Gemeenteblad van Stadskanaal
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Stadskanaal | Gemeenteblad 2023, 143711 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Stadskanaal | Gemeenteblad 2023, 143711 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regels bekostiging leerlingenvervoer Stadskanaal 2023
Artikel 1. Begripsomschrijving
In de nadere regels wordt verstaan onder:
Bijzondere activiteiten en aangelegenheden: activiteiten en aangelegenheden die worden ondernomen of gevierd op scholen. Voorbeelden hiervan zijn een studiedagdeel voor het personeel, schoolreisje, schoolkamp, sportdag, sinterklaasviering, carnaval, religieuze feestdag, excursie, jaarafsluiting of een vrij dagdeel voorafgaand aan een feestdag of vakantie, voor zover deze niet is opgenomen in de schoolgids;
Co-ouderschap is geen wettelijke term en wordt in deze nadere regels als volgt omschreven. Ouders, al dan niet gescheiden, die niet bij elkaar wonen, kunnen afspreken om hun kind(eren) gezamenlijk te (blijven) verzorgen en opvoeden. Er is sprake van co-ouderschap als zowel de ene ouder, als de andere ouder in een regelmatige afwisseling de zorg voor het kind of de kinderen hebben. Bij co-ouderschap kan er recht zijn op een vervoersvoorziening conform de verordening voor de dagen dat de leerling bij de betreffende ouder verblijft. Voor de dagen dat een leerling bij een co-ouder verblijft buiten de gemeente Stadskanaal, dient deze co-ouder voor deze dagen een aanvraag in te dienen bij het college van de plaats waar de leerling feitelijk verblijft.
Artikel 3. Definitie gehandicapte leerling
In artikel 1, aanhef en onderdeel f van de verordening is een definitie opgenomen voor gehandicapte leerling. Wanneer een leerling, ondanks zijn handicap zelf kan reizen met het openbaar vervoer, is deze in de zin van de verordening geen gehandicapte leerling. De beperking die de leerling door de handicap ervaart moet structureel van aard zijn, in ieder geval langer dan drie maanden duren. Wanneer de beperking met medicijnen ter verbeteren is, is er geen sprake van een beperking in de zin van de verordening. Van een beperking als bedoeld in de verordening is alleen sprake wanneer deze structureel en niet behandelbaar is.
Artikel 4. Eénjarig of meerderjarig toekennen vervoersvoorziening aangepast vervoer
Het college kan aangepast vervoer voor meerdere jaren toekennen als de leerling een school voor speciaal onderwijs of speciaal en voortgezet speciaal onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs als bedoeld in de Wet op de expertisecentra bezoekt. Het aangepast vervoer kan worden toegekend tot de einddatum van de geldigheid van de toelaatbaarheidsverklaring die door het samenwerkingsverband voor scholen van cluster 3 en 4 of door de commissie van onderzoek voor scholen van cluster 1 en 2 wordt afgegeven.
Voor een leerling die de leeftijdsgrens van 12 jaar heeft bereikt en een school bezoekt als genoemd in het eerste lid, wordt jaarlijks een vervoersvoorziening toegekend, tenzij uit ingewonnen medisch advies blijkt dat aangepast vervoer voor een langere periode kan worden toegekend. Hiervan is sprake als uit het medisch advies blijkt dat het zeer waarschijnlijk is dat de leerling door een structurele lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap blijvend is aangewezen op aangepast vervoer.
Als de leerling opgeroepen wordt voor een keuring en zonder afmelding met opgaaf van reden, tenminste 24 uur vóór de keuring, niet verschijnt op het spreekuur, dan wordt – behoudens overmacht - de aanvraag om een vervoersvoorziening afgewezen. In het geval het niet verschijnen voor de keuring het gevolg is van overmacht wordt dit door de ouders schriftelijk of per e-mail gemotiveerd aan het college gemeld.
Artikel 6. Berekening afstand tussen de woning en de school bij eigen vervoer
De afstand als bedoeld in artikel 1, aanhef en onderdeel b van de verordening voor eigen vervoer als bedoeld in artikel 1, aanhef en onderdeel e van de verordening, wordt berekend aan de hand van de versie van de ANWB Routeplanner zoals die op het internet wordt aangeboden ten tijde van toetsing van de aanvraag, waarbij de kortste route wordt aangehouden.
