Besluit tot wijziging van de Regeling briefadres gemeente Nieuwegein 2019

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

 

Besluiten:

 

Vast te stellen ‘Besluit tot wijziging van de Regeling briefadres gemeente Nieuwegein 2019’.

 

de Regeling briefadres gemeente Nieuwegein 2019 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I  

A.

 

Artikel 3 ‘Voorwaarden’ wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onder lid 1, wordt voor ‘f’ toegevoegd:

    a en

  • 2.

    Onder lid 3, sub d, wordt voor ‘ingevulde’ toegevoegd:

    volledig

  • 3.

    Onder lid 3, sub f, wordt na ‘worden’ toegevoegd:

    of een bewijs van eigendom/huren van het betreffende bedrijfspand.

B.

 

Toelichting Artikel 2, lid 1 sub a wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De zin na ‘zijn verplicht elders een briefadres te kiezen.’ vervalt en wordt vervangen door:

    Personen die niet beschikken over een woonadres en geen persoon of instantie kunnen vinden om als briefadresgever te dienen maar die wel feitelijk en rechtmatig in Nederland verblijven, kunnen een briefadres kiezen op het adres van de gemeente Nieuwegein.

  • 2.

    De toetsing om te beoordelen of iemand in een schrijnende situatie verkeert en of maatwerk de enige manier is om de sociaal-maatschappelijke problematiek én nadelige consequenties te voorkomen, gebeurt in afstemming met partijen uit het Sociaal Domein. Betrokkene verleent in alle gevallen toestemming tot uitwisseling van informatie, met betrokken ketenpartners, via het aanvraagformulier briefadres. Het aanvragen van een briefadres op het adres van de gemeente Nieuwegein, leidt niet automatisch tot het verstrekken van voorzieningen (zoals een uitkering, een woning, toeslagen, etc.). Waar nodig zal de gemeente maatwerk verrichten.

     

    Er zijn spelregels welke vermeld worden in het besluit toekennen briefadres zoals minimaal éénmaal in de twee weken de post in persoon afhalen. Dit ter voorkoming van het oneigenlijk gebruik van het briefadres. Bij het niet nakomen van deze spelregels kan de gemeente het adres in onderzoek zetten met gevolgen voor de inschrijving en daarmee het recht op overheidsvoorzieningen- en diensten. Het kan ook financiële consequenties hebben, bijvoorbeeld op het gebied van uitkeringen en toeslagen. Deze spelregels zijn niet limitatief.

Toelichting Artikel 2, lid 1, sub h wordt toegevoegd:

 

  • 1.

    Het ontbreken van een vaste ligplaats moet aangetoond worden met bewijs van b.v. havengeld, stroomkosten etc. per verblijf op diverse aanlegplaatsen.

D.

 

Toelichting Artikel 6, lid 1, 4 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Waar omschreven drie maanden, wordt zes maanden.

  • 2.

    De volgende alinea vervalt:

Ook voor dak- en thuislozen ligt het voor de hand om een afwijkende termijn te kiezen. Zolang de briefadreshouder een zwervend bestaan leidt kan een briefadres gehouden worden. Het recht op het briefadres kan voor deze categorie bijvoorbeeld elk jaar getoetst worden.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld op 18 april 2023.

Burgemeester en wethouders,

Naar boven