Wijzigingsbesluit gasaansluitplicht netbeheerder Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 10, lid 7, onderdeel b van de Gaswet; gezien de op 3 maart 2020 door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’; gezien de op 14 december 2016 vastgestelde ‘Strategie naar een Stad zonder Aardgas’; gezien de op 30 september 2020 door de gemeenteraad vastgestelde ‘Transitievisie Warmte Amsterdam’; gezien Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld.

 

besluit het ‘Besluit gasaansluitplicht netbeheerder Amsterdam’ als volgt te wijzigen:

Artikel I

In bijlage II wordt aan het einde van de opsomming in het Inhoudsoverzicht het volgende onderdeel toegevoegd:

 

Gebied 10 Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld

Artikel II

In bijlage II wordt aan het einde de volgende paragraaf toegevoegd:

 

Gebied 10 Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld

Overzichtskaart

 

 

Detailkaart

 

 

Het gebied Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld is als volgt begrenst:

 

  • 1.

    aan de noordwestzijde door de Nieuwe Leeuwarderweg;

  • 2.

    aan de noordoostzijde tussen de Wieden en de H.Cleyndertweg door de Bakkerswaal en tussen de H.Cleyndertweg en de Nieuwe Leeuwarderweg door een denkbeeldige rechte lijn die in het verlengde van weg-as van Bakkerswaal ligt;

  • 3.

    aan de zuidoostzijde tussen Bakkerswaal en Dijkwater door de Wieden en tussen Dijkwater en de IJdoornlaan door de H.Cleyndertweg;

  • 4.

    aan de zuidwestzijde tussen de Wieden en de H.Cleyndertweg door Dijkwater en tussen de H.Cleynderweg en de Nieuwe Leeuwarderweg door de IJdoornlaan.

De volgende postcodes en bijbehorende huisnummers worden geacht binnen het gebied te liggen:

Postcode

Huisnummer

1025 CX

Alle

1025 CZ

Alle

1025 DA

2 t/m 42 (even)

1025 DE

Alle

1025 DG

Alle

1025 DH

Alle

1025 DJ

Alle

1025 DK

Alle

1025 DL

Alle

1025 EG

Alle

1025 EH

Alle

1025 EJ

Alle

 

Besluitvorming

Het besluit tot aanwijzing van Buikslotermeer Noord/ Kleine Wereld is op 24 januari 2023 door het college van B&W genomen.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel IV

Dit besluit wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit gasaansluitplicht netbeheerder Buikslotenmeer Noord/ Kleine Wereld

Aldus vastgesteld in de vergadering van 24 januari 2023.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Dit wijzigingsbesluit wijzigt het ‘Besluit gasaansluitplicht netbeheerder Amsterdam’ door een specifiek gebied toe te voegen aan bijlage II van dat besluit. Als gevolg van deze aanwijzing heeft de netbeheerder geen taak meer om nieuwe kleinverbruik gasaansluitingen tot stand te brengen. Aanleiding voor dit besluit komt voort uit de plannen van de investeringsnota Buikslotermeer/ Kleine Wereld, Riothermie in samenwerking met Lieven de Key, Waternet en Firan.

 

Relevante regelgeving

In artikel 10, lid 7, onderdeel b, staat vastgesteld dat de gasaansluitplicht niet geldt in gebieden waar al een gastransportnet aanwezig is en die een college van burgemeester en wethouder heeft aangewezen als gebied waar in de verwachte warmtebehoefte is of zal worden voorzien door een bestaand en of toekomstig energie infrastructuur.

 

Relevant beleid

Op 3 maart 2020 stelde het college van burgemeester en wethouders vastgestelde Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 vast (voortaan: Routekaart). Daarin schetst zij haar plannen om ervoor te zorgen dat de gemeente Amsterdam in 2050 Klimaatneutraal zal zijn. Op pagina 15 van deze Routekaart schetst het college dat zij een Transitievisie Warmte vast zal stellen met duidelijkheid over wanneer welke wijk van het aardgas afgaat en welke alternatieve warmtetechniek wordt aangeboden. Op 30 september 2020 heeft de gemeenteraad van Amsterdam deze Transitievisie Warmte (voortaan: TVW) vastgesteld. Met betrekking tot het gebied Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld geeft het gemeenteraad op de transitiekaart in de figuur op pagina 7 aan dat de verwachting is dat deze buurten tussen 2020 en 2032 aardgasvrij zullen worden doormiddel van gefaseerde aansluiting aan een warmtenet.

 

Motivering

Buikslotermeer Noord en de Kleine wereld kunnen mensen op dit moment aanspraak maken op een gasaansluiting en er ligt een functionerend gasnet in de grond in deze buurten. Uit de investeringsnota Buikslotermeer Noord/ Kleine Wereld, die bijlage 3 is van de raadsvoordracht van 16 maart 2023, met onderwerp Instemmen met het onttrekken van gelden aan het Klimaatfonds ten behoeve van een gebiedsgerichte aardgasarm subsidie voor delen van Buikslotermeer Noord en de Kleine Wereld, blijkt dat de plannen voor dit gebied zijn om hier een lage temperatuur warmtenet met een riothermische warmtebron te realiseren. Dit warmtenet kan, volgens het plan, voorzien in de warmtebehoefte van dit gebied. In de transitievisie warmte Amsterdam is dit gebied aangewezen als gefaseerd aardgasvrij gebied. Het plan en de in de transitie visie warmte voorgestelde oplossing sluiten dus aan.

Met het eerder genoemde raadsbesluit heeft de raad de middelen die nodig zijn om in deze buurt een passende subsidie beschikbaar te stellen vrijgemaakt. Gelijktijdig met dit besluit heeft het college besloten tot het inrichten van die passende subsidie, waardoor voldoende aannemelijk is geworden dat het geplande warmtenet gerealiseerd zal worden.

 

Met deze aanwijzing wordt het onmogelijk om een nieuwe kleinverbruik gasaansluiting aan te vragen in het aangewezen gebied. Het gebied komt daarmee in een onomkeerbaar proces om aardgasvrij te worden. Mensen die hun gasaansluiting afsluiten hebben na deze aanwijzing niet meer de mogelijkheid om een gasaansluiting opnieuw aan te sluiten. Een aanvullende reden voor deze aanwijzing is dat de uitgekeerde subsidie zal hierdoor waarschijnlijk doelmatiger worden besteed. De gesubsidieerde afsluiting van het aardgas kan immers niet meer ongedaan gemaakt worden.

 

Bezwaarclausule

 

Niet mee eens?

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit bezwaar maken. Als verzenddatum van uw bezwaar geldt de poststempel op uw bezwaarschrift.

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het College van Burgemeester en Wethouders

T.a.v. Directie Juridische Zaken

Postbus 202

1000 AE Amsterdam

 

Of per mail naar: bezwaarenberoep@amsterdam.nl

 

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:

  • Uw naam, adres en telefoonnummer

  • De datum waarop u het bezwaar schrijft en uw handtekening

  • Het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum en referentienummer van het besluit

  • Waarom u bezwaar maakt.

Na ontvangst informeert de gemeente u over de manier waarop uw bezwaarschrift wordt behandeld.

 

Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in? Stuur dan een machtiging mee.

 

Schorsende werking

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen: het besluit waartegen u