Noodverordening Koningsdag 2023

De burgemeester van de gemeente Rotterdam

 

gehoord de beraadslaging van de driehoek van 29 maart 2023;

 

gelet op artikel 176 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

 

  • -

    de koninklijke familie op Koningsdag een bezoek brengt aan de gemeente Rotterdam en dit een nationaal evenement betreft;

  • -

    een groot aantal activiteiten plaatsvindt en dat een zeer groot aantal bezoekers wordt verwacht, waarbij als uitgangspunt geldt dat Koningsdag feestelijk, waardig en voor een ieder veilig dient te verlopen;

  • -

    op Koningsdag de veiligheid van de leden van de koninklijke familie en het publiek centraal staat;

  • -

    het noodzakelijk is tijdelijk aanvullende algemene voorschriften te stellen ter handhaving van de openbare orde en veiligheid en ter beperking van gevaar;

  • -

    deze algemene voorschriften onderdeel uitmaken van een breed scala aan veiligheidsmaatregelen en dit niet met reguliere bevoegdheden of voorschriften kan worden ondervangen.

besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    derde veiligheidsring: gebied dat op de bij deze verordening behorende kaarten in bijlage 1 is aangeduid als ring 3 inclusief de eerste en tweede veiligheidsring;

  • -

    eerste veiligheidsring: gebied waar de koninklijke familie en de hofhouding zich begeeft, inclusief de directe omgeving daarvan;

  • -

    onbemand luchtvaartuig: luchtvaartuig waarmee vluchten worden uitgevoerd of dat is ontworpen om vluchten autonoom of op afstand bestuurd uit te voeren zonder piloot aan boord;

  • -

    openbaar water: water dat -al dan niet met enige beperking- voor het publiek bevaarbaar of op andere wijze toegankelijk is;

  • -

    openbare plaats: openbare plaats als bedoeld in artikel 1 van de Wet openbare manifestaties;

  • -

    tweede veiligheidsring: gebied dat op de bij deze verordening behorende kaarten in bijlage 1 is aangeduid als ring 2, inclusief de eerste veiligheidsring;

  • -

    vaartuig: vaartuig of drijvend voorwerp dat feitelijk wordt gebruikt of geschikt is om te worden gebruikt als middel tot verplaatsing te water waaronder mede verstaan drijvend werktuig en pont;

  • -

    voertuig: gemotoriseerd voertuig voor het wegverkeer, met uitzondering van bromfiets, snorfiets, fiets met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuig.

Artikel 2 Verblijfsverbod tweede veiligheidsring

  • 1.

    Het is verboden zich te bevinden op een openbare plaats of openbaar water binnen de tweede veiligheidsring of een in de tweede veiligheidsring gelegen gebouw, vaartuig, bouwwerk of ander object te betreden.

  • 2.

    Het eerste lid is niet van toepassing op:

    • a.

      leden van de koninklijke familie;

    • b.

      personen die deel uitmaken van de beveiliging of hofhouding van de koninklijke familie;

    • c.

      bestuurlijke ambtsdragers die de koninklijke familie vergezellen;

    • d.

      niet-geaccrediteerde hulpverleners of vertegenwoordigers van nutsbedrijven onder politiebegeleiding indien sprake is van een calamiteit;

    • e.

      personen die beschikken over een accreditatiepolsband en een geldig identiteitsbewijs, met dien verstande dat kinderen tot veertien jaar alleen behoeven te beschikken over een accreditatiepolsband.

Artikel 3 Verboden objecten en gedragingen in derde veiligheidsring

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats, openbaar water of in een voor publiek toegankelijk gebouw of vaartuig binnen de derde veiligheidsring voorwerpen of stoffen bij zich te hebben waarvan aannemelijk is dat deze zijn meegebracht of aanwezig zijn om de openbare orde en veiligheid te verstoren dan wel schade aan zaken of letsel aan personen toe te brengen.

  • 2.

    Eenieder is verplicht een aanwijzing van een toezichthouder inzake het zich ontdoen van de in het eerste lid bedoelde voorwerpen of stoffen onmiddellijk op te volgen.

  • 3.

    Als in het kader van de openbare orde of veiligheid of bij een calamiteit, een evenement of om een andere reden verwijdering van losse objecten of voorwerpen, waaronder mede verstaan (winkel)uitstallingen, (terras)meubilair, geluidsapparaten, bouw- en steigermateriaal, binnen de derde veiligheidsring noodzakelijk is, is de houder verplicht deze op eerste aanwijzing van een toezichthouder te verwijderen of te verplaatsen.

