Besluit tot wijziging van de Nadere regels smart,- head- en giftshops Enschede 2022

De Burgemeester van Enschede,

 

Gelet op artikel 2:88 van de Algemene plaatselijke verordening Enschede 2009 (APV),

 

Overwegende:

  • dat de gemeenteraad van Enschede heeft besloten tot wijziging van artikel 2:74a van de APV, waarmee het verbod op gebruik van drugs in de openbare ruimte in de hele stad gaat gelden;

  • dat de bevoegdheid van de burgemeester om gebieden aan te wijzen waarin een verbod geldt op gebruik van drugs in de openbare ruimte, daarmee is komen te vervallen;

  • dat artikel 2:91 lid 1 onderdeel b APV , waarin is bepaald dat in door de burgemeester aangewezen gebieden waar het drugsgebruiksverbod geldt vestiging van smart-, head- of giftshops (SHG-shops) niet is toegestaan, in verband daarmee eveneens komt te vervallen;

  • dat dit dientengevolge zou betekenen dat SHG-shops zich wederom zouden kunnen vestigen in door drugsoverlast extra kwetsbare aangewezen gebieden – het gebied Binnensingel, het gebied station Glanerbrug en omgeving en het gebied Glanerbrug station De Eschmarke en omgeving -, terwijl deze drugsoverlast zich daar nog steeds voordoet;

  • dat het daarom ter bescherming van de openbare orde en veiligheid en de leefbaarheid noodzakelijk blijft vestiging van SHG-shops in deze drugsoverlastgebieden te verbieden.

 

BESLUIT:

 

De Nadere regels smart,- head- en giftshops Enschede 2022 als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

Artikel 2 wordt toegevoegd, onder vernummering van artikel 2 naar artikel 3 Overgangsrecht

 

Artikel 2 verbod op vestiging van smart-, head- en giftshops

 

Vestiging van een smart-, head- of giftshop in de gebieden zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en daarvan onderdeel uitmakende kaarten (kaart Binnensingelgebied, kaart 1 station Glanerbrug en omgeving en kaart 2 station De Eschmarke en omgeving) is niet toegestaan.

 

Artikel 3 Overgangsrecht komt als volgt te luiden:

 

a. De vestigingsvoorwaarde als bedoeld in artikel 1 is niet van toepassing op inrichtingen als bedoeld in artikel 2:98 lid 1 van de APV.

b. Ten aanzien van inrichtingen waarvoor op het moment van inwerkingtreding van deze nadere regels vergunning als bedoeld in artikel 2:86 van de APV is verleend, is het bepaalde in artikel 2 niet van toepassing zolang de exploitatie ongewijzigd wordt voortgezet.

Artikel II Bekendmaking en inwerkingtreding

Deze Nadere Regels worden bekend gemaakt in het Gemeenteblad en treden op 1 mei 2023 in werking.

 

 

 

 

 

Aldus op 12 april 2023 vastgesteld door de Burgemeester van Enschede,

R.W. Bleker

 

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de datum van de verzending van dit besluit.

U kunt uw bezwaarschrift sturen aan de Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA ENSCHEDE. Als u uw bezwaren te laat indient kunnen deze in beginsel niet meer in behandeling worden genomen.

Uw bezwaarschrift moet in ieder geval de volgende gegevens bevatten: uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, kenmerk en omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen is gericht, de reden waarom u het er niet mee eens bent en uw handtekening.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel (Sector Bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle) een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend. Meer informatie is te vinden op www.enschede.nl, onder “Digitaal Loket” en de zoekterm “Bezwaarschrift indienen”.

 

 

 

Bijlage Kaarten verbod vestiging SHG- shops

 

 

Naar boven