Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder horend bij ontwerpbestemmingsplan 'Nieuweweg 220 t/m 226' in Veenendaal

De gemeente Veenendaal heeft een nieuw ontwerpbestemmingsplan gemaakt voor de locatie Nieuweweg 220 t/m 226 in Veenendaal. Dit plan maakt de bouw van 199 woningen mogelijk.

Om te toetsen of het project voldoet aan de Wet geluidhinder, is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van de nieuw te bouwen woningen op de locatie Nieuweweg 220 t/m 226 hoger is dan de wettelijke voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder. De overschrijding komt door het wegverkeer op de rijksweg A12, de Nieuweweg, de Grote Beer en de Rondweg-West.

Daarom wil de gemeente een hogere waarde vaststellen. Burgemeester en wethouders hebben het ontwerp van dit besluit opgesteld.

Het ontwerpbesluit hogere waarden bekijken

Het ontwerpbesluit hogere waarden voor het bestemmingsplan ‘Nieuweweg 220 t/m 226’ kunt u bekijken van donderdag 20 april 2023 tot en met woensdag 31 mei 2023 op het gemeentehuis van Veenendaal. Hiervoor moet u wel eerst een afspraak maken via omgevingsloket@veenendaal.nl.

Uitleg regelgeving

In de Wet geluidhinder staan regels om bijvoorbeeld bij nieuwe woningen geluidhinder te voorkomen en beperken. De regels gaan over geluid van (spoor)wegen en industrieterreinen. De wet kent twee geluidsnormen:

  • 1.

    Voorkeursgrenswaarden: geluidnormen waar we bij projecten het liefst aan willen voldoen. De wet biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, van deze waarden af te wijken. In de gemeentelijke ‘Beleidsregel hogere waarden Wet geluidhinder’ staat onder welke voorwaarden wij mogen afwijken.

  • 2.

    Maximale grenswaarden: geluidsnormen die nooit overschreden mogen worden.

Wilt u een reactie geven?

Bent u belanghebbende? Dan kunt u tot en met woensdag 31 mei 2023 uw mening (zienswijze) geven over het ontwerpbesluit hogere waarden. Dit kan:

1. Digitaal, via www.veenendaal.nl/zienswijze ;

2. Schriftelijk, door een brief met uw mening te sturen aan:

Burgemeester en wethouders van Veenendaal

Postbus 1100

3900 BC Veenendaal.

Vermeld in uw brief 'zienswijze hogere waarden Nieuweweg 220-226' en vergeet uw brief niet te ondertekenen.

3. Mondeling, door uiterlijk 31 mei 2023 een afspraak te maken met de behandelaar van dit plan (zie onderaan deze publicatie).

Na afloop van de termijn worden de ingekomen reacties beoordeeld. Daarna wordt een definitief besluit genomen over de hogere waarden.

Heeft u vragen?

Voor inhoudelijke vragen over dit ontwerpbesluit hogere waarden kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst regio Utrecht via telefoonnummer (088) 022 50 00.

Voor vragen over de procedure of het maken van een afspraak voor een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met Eveline Zech van het Team Ruimtelijke Ordening en Bouwen via telefoonnummer (0318) 538 711.

Naar boven