Gemeenteblad van Zoetermeer
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zoetermeer | Gemeenteblad 2023, 148820 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Zoetermeer | Gemeenteblad 2023, 148820 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Initiatievenregeling Energie Zoetermeer
Burgemeester en Wethouders van Zoetermeer;
Overwegende dat het gewenst is activiteiten en initiatieven te stimuleren die bijdragen aan de realisatie van de energietransitie in Zoetermeer.
Gelet op artikel 2, artikel 4 vierde lid, artikel 5 zesde lid en artikel 6 derde lid van de Algemene subsidieverordening Zoetermeer 2016
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
Duurzame beginners: een initiatief van bewoners (in oprichting), te verenigen in een stichting, coöperatie of vereniging 1 , die gezamenlijk aan de slag wil met activiteiten die bijdragen aan energiebesparing, opwek en/of aardgasvrije oplossingen in hun eigen straat, buurt of wijk;
Externe link: Uitvoeringsagenda lokale Opwek duurzame stroom ’ 2 februari 2022 betreft de uitwerking van de door de Externe link: raad op 25 januari 2021 vastgestelde lokale verkenning naar potentie en wenselijkheid van windenergie en zonnestroom;
‘Externe link: Warmtevisie Zoetermeer’: de transitievisie warmte zoals vastgesteld door de gemeenteraad van Zoetermeer op maandag 11 december 2021;
Artikel 2 Doelen en ambities waar subsidieaanvragen aan moeten bijdragen
Met deze regeling wil de gemeente bijdragen aan initiatieven en projecten die enerzijds helpen om de bewustwording te vergroten en handelingsperspectief te bieden (advies en procesmiddelen), en, anderzijds daadwerkelijk bijdragen aan energiebesparing, duurzame opwek van stroom (via zonnepanelen) en dienen ter voorkoming van netcongestieproblemen (batterij opslag of andere initiatieven die daar vergelijkbaar mee zijn).
Subsidieaanvragen moeten passen binnen de doelstellingen van het huidige en nieuwe programma Duurzaam en Groen 2020-20232 en dragen bij aan de volgende ambities:
De gemeente beoogt in 2040 een aardgasvrije gebouwde omgeving te hebben in combinatie met een verbetering van de kwaliteit van de woningen qua gezondheid (ventilatie en voorkomen oververhitting) en comfort/energiebesparing (maximale warmtevraag van 50 kWh/m2/jaar voor eengezinswoningen en 75 kWh/m2/jaar voor de gestapelde bouw).
Daarnaast stimuleren we de opwek van duurzame energie. Zo dragen we bij aan de regionale ambitie van 2,8-3,2 TWh duurzame opwek op land. Deze ambitie van de RES-regio Rotterdam Den Haag is onderdeel van de 35 TWh duurzame opwek op land in 2030 uit het landelijk Klimaatakkoord. De gemeente heeft haar eigen bijdrage geformuleerd met het raadsbesluit van 25 januari 2021. Dit betreft de lokale verkenning potentie en wenselijkheid van zon en wind. Dit is verder uitgewerkt in de uitvoeringsagenda zon en wind waarin ook de netcongestie al genoemd wordt.
Artikel 4 Eisen voor de toekenning:
Subsidie kan worden verleend als er aan de volgende eisen wordt voldaan:
De subsidie wordt aangevraagd en het project uitgevoerd door natuurlijke personen, een (al dan niet voortkomend uit een bewonersinitiatief) bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stichting, coöperatie, vereniging of bedrijf (zijnde een eenmanszaak, VOF, besloten, naamloze of commanditaire vennootschap).
Artikel 5: Specifieke voorwaarden per categorie
Categorie 1: Duurzame beginners.
Een ‘duurzame beginner’ is een bewonersinitiatief (in oprichting), eventueel te verenigen in een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stichting, coöperatie of vereniging, die gezamenlijk aan de slag wil met activiteiten die bijdragen aan energiebesparing en/of opwek in hun eigen straat buurt of wijk.
De subsidie is bedoeld voor proces- en advieskosten, bijvoorbeeld voor drukkosten voor flyers, organisatie van bijeenkomsten, uitnodiging van gastsprekers, kosten voor inschrijving van de stichting, de vereniging of de coöperatie bij de Kamer van Koophandel, verkennende QuickScan of doorberekening, opzetten website, etc.
Een ‘duurzame doener’ is een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven coöperatie, vereniging of stichting met als doelstelling om Zoetermeer om bij te dragen aan energiebesparing en duurzame opwek en de stap naar aardgasvrij. Het gaat om maatschappelijke partijen die werken aan de bewustwording van Zoetermeer en de energietransitie helpen versnellen.
Categorie 3: duurzame pioniers
Een ‘duurzame pionier’ is een (al dan niet uit een bewonersinitiatief voortkomende) bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stichting, vereniging, coöperatie of bedrijf (een besloten of naamloze vennootschap) die/dat bijdraagt aan de duurzame opwek of opslag met zonnepanelen waarvoor andere regelingen niet of onvoldoende helpen om daadwerkelijk zonnepanelen te plaatsen en/of één of andere vorm van opslag te realiseren.
De specifieke voorwaarden in de categorie ‘duurzame pioniers’ zijn:
Uitgewerkte businesscase waaruit blijkt dat het project zonder publiek geld niet van de grond komt en de terugverdientijd op meer dan 7 jaar3 komt. Dit wordt ook wel de “onrendabele top” genoemd;
Bij toekenning van de subsidie voor een eventueel geschikt te maken dak met zonnepanelen ontstaan geen netcongestieproblemen, hetgeen is te ondervangen door stroom lokaal (in de buurt) af te zetten voordat de stroom het net opgaat4 ;
Artikel 6 Subsidie aanvraag, wanneer en hoe indienen
Een complete aanvraag om subsidie wordt digitaal ingediend bij het college van burgemeester en wethouders via het daartoe beschikbaar gestelde Externe link: aanvraagformulier via het Subsidiebureau van de gemeente.
Artikel 7 Beoordeling en subsidieverstrekking
De subsidie zal na positieve beoordeling worden verstrekt aan de aanvrager.
Voor categorieën 1 en 2 wordt het volledige bedrag aan subsidie bij de subsidieverleningsbeschikking als voorschot verstrekt.
Voor categorie 3 wordt 70% van het subsidiebedrag bij de subsidieverleningsbeschikking als voorschot verstrekt.
Artikel 9 Verantwoording en vaststelling
De aanvraag tot (verzoek tot vaststelling) subsidievaststelling bevat:
een projectverslag inclusief financiële verantwoording, waarin is beschreven hoe het project is verlopen, waar de subsidie aan is besteed en een afdoende financiële verantwoording (waaronder in ieder geval moet worden begrepen afschrift van de factuur en een betaalbewijs voor iedere subsidiabele activiteit).
Artikel 10 Algemene Subsidieverordening Zoetermeer
Voor zover in deze subsidieregeling niet anders is bepaald, zijn de begripsomschrijvingen en bepalingen van de Algemene Subsidieverordening (ASV) van toepassing.
Artikel 11 Inwerkingtreding en looptijd
Deze subsidieregeling treedt in werking na het besluit daartoe van het college. Vanwege de eventuele samenloop met het duurzaamheidsfonds rond de zomer van 2023 zal de regeling na een half jaar na inwerkingtreding geëvalueerd worden en naar verwachting worden uitgebreid n.a.v. de besluitvorming over het Duurzaamheidsfonds. De regeling vervalt uiterlijk op 31 december 2023.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-148820.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.