Didam-arrest: eén-op-één verkoop gemeentegrond

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen. In dit arrest is bepaald dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, aan (potentiële) gegadigden de gelegenheid moet bieden om mee te dingen naar deze onroerende zaak indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zijn.

Deze mededingingsruime hoeft niet te worden geboden als bij voorbaat al vaststaat of mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop.

De gemeente Land van Cuijk heeft het voornemen om een gedeelte van het perceel kadastraal bekend als gemeente Grave sectie L nummer 1987, ter grootte van 3168 m² te verkopen aan de eigenaar van het naast gelegen perceel (huiskavel van de koper). Deze verkoop is onderdeel van een kavelruil, waarbij de koper een perceel grond in wil brengen dat (deels) ingezet kan worden voor natuurontwikkeling en ruilobject.

Daarnaast is het voornemen om voor enkele stroken over en weer grenscorrecties toe te passen zodat de openbare weg volledig in eigendom komt van gemeente en de strookjes landbouwgrond bij de huidige gebruiker. De stroken die de gemeente inbrengt zijn kadastraal bekend als gemeente Grave sectie L 1981 en 1381 samen ter grootte 1360 m².

Door deze grondtransactie geeft de gemeente uitvoering aan de opgaven uit het gebiedsprogramma de Verborgen Raamvallei. Binnen dit gebiedsplan werken diverse partijen samen aan het realiseren van opgaven op het gebied van water, natuur en (robuuste) duurzame landbouw. Door de transactie wordt natuur gerealiseerd en de verkaveling van de agrariërs wordt verbeterd.

Bent u van mening dat u ook in aanmerking dient te komen voor de aankoop van het perceel omdat u interesse heeft in de aankoop en ook aan de gestelde criteria kunt voldoen, dan kunt u dit schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie aan de gemeente kenbaar maken. In dat geval onderzoekt de gemeente of de verkoop alsnog op basis van een openbare verkoopprocedure dient plaats te vinden.

Uw zienswijze (schriftelijk) kunt u richten aan burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk, Postbus 7, 5360 AA Grave (e-mailadres: gemeente@landvancuijk.nl) o.v.v. zaaknummer Z/20/263464.

Naar boven