Aanvullende beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 II Leiden

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Leiden,

 

gelet op:

 

  • -

    titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 35 van de Participatiewet

overwegende dat:

 

  • -

    het college het wenselijk vindt om aan te geven dat huishoudens die een eenmalige energietoeslag 2022 hebben ontvangen in aanmerking komen voor een eenmalige aanvullende toeslag;

  • -

    het daarom wenselijk is voor dit doel een aanvullende beleidsregel vast te stellen op de Beleidsregels bijzondere bijstand Leiden.

besluit vast te stellen de Beleidsregel eenmalige energietoeslag 2022 II Leiden.

Artikel 1: Begripsbepalingen

In deze beleidsregel wordt verstaand onder:

 

  • a.

    wet: Participatiewet;

  • b.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden;

Artikel 2: Doelgroep eenmalige aanvullende energietoeslag 2022

  • 1.

    De eenmalige aanvullende energietoeslag 2022 van € 500,- is bedoeld voor huishoudens die op grond van de Beleidsregels eenmalige energietoeslag Leiden 2022 al een eenmalige energietoeslag hebben ontvangen.

Artikel 3: Ambtshalve toekenning

De huishoudens die over het kalenderjaar 2022 al de eenmalige energietoeslag ten bedrage van € 1.300,- hebben ontvangen, ontvangen na inwerkingtreding van deze beleidsregel een eenmalige aanvullende energietoeslag ten bedrage van € 500,-.

Artikel 4: Inwerkingtreding en duur beleidsregel

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na die van zijn bekendmaking.

  • 2.

    Deze beleidsregel vervalt op 1 juni 2023.

Artikel 6: Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als:

de aanvullende beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 II Leiden

Aldus vastgesteld op 18 april 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

P. van Vliet

Gemeentesecretaris

H. Lenferink

Burgemeester

Toelichting

De beleidsregel eenmalige energietoeslag 2022 staat niet op zich zelf, maar is gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet. Dit betekent dat wie niet aan de voorwaarden van de wet voldoet, bijvoorbeeld omdat die persoon op de peildatum geen rechthebbende is of omdat een uitsluitingsgrond geldt, geen aanspraak kan maken op de energietoeslag. In bijzondere omstandigheden mag hier van afgeweken worden op grond van artikel 4:84 AWB.

 

Artikel 2

In artikel 2 wordt de doelgroep nader omschreven. Per huishouden kan men maximaal één energietoeslag ontvangen.

Met vermogen wordt geen rekening gehouden. Voor het begrip ‘inkomen’ is aansluiting gezocht bij het beleid dat daarvoor al geldt in de eigen beleidsregels bijzondere bijstand. Daar voorziet artikel 1 in.

 

Voor deze beleidsregels geldt een schuldhulppardon. Dat wil zeggen dat inwoners met een inkomen boven 120% van de geldende bijstandsnorm wel in aanmerking komen voor de energietoeslag wanneer zij problematische schulden hebben en deelnemen aan een schuldhulptraject (waaronder ook WSNP of MSNP) waardoor zij tussen de 95% en 110% van de toepasselijke bijstandsnorm aan besteedbaar inkomen hebben.

 

Bij de beoordeling van het inkomen dient de gemeente op grond van het Participatiewet uit te gaan van het inkomen waarover iemand redelijkerwijs kan beschikken. Dit betekent is het geval er een executoriaal beslag ligt op het inkomen, dat deel van het inkomen waarop beslag ligt niet in aanmerking mag worden genomen bij het bepalen van het recht op een energietoeslag. Voor de bepaling of een huishouden behoort tot de doelgroep van de energietoeslag moet bij de vaststelling van het inkomen dus worden uitgegaan van het inkomen dat resteert na het beslag. Hierin heeft de gemeente geen beleidsvrijheid. Dit inkomen zal tussen de 95% en 110% van de bijstandsnorm liggen. Het daadwerkelijke besteedbare inkomen meenemen geldt ook voor inwoners in een WNSP of MSNP traject.

 

Artikel 3

Een ambtshalve toekenning is mogelijk bij de personen aan wie eerder de 1300 euro energietoeslag is verstrekt omdat zij hier recht op hadden op grond van deze beleidsregels.

 

Artikel 4

Wanneer iemand, om wat voor reden dan ook, geen energietoeslag in 2022 aangevraagd of ontvangen heeft, kan als nog een aanvraag ingediend worden tot 1 juni 2023. Hierbij moet wel voldaan worden aan de vereisten in deze beleidsregels.

Bij huishoudens met een inkomen als zelfstandige kan het voorkomen dat zij in 2022 een aanvraag hebben ingediend waarbij de cijfers hoger uit kwamen dan dat deze daadwerkelijk waren. Een zelfstandige kan in de eerste helft van 2023 een aangifte doen van de inkomsten over 2022. Hiermee kan alsnog het inkomen accuraat aangetoond worden.

Voor de aanvraag eenmalige energietoeslag dient de aanvrager inkomsten in de maand van de referteperiode aan te geven.

Naar boven