Vestigen Wet voorkeursrecht gemeenten, gemeente Brummen

 

De gemeenteraad van Brummen maakt op grond van artikel 7 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op d.d. 13 april 2023 op grond van het bepaalde in artikel 5 van de Wvg hebben besloten om gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

Raadsbesluit

Op 13 april 2023 heeft de gemeenteraad van Brummen het navolgende besluit genomen:

  • 1.

    1. Ingevolge artikel 5 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), de gronden gelegen aan de LR Beijnenlaan-Hazenberg te Brummen, gronden gelegen aan de Oude Eerbeekseweg-Hammelerweg te Brummen en gronden gelegen aan de Metelerkampweg te Leuvenheim, zoals aangegeven op bijgevoegde kaart/tekening (D401164) en bijbehorende perceellijst (D401166), overeenkomstig de registers van het Kadaster d.d. 4 februari 2023, aan te wijzen als gronden waarop de artikel 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn, met de aantekening dat deze percelen niet eerder bij een besluit tot (voorlopige) aanwijzing betrokken zijn geweest;

  • 2.

    2. Dit besluit tot aanwijzing vervalt van rechtswege drie jaar na dagtekening van het besluit, of zoveel eerder als een structuurvisie of bestemmingsplan wordt vastgesteld, om die reden voornemens te zijn om over te gaan om de onder 1. begrepen gronden op te nemen in een nog vast te stellen structuurvisie;

  • 3.

    3. Toepassing te geven aan artikel 7 van de Wvg door het raadsbesluit voor een ieder ter inzage te leggen. Deze ter inzage legging bekend te maken in het Gemeenteblad, de plaatselijke krant BrummensNieuws (gemeentelijke pagina’s GemeenteThuis) en op de website van de gemeente Brummen en de betrokken grondeigenaren en zakelijk gerechtigden bij aangetekende brief in kennis te stellen van de (betekenis van de) aanwijzing;

  • 4.

    4. Bij de besluitvorming eventueel ingediende zienswijzen te betrekken;

  • 5.

    5. Burgemeester en wethouders te machtigen alle in het kader van de Wvg noodzakelijke handelingen te verrichten (of te laten verrichten) zoals onder meer het doen vertegenwoordigen van de raad in bezwaar- en beroepschriftenprocedures en/of overige rechtsgedingen.

Ligging, huidig gebruik en toegedachte bestemming

Deze aanwijzing heeft betrekking op gronden gelegen aan de LR Beijnenlaan-Hazenberg te Brummen, gronden gelegen aan de Oude Eerbeekseweg-Hammelerweg te Brummen en gronden gelegen aan de Metelerkampweg te Leuvenheim. De bij de aanwijzing betrokken percelen zullen in de toekomst getransformeerd worden naar de bestemming "Woongebied" (met bijbehorende functies). Het huidige gebruik wijkt af van die toebedachte bestemming.

Inwerkingtreding

Het besluit tot aanwijzing treedt in werking de dag na publicatie ervan in het Gemeenteblad, te weten op 21 april 2023.

Ter inzage legging

Het raadsbesluit ligt samen met alle bijbehorende stukken, waaronder de kadastrale kaart en een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, de grootte, en overige relevante gegevens, met ingang van 21 april 2023 gedurende een periode van zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Brummen.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en/of beperkt gerechtigden van de aangewezen percelen of perceelgedeelten, wanneer zij die wensen te verkopen respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Brummen moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen hierover één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekend schrijven bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen daarvan. Het besluit vervalt van rechtswege drie maanden na dagtekening van het besluit, of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot bestendiging van het voorkeursrecht in werking treedt.

Bewaar / beroep / voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking, dat wil zeggen vanaf 21 april 2023 (daags na de bekendmaking), een bezwaarschrift indienen tegen het besluit van de gemeenteraad. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de gemeenteraad van Brummen, Postbus 5, 6970 AA Brummen.

Ingeval een belanghebbende die reeds een bezwaar had ingediend tegen het collegebesluit tot voorlopige vestiging van de Wet voorkeursrecht gemeenten, wordt dat bezwaarschrift aangemerkt als mede te zijn gericht tegen het raadsbesluit tot (definitieve) aanwijzing. Hiermee wordt voorkomen dat een belanghebbende tweemaal bezwaar moet indienen.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet op. Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het adres is: Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht (Postbus 9030, 6800 EM, Arnhem). De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

Brummen, 20 april 2023

Bijlagen:

  • 1.

    Kadastrale kaart

  • 2.

    Perceellijst

 

Naar boven