Vaststellen hotspotlijst

Burgemeester en wethouders,

 

in de hoedanigheid van zorgdrager voor de archiefbescheiden op basis van artikel 30 van de Archiefwet 1995;

 

gelet op

 

  • -

    artikel 5, lid 1 onder e, van het Archiefbesluit 1995 dat stelt dat een selectielijst een opsomming bevat van de criteria aan de hand waarvan de zorgdrager archiefbescheiden die ingevolge de selectielijst voor vernietiging in aanmerking komen, van vernietiging kan uitzonderen;

  • -

    de “Selectielijst voor gemeenten en intergemeentelijke organen 2020” waarin het instrument “hotspot-monitor” is geïntroduceerd om deze uitzondering in te vullen;

  • -

    het advies van de gemeentearchivaris bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven;

besluiten

 

de onderwerpen in de bijgevoegde lijst als hotspot vast te stellen

 

en

 

dat dit besluit in werking treedt op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad en terug werkt vanaf maart 2020.

18-10-2022,

burgemeester en wethouders van Best,

Hans Ubachs 

Burgemeester

Jolie Hasselman 

Secretaris

Hotspot lijst 2022

 

Het college van burgemeester en wethouders is zorgdrager voor de gemeentelijke archiefbescheiden. Ze hebben daarmee de wettelijke taak om een zogenaamde lijst van 'hotspots' vast te stellen. Een hotspot is “een bijzondere gebeurtenis of kwestie die leidt tot een opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers of tussen burgers onderling’’. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het van belang om de documentaire informatie van deze bijzondere gebeurtenissen veilig te stellen. Dit houdt in dat we documenten die betrekking hebben op deze hotspots bewaren en uitzonderen van vernietiging.

 

Om te bepalen of sprake is van een 'hotspot', zijn de volgende criteria gebruikt:

 

  • 1.

    Er is sprake van een gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen binnen het verzorgingsgebied van de zorgdrager die veel maatschappelijke beroering veroorzaakt, van bijzondere betekenis is voor de bevolking en/of waarvoor veel aandacht bestaat in de media. Denk aan het neerstorten van de MH17.

  • 2.

    Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie binnen het verzorgingsgebied van de zorgdrager die belangrijke principiële tegenstellingen tussen burgers aan het licht brengt en het debat over de kwestie maakt veel emoties los. Denk aan de toeslagenaffaire.

  • 3.

    Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die aanleiding is voor een intensief publiek debat over het functioneren van de zorgdrager. Denk aan de coronapandemie.

  • 4.

    Er is sprake van een politieke kwestie waardoor de positie van het decentrale openbaar bestuur ernstig is bedreigd of juist wordt onderstreept. Denk aan de toeslagenaffaire.

Aan de hand van deze criteria gaat het college van burgemeester en wethouders over tot het vaststellen van de volgende lijst voor de gemeente Best.

 

Hotspots Gemeente Best

Uniek nummer

1

Hotspot

Corona (COVID-19 of SARS-CoV-2) pandemie

Datering

Maart 2020 – Nu

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie minister/kabinet

Nadere omschrijving

Op 11 maart 2020 heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheids­organisatie de uitbraak van het nieuwe Coronavirus (ook wel COVID-19 of SARS-CoV-2 genoemd) officieel uitgeroepen als een pandemie. Ook in Nederland zien we veel maatschappelijke beroering en uitzonderlijk veel aandacht voor dit onderwerp in de media. In de gemeente Best heeft COVID-19 een grote impact op de eigen medewerkers en op de dienstverlening aan burgers, organisaties en instellingen.

Rol organisatie

De Gemeente Best voert een regierol en werkt samen met allerlei organisaties om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.

 

Hotspots Gemeente Best

Uniek nummer

2

Hotspot

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Datering

Februari 2022 – Nu

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie minister/kabinet

Nadere omschrijving

Op 24 februari 2022 is de Russische invasie van Oekraïne begonnen, die onderdeel is van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. Deze invasie heeft geleid tot een grote vluchtelingenstroom richting Nederland en andere Europese landen. Ook de gemeente Best heeft woonruimte beschikbaar gesteld en ondersteuning verleend bij de opvang van deze vluchtelingen.

Rol organisatie

De Gemeente Best voert een regierol en werkt samen met allerlei organisaties om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te leiden.

 

Hotspots Gemeente Best

Uniek nummer

3

Hotspot

Speelwadi Dijkstraten

Datering

Medio 2018 – Nu

Criteria

Maatschappelijke beroering / media-aandacht

Tegenstellingen tussen burgers / emoties

Debat functioneren overheid

Positie minister/kabinet

Nadere omschrijving

Dit project is een van de eerste participatietrajecten met toekomstige bewoners in de gemeente Best. Vooraf aan de aanleg zijn 3 plannen aan bewoners voorgelegd. Bewoners mochten vooraf een voorkeur uitspreken. Daarna is de Speelwadi gebouwd. Aan alle wensen van de bewoners is tegemoetgekomen. Naast de wadi liggen 4 bouwpercelen. 2 daarvan zijn niet uitgegeven. De bestemming ervan is omgezet naar groen en spelen. Hierdoor is er meer groen en speelruimte gekomen dan vooraf bedacht was. De speelwadi is in 2019 in gebruik genomen. Vlak daarna komen de eerste meldingen van overlast binnen. Bij het ontwerp is onvoldoende rekening gehouden met geluidsoverlast. In mei 2020 heeft een gesprek met de bewoners van de 2 percelen plaatsgevonden om de overlast te bekijken. Door kleine wijzigingen in groen / spelen is geprobeerd de overlast op te lossen. Echter in de Coronaperiode is er intensiever gebruik gemaakt van de speelwadi. Daarnaast is het IKC Dijkstraten erbij gekomen. Zij maken ook gebruik van de wadi.

In 2021/2022 is het probleem breder opgepakt. Er is een aantal bewonersavonden voor de verschillende bewonersgroepen georganiseerd. In de wijk wordt de speelwadi anders ervaren dan door de bewoners die de overlast ervaren. Medio 2022 is gestart met een werkgroep waarin bewoners en klagers zijn vertegenwoordigd. Gemeente en bewoners hebben gezamenlijk gezocht naar een nieuwe inrichting en is er een compromis gesloten. Op 14-2-2023 is het definitieve plan gepresenteerd.

Rol organisatie

De gemeente Best is regievoerder, facilitator, uitvoerder en verzorgt de nazorg.

Naar boven