevoegd gezag. De betrokken dagelijks besturen zijn allen in de gelegenheid gesteld advies te geven over het voornemen.

 

Ten behoeve van het hebben en behouden van optimaal overzicht van het ambtelijke en bestuurlijke opdrachtgeverschap van de projecten worden de wijzigingen hierin één keer per jaar aan het college voorgelegd.

 

Artikelsgewijze toelichting

Ad 1a onder 1 en 2, en 1c. onder 1 en 2:

Voor de proiectgebieden Groenehuyzen – Blomwijckerpad en Entree Blomwijckerbuurt is op 6 juli 2021 resp. 12 oktober 2021 door het college besloten het bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgeverschap te wijzigen. Deze wijzigingen waren nog niet doorgevoerd op de lijst ‘Opdrachtgeverschap projecten in de gebiedsontwikkeling’. Het bestuurlijk opdrachtgeverschap ligt bij het college het ambtelijk opdrachtgeverschap bij Grond en Ontwikkeling. De Wabo VTH bevoegdheden blijven ongewijzigd bij het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West.

 

Ad. 1a onder 3 en 1c. onder 3, Meidoornschoollocatie:

Voor het projectgebied Meidoornschoollocatie is op 16 november 2021 door het college al besloten het bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgeverschap te wijzigen. Deze wijzigingen waren nog niet doorgevoerd op de lijst ‘Opdrachtgeverschap projecten in de gebiedsontwikkeling’ en op de kaart die is opgenomen als bijlage A bij de Verordening. Met voorliggend besluit wordt dit alsnog gedaan. Het bestuurlijk opdrachtgeverschap ligt bij het college het ambtelijk opdrachtgeverschap bij Grond en Ontwikkeling. De Wabo VTH bevoegdheden blijven ongewijzigd bij het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord.

 

Ad 1b onder 4, Nieuwe N200 en 1c. onder 4 :

Het project de Nieuwe N200 is afgerond en overgedragen aan de beheerorganisaties. Het ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgeverschap wordt nu overgedragen aan de (dagelijks besturen van de) stadsdelen West en Nieuw-West. De Wabo VTH bevoegdheden worden tevens overgedragen aan de dagelijks besturen van de stadsdelen West en Nieuw-West.

 

Ad 1b onder 5, Kavel X en 1c onder 5:

Kavel X is de naam voor het parkeerterrein ten oosten van de voormalige ING-kantoren aan de Haarlemmerweg 506. Bij de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Westerpark West door de gemeenteraad op 29 november 2017 is Kavel X losgeknipt van het bestemmingsplan Westerpark West. In plaats van bebouwing was de wens van de gemeenteraad om Kavel X te vergroenen. Met het besluit om Kavel X geen onderdeel meer te laten zijn van Westerpark West is een separaat project ontstaan waarin de gemeente verantwoordelijk is voor de inrichting en beheer van de openbare ruimte. De complexiteit, gevoeligheid en risico’s zijn hierbij beperkt, daarom wordt het bestuurlijk opdrachtgeverschap voor de inrichting van Kavel X overgedragen van college van B en W naar het dagelijks bestuur van stadsdeel West. Het ambtelijk opdrachtgeverschap wordt overgedragen van de directie Grond en Ontwikkeling naar de directie Verkeer en Openbare Ruimte. Stadsdeel West wordt verantwoordelijk de participatie, het ontwerp en de uitvoering volgens de reguliere processen die hiervoor gelden. De Wabo VTH bevoegdheden blijven ongewijzigd bij het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

 

Ad 1c voor een aantal projecten wijzigt het ambtelijk opdrachtgeverschap.

Voor de volgende projecten wijzigt het ambtelijk opdrachtgeverschap:

Stadsdeel Noord

  • 6

    Salvatorkerk Kleine wereld

  • 7

    Molenwijk Stellingwegflat

  • 8

    Molenwijk Schoolzone

Het ambtelijk opdrachtgeverschap voor deze projecten komt te liggen bij de directie Grond en Ontwikkeling.

 

Ad. 2 Op 12 juli 2022 heeft het college ingestemd met de kaart A Grenzen van stedelijke gebieden, projecten en belangen, deze kaart wordt nu gewijzigd, de wijzigingen zien op het volgende:

 

Er zijn drie elementen die elkaar raken in de ruimtelijke ontwikkeling en waar een verschillende taakverdeling voor geldt:

 

  • I.