Artikel 7. Vaststellen kosten openbaar vervoer
Het vaststellen van de kosten van openbaar vervoer en de daaraan gerelateerde vergoeding vindt plaats op basis van de door de Reisinformatiegroep BV beschikbaar gestelde informatie via 0900 – 92 92 of www.9292.nl op het moment van toetsing.
Artikel 8. Vergoeding kosten eigen vervoer en openbaar vervoer
In het geval van openbaar vervoer wordt enkel de goedkoopste adequate vorm van openbaar vervoer vergoed. Leerlingen worden geacht gebruik te maken van een OV-chipkaart en het van toepassing zijnde maandelijkse Sterabonnement Noord-Nederland, tenzij gebruik van een ander abonnement of een andere wijze van betalen tot lagere kosten leidt. De aanschaf van een OV-chipkaart wordt niet vergoed.
Het college verstrekt geen vergoeding voor openbaar vervoer als bedoeld in het tweede lid tijdens de schoolvakanties. De vergoeding van een maandelijks Sterabonnement Noord-Nederland is hiervan uitgezonderd zolang de leerling meer dan de helft van de maand gebruik maakt van dit abonnement in het kader van leerlingenvervoer.
Een verzoek tot vergoeding als bedoeld in het vijfde lid wordt ingediend:
uiterlijk twee weken na het einde van de periode waar de vergoeding betrekking op heeft als op verzoek van de ouders meer dan tweemaal per jaar achteraf wordt vergoed, behalve als deze periode geheel of gedeeltelijk in een vakantie valt. In dat geval dient het verzoek uiterlijk twee weken na het einde van deze vakantie te worden ingediend.
Artikel 9. Pilot Voor Elkaar Pas
Het college kan afwijken van de bepalingen in artikel 8 in het kader van de pilot Voor Elkaar Pas.
Artikel 10. Afwijzen bekostiging leerlingenvervoer vanwege afstandsgrens
Als het college een aanvraag voor bekostiging leerlingenvervoer afwijst op grond van de afstandsgrens als bedoeld in artikel 9 van de verordening, wordt een uitdraai van de vaststelling van de afstand tussen de woning en de school aan de afwijzende beschikking toegevoegd.
Artikel 12. Gewijzigde schooltijden vanwege bijzondere activiteiten of aangelegenheden
De ouders of de meerderjarige handelingsbekwame leerling melden gewijzigde schooltijden als bedoeld in het eerste en derde lid minimaal drie werkdagen voorafgaand aan de gewijzigde schooltijd bij het college. Het college bespreekt met de vervoerder of deze aangepast vervoer kan aanbieden die aansluit op de gewijzigde schooltijd.
Artikel 14. Doorgeven periodieke roosters
Als niet wordt voldaan aan de verplichtingen in het derde lid en als de vervoerder niet tijdig de noodzakelijke wijzigingen kan aanbrengen in zijn vervoersplanning, is het de vervoerder toegestaan de leerling voor maximaal de eerste drie schooldagen na ingang van het nieuwe periodieke rooster te vervoeren volgens het periodieke rooster dat aan het nieuwe periodieke rooster voorafging.
Als de ouders of de meerderjarige handelingsbekwame leerling vanwege overmacht niet kunnen voldoen aan de verplichtingen als bedoeld in het tweede en derde lid, spannen college en vervoerder zich in om zo snel mogelijk aangepast vervoer voor de leerling aan te bieden. Onder overmacht wordt in ieder geval verstaan dat de ouders of meerderjarige handelingsbekwame leerling niet binnen de in het derde lid genoemde termijn van de school het nieuwe periodieke rooster hebben ontvangen.
Het aangepast vervoer van de leerling op toetsdagen vindt plaats op basis van het binnen de schooltijden in de schoolgids passende rooster voor deze toetsdagen. Artikel 12 is van overeenkomstige toepassing.
Artikel 16. Vervoer buiten de schooltijden
Artikel 17. Maximale wachttijd bij verschillende lesroosters
Als er binnen een school sprake is van verschillende lesroosters binnen de vaste schooltijden als bedoeld in artikel 13, tweede lid van de verordening, kan de vervoerder in zijn planning maximaal een wachttijd opnemen van twee lesuren voor leerlingen, om zodoende aan te sluiten op het reguliere leerlingenvervoer.
