Wijziging van de Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020

Het dagelijks bestuur van Stroomopwaarts, namens de colleges van burgemeester en wethouders van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam,

overwegende,

 

gelet op de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, artikel 4:81 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

 

besluit vast te stellen de volgende:

 

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 202 0

Artikel I  

Artikel 5.3 Giften wordt gewijzigd:

Oude tekst:

Nieuwe tekst:

Het college is van oordeel dat een bedrag tot € 1.200,00 per kalenderjaar aan giften uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is en niet wordt aangemerkt als middel.

  • 1.

    De colleges van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn van oordeel dat vanaf kalenderjaar 2022 een bedrag tot € 1.200,00 per kalenderjaar aan giften uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is en niet wordt aangemerkt als middel.

  • 2.

    In afwijking van lid 1 geldt vanaf het kalenderjaar 2023 dat het college van de gemeente Vlaardingen van oordeel is dat een bedrag tot € 2.250,00 per kalenderjaar uit oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is en niet wordt aangemerkt als middel.

  • 3.

    Dit artikel vervalt bij inwerkingtreding van de wetswijziging die de giftenvrijlating in de Participatiewet regelt.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit tot wijziging van de beleidsregels treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan in het elektronisch gemeenteblad.

Aldus vastgesteld in het dagelijks bestuur Stroomopwaarts van 6 april 2023,

de voorzitter,

drs. A.N. Biekman

de secretaris,

N.C. van der Wekken

 

De toelichting op artikel 5.3 Giften wordt gewijzigd:

Oude tekst:

Nieuwe tekst:

Vooruitlopend op een mogelijke wetswijziging wordt er vorm gegeven aan de term “Uit oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is”.

Naar aanleiding van het onderzoek “Participatiewet in Balans: uitkomsten beleidsanalyse” wordt er met dit artikel invulling gegeven aan wat “Uit oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is”. Minister Schouten is voornemens in deze wet op te nemen dat er per kalenderjaar € 1.200,00 aan giften mag worden ontvangen zonder dat dat gevolgen heeft voor de hoogte van de bijstand. Voor het kalenderjaar 2022 was er sprake van een geharmoniseerd giftenbeleid. Vanaf kalenderjaar 2023 wijkt het college van de gemeente Vlaardingen af met een verhoogd giftenbeleid. Met inwerkingtreding van de wetswijziging die de giftenvrijlating in de Participatiewet regelt, is er geen oordeel van het college meer benodigd. De maximale hoogte van het giftenbeleid is dan geregeld bij wet. Daarmee vervalt dit artikel.

Naar boven