    Verdeling publiekrechtelijke bevoegdheid om te besluiten op Wabo-vergunningen, waarbij zowel het dagelijks bestuur als de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) de vergunningen, toezicht en handhaving namens het college verzorgt;

  • II.

    Verdeling voorbereidende procedure bestemmingsplan tussen dagelijks bestuur en college;

  • III.

    Verdeling ambtelijk opdrachtgeverschap tussen stadsdeelorganisatie en afdelingen (zie onder beslispunt 1).

Ten aanzien van zowel Taakverdeling I als Taakverdeling II geldt dat de aanwijzing als stedelijk gebied of belang, enkel ziet op uitvoering taken en bevoegdheden welke noodzakelijk zijn voor het betreffende project. Voor het overige wijzigen de taken en bevoegdheden niet.

 

Toelichting op I.: Taakverdeling 1

 

Voor de Wabo bevoegdhedenverdeling is het van belang dat deze bevoegdhedenverdeling zowel territoriaal is geregeld, als op onderwerp. Zo worden bijvoorbeeld de Wabo vergunningen voor tunnels en bepaalde milieu-inrichtingen ongeacht waar zij liggen door de ODNZKG behandeld en afgedaan. De bijgevoegde kaart (bijlage 2) geeft middels een arcering weer voor welke gebieden de ODNZKG het bevoegd gezag is voor de Wabo VTH .taken .

 

Toelichting op II: Taakverdeling 2

 

Voor bestemmingsplannen is op de kaart weergegeven in welke gebieden het dagelijks bestuur dan wel het college de voorbereideinde handelingen betreffende het vaststellen van bestemmingsplannen uitoefent.

 

Taakverdeling per project

Taak-

verdeling 1

(Wabo VTH bij de OD is gearceerd op de kaart)

Taak-

verdeling 2

(bestemmingsplan voorbereiding door het college is rood of blauwe kleur op de kaart)

NIEUW-WEST

  • 1

    Groenehuyzen – Blomwijckerpad

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

college

  • 2

    Entree Blomwijckerbuurt

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

college

  • 3

    Meidoornschoollocatie

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

college

  • 4

    Nieuwe N200

Dagelijks bestuur

Dagelijks bestuur

  • 7

    Ringparklocatie

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

college

West

  • 4

    Nieuwe N200

Dagelijks bestuur

Dagelijks bestuur

  • 5

    Kavel X

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

Dagelijks bestuur

Oost

  • 6

    Kop Java-eiland

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

college

Zuidoost

  • 8

    Holendrecht

ongewijzigd

(dagelijks bestuur)

college

 

Hieronder staan per project de uitsnedes uit de zowel de oude kaart ( juli 2022) als de nieuwe kaart (december 2022) met stedelijke gebieden en belangen zodat duidelijk is wat de wijzigingen zijn.

 

Betreffende de gebieden 1-5 is onder ad 1 een toelichting gegeven voor de gebieden Kop Java- eiland, Ringparklocatie, Holendrecht geldt het volgende: Kop Java- eiland is sinds 1 februari 2000 stedelijk gebied, maar was met de laatste wijziging van de kaart gevallen. Ringparklocatie en Holendrecht waren na eerdere principebesluiten van 23 juni 2020 niet op de kaart opgenomen, dat gebeurt middels dit besluit alsnog.

 

Stadsdeel Nieuw-West

  • 1

    Groenehuyzen - Blomwijckerpad

  • 2

    Entree Blomwijckerbuurt

 

Fig. 1 (oud, juli 2022)

 

Fig. 2 (nieuw, maart 2023)

 

Stadsdeel Nieuw-West en West

3 Nieuwe N200

Fig. 3 (oud, juli 2022)

 

Fig. 4 (nieuw, maart 2023)

 

Stadsdeel West

5 Kavel X

 

Fig. 5 (oud, juli 2022)

 

Fig. 6 (nieuw, maart 2023)

 

Stadsdeel Oost

6 Kop Java-eiland

 

Fig. 7 (oud, juli 2022)

 

Fig. 8 (nieuw, maart 2023)

 

Stadsdeel Nieuw West

7 Ringparklocatie

 

Fig. 9 (oud, juli 2022)

 

Fig. 10 (nieuw, maart 2023)

 

Stadsdeel Zuidoost

8 Holendrecht

 

Fig. 11 (oud, juli 2022)

 

Fig. 12 (nieuw, maart 2023)

Naar boven