  • 4.

    Het is verboden binnen de derde veiligheidsring in een voertuig te rijden of vaartuig te varen of deze te verplaatsen, tenzij hiervoor toestemming is gegeven door of namens de burgemeester.

  • 5.

    Het is verboden binnen de derde veiligheidsring een voertuig te verplaatsen van een op- of inrit of garage of andere parkeergelegenheid, tenzij hiervoor toestemming is gegeven door of namens de burgemeester.

     

[Dit artikel treedt in werking met ingang van 27 april 2023 om 07.00 uur.]

Artikel 4 Verplichtingen zich te verwijderen in derde veiligheidsring

Eenieder die zich bevindt op een openbare plaats of openbaar water, gelegen binnen de derde veiligheidsring, is bij overtreding van het bepaalde bij of krachtens deze verordening, bij het veroorzaken van overlast of bij verstoring van de openbare orde of bij ernstige vrees voor het ontstaan daarvan verplicht op een daartoe strekkende aanwijzing van een toezichthouder zich terstond te verwijderen dan wel tot 14.00 uur verwijderd te houden uit de derde veiligheidsring.

 

[Dit artikel treedt in werking met ingang van 27 april 2023 om 07.00 uur.]

Artikel 5 Verbod onbemand luchtvaartuig (drone)

Het is verboden om binnen het gebied Rotterdam, aangeduid op de kaart in bijlage 2, op een openbare plaats, openbaar water of in een voor het publiek openstaand gebouw onbemande luchtvaartuigen, dan wel delen of onderdelen van onbemande luchtvaartuigen, te besturen dan wel te doen besturen of deze voorhanden te hebben met de kennelijke bedoeling om deze te besturen of te doen besturen, tenzij hiervoor toestemming is gegeven door of namens de burgemeester.

 

[Dit artikel treedt in werking met ingang van 27 april 2023 om 07.00 uur.]

Artikel 6 Afwijkende openingstijden inrichtingen tweede veiligheidsring

  • 1.

    Binnen de tweede veiligheidsring zijn voor het publiek openstaande gebouwen of inrichtingen gesloten voor het publiek van 26 april 2023, vanaf 18.00 uur tot 27 april 2023, 14.00 uur.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan een voor het publiek openstaand gebouw of inrichting met een eigen toegangsdeur gevestigd aan de straatzijde op de begane grond in de plint van de Markthal op 26 april 2023 voor het publiek geopend zijn tot 22.00 uur, onder de voorwaarde dat de eigen toegangsdeur naar de binnenzijde van de Markthal afgesloten is.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid is de garage van de Markthal gesloten van 27 april 2023, vanaf 07.00 uur tot 27 april 2023, 14.00 uur.

     

[Dit artikel treedt in werking met ingang van 26 april 2023 om 18.00 uur.]

Artikel 7 Toezicht op naleving

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening alsmede de handhaving ervan zijn de politie, gemeentelijke toezichthouders en buitengewone opsporingsambtenaren belast.

Artikel 8 Strafbepaling

Overtreding van de bepalingen in deze verordening wordt overeenkomstig artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht gestraft met een hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie.

Artikel 9 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad en treedt in werking met ingang van 26 april 2023 om 9.00 uur, met uitzondering van artikel 6 dat in werking treedt met ingang van 26 april 2023 om 18.00 uur en de artikelen 3, 4 en 5 die in werking treden met ingang van 27 april 2023 om 07.00 uur.

  • 2.

    Deze verordening vervalt op 27 april 2023 om 14.00 uur.

Artikel 10 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Noodverordening Koningsdag 2023.

Aldus vastgesteld op 30 maart 2023.

De burgemeester,

Ing. A. Aboutaleb

Deze verordening wordt gepubliceerd op www.overheid.nl en is raadpleegbaar via de website van de gemeente Rotterdam. Deze verordening wordt, ingevolge artikel 176, tweede lid, van de Gemeentewet, terstond na haar bekendmaking ter kennis gebracht van de gemeenteraad, van de Commissaris van de Koning en het hoofd van het arrondissementsparket.

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Bijlage 1. Kaarten duiding ringenstructuur als bedoeld in artikel 1 van de Noodverordening Koningsdag 2023

 

 

 

 

Bijlage 2. Kaart gebied Rotterdam als bedoeld in artikel 5 (verbod onbemand luchtvaartuig) van de Noodverordening Koningsdag 2023

 

Naar boven