Verordening verrekening boete inburgering met uitkering Participatiewet Nederweert

De raad van de gemeente Nederweert;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22-11-2022, BW-22-04073;

 

gelet op:

 

het ontbreken van een wettelijke bevoegdheid voor het verrekenen van een bestuurlijke boete op grond van de nieuwe Wet Inburgering 2021 met de algemene bijstand zoals bedoeld in artikel 19 van de Participatiewet,

 

artikel 121 van de Gemeentewet,

 

de Wet inburgering 2021,

 

de Participatiewet,

 

de Algemene wet bestuursrecht,

 

besluit:

 

vast te stellen de volgende verordening:

 

Verordening verrekening boete inburgering met uitkering Participatiewet Nederweert.

 

Deze verordening geeft de wettelijke bevoegdheid om een bestuurlijke boete op grond van de Wet Inburgering 2021 te kunnen verrekenen met de algemene bijstand.

Artikel 1. Verrekenen boete Wet Inburgering 2021 met de algemene bijstand

  • 1.

    Het college kan de bestuurlijke boete die het op grond van de Wet Inburgering 2021 aan de inburgeringsplichtige heeft opgelegd, verrekenen met de algemene bijstand.

  • 2.

    Onder verrekenen wordt in dit artikel verstaan verrekenen zoals geregeld in artikel 4.93 van de Awb. De gemeente houdt hierbij rekening met een fictieve draagkracht van 5 procent van de bijstandsnorm die van toepassing is, inclusief vakantietoeslag.

Artikel 2. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na publicatie en werkt terug tot 1 januari 2022.

  • 2.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening verrekening boete inburgering met uitkering Participatiewet Nederweert.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 20 december 2022,

De raadsgriffier,

T. (Thijs) Deckers

De voorzitter,

B.M.T.J. (Birgit) Op de Laak

Toelichting

Met deze verordening wordt het mogelijk gemaakt om een boete op grond van de Wet inburgering te kunnen verrekenen met een uitkering op grond van de Participatiewet. De oude Wet inburgering had hiervoor een apart voorschrift, maar deze bevoegdheid is in de nieuwe wet niet teruggekomen. Uit de wetgeschiedenis blijkt niet dat dit een bewuste keuze is geweest van de wetgever. Met deze verordening wordt hiervoor een wettelijke bevoegdheid gegeven. Hierbij wordt er wel rekening gehouden met de beslagvrije voet, zodat de inburgeraar niet in de financiële problemen komt. De inburgeraar behoudt verder de mogelijkheid om tegen de opgelegde boete in bezwaar en eventueel in beroep te gaan.

Naar boven