Beleidsregel niet toepassen zoektermijn en toepassen inkomstenvrijlating jongeren gemeente Utrecht

Burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht,

Gelet op artikelen 31, vijfde lid en 41, vierde lid van de Participatiewet.

Overwegende dat:

  • Het college het noodzakelijk vindt om af te wijken van artikel 31 lid 5 en artikel 41 lid 4 van de Participatiewet om jongeren tot 27 jaar passende financiële ondersteuning te bieden en een gelijke rechtspositie van jongeren tot 27 jaar in de Participatiewet te bevorderen;

 

Besluiten vast te stellen de volgende beleidsregel niet toepassen zoektermijn en toepassen inkomstenvrijlating jongeren gemeente Utrecht.

Artikel 1 Niet toepassen vier weken zoektermijn

Een jongere tot 27 jaar kan een aanvraag van algemene bijstand indienen voordat de termijn van vier weken, zoals bedoeld in artikel 41 lid 4 van de Participatie, is verstreken. Het college neemt de aanvraag van algemene bijstand van een jongere gelijk en daardoor eerder dan na de termijn van vier weken in behandeling.

Artikel 2 Inkomstenvrijlating

De inkomstenvrijlatingen, zoals bedoeld in artikel 31 lid 2 onderdelen c, j, k, n en r van de Participatiewet, zijn ook van toepassing op jongeren tot 27 jaar.

Artikel 3 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Artikel 4 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als Beleidsregel niet toepassen zoektermijn en toepassen inkomstenvrijlating jongeren gemeente Utrecht.

 

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht, in de vergadering van 4 april 2023.

De burgemeester

Sharon A.M. Dijksma

De secretaris,

Gabrielle G.H.M. Haanen

Toelichting bij beleidsregel niet toepassen zoektermijn en toepassen inkomstenvrijlating jongeren

 

Algemeen

Het doel van het niet toepassen van de vier weken zoektermijn en het toepassen van de inkomstenvrijlating is om jongeren sneller bestaanszekerheid en passende ondersteuning te bieden. Ook ziet de gemeente Utrecht het niet toepassen van de vier weken zoektermijn en het toepassen van de inkomstenvrijlating ook als een eerste stap richting een gelijke behandeling van jongeren binnen de Participatiewet.

 

Niet toepassen vier weken zoektermijn

Het niet toepassen van de zoektermijn betekent dat jongeren tot 27 jaar die zich melden voor de bijstand, niet meer eerst vier weken zelf hoeven te zoeken naar werk voordat hun aanvraag in behandeling wordt genomen. Daarnaast kan door het niet toepassen van de zoektermijn de gemeentelijke dienstverlening richting werk of elders direct van start gaan.

 

Inkomstenvrijlating

De vrijlatingsregeling is een re-integratie instrument waarbij een percentage van de (deeltijd) inkomsten tijdelijk wordt vrijgelaten. Zodat inwoners in de bijstand ervaren dat werken loont en daarmee te stimuleren tot volledige uitstroom. Dit instrument wordt in de gemeente Utrecht nu ook toegepast voor jongeren tot 27 jaar

 

 

 

Naar boven