Artikel 18. Gesprek over zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij de aanvraag
Artikel 19. Vervoersvoorziening naar stageadres
Ouders dienen, of de meerderjarige handelingsbekwame leerling of de school dient voorafgaand aan de stage toestemming van het college te vragen voor stagevervoer als bedoeld in artikel 15 van de verordening. Het verzoek om toestemming is vormvrij. Een verzoek om een vervoersvoorziening naar een stageplaats moet vergezeld gaan van een door de school en de organisatie waar de stage plaatsvindt ondertekende stageovereenkomst. In deze overeenkomst zijn ten minste het stageadres, de duur van de stage en de dagen en uren waarop stage wordt gelopen vermeld.
Als de ouders, de meerderjarige handelingsbekwame leerling of de school aantoont dat een stageadres gelegen op de route van de woning dan wel de opstapplaats naar de school niet mogelijk is, vindt de stage zoveel mogelijk plaats in de woonomgeving van de leerling. Het college verstrekt geen leerlingenvervoer voor een stageadres dat meer dan 20 kilometer van de verblijfplaats van de leerling is gelegen.
Artikel 20. In redelijkheid te verwachten begeleiding van ouders
Van ernstige benadeling van het gezin als bedoeld in artikel 10, derde lid en artikel 19, aanhef en onderdeel c van de verordening is sprake indien:
de reistijd die de begeleidende ouder maakt om de betrokken leerlingen naar school te begeleiden en vervolgens zijn werkplek te bereiken meer bedraagt dan een uur. De begeleidende ouder dient ten behoeve van het college genoegzaam aan te tonen dat een andere ouder of een andere begeleider niet in staat is de betrokken leerling naar school te begeleiden;
Artikel 21. Redelijke fietsafstand
Artikel 22. Melden van wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de toegekende vervoersvoorziening
Artikel 24. Ontzeggen van de toegang tot het vervoer
Voordat overgegaan wordt tot een ontzegging, worden de volgende stappen ondernomen:
indien uit het onderzoek blijkt dat een leerling de (verkeers)veiligheid van in gevaar brengt, en/of andere inzittenden pest of intimideert, waaronder eveneens seksuele intimidatie wordt verstaan, en/of vernielingen in het voertuig aanricht, volgt er een eerste waarschuwingsbrief aan de ouders en wordt er in overleg gekeken naar mogelijke oplossingen om herhaling te voorkomen;
indien het gedrag als bedoeld in het tweede lid, aanhef en onderdeel c aanhoudt, volgt er een tweede waarschuwingsbrief. Tevens wordt er in deze fase een extra zitplaats in het aangepast vervoer georganiseerd voor begeleiding van de leerling door een ouder of begeleiding door ouders georganiseerd. Als er een begeleider meegaat anders dan een ouder en hier (loon)kosten aan verbonden zijn, zijn de kosten voor de ouders;
Artikel 25. Drempelbedrag en draagkrachtafhankelijke bijdrage
Het college legt geen eigen bijdrage in de vorm van een drempelbedrag als bedoeld in artikel 23 van de verordening en/of een eigen bijdrage in de vorm van een draagkrachtafhankelijke bijdrage als bedoeld in artikel 24 van de verordening op als de ouders beiden een traject volgen als bedoeld in de Wet schuldsanering natuurlijke personen of een vergelijkbaar minnelijk traject bij een gemeentelijke kredietbank.
Als er sprake is van twee ouders, waarvan één een traject volgt als bedoeld in het eerste lid, wordt de eigen bijdrage in de vorm van een drempelbedrag en/of de eigen bijdrage in de vorm van een draagkrachtafhankelijke bijdrage als bedoeld in artikelen 23 en 24 van de verordening berekend op basis van het inkomen van de ouder die geen traject volgt als bedoeld in het eerste lid.
Bij de beoordeling of ouders een eigen bijdrage in de vorm van een drempelbedrag en/of een eigen bijdrage in de vorm van een draagkrachtafhankelijke bijdrage verschuldigd zijn, wordt beoordeeld aan de hand van inkomensverklaringen van de Belastingdienst van het tweede kalenderjaar voorafgaande aan het betreffende schooljaar. Dit wordt het peiljaar genoemd.
Het leerlingenvervoer voor de leerlingen als bedoeld in het eerste lid wordt gedurende maximaal 200 schooldagen verzorgd naar de Internationale Schakelklas (ISK) Anderstaligen, onderdeel van de RSG in Ter Apel. Deze school wordt aangemerkt als de voor de leerling dichtstbijzijnde toegankelijke school.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-143711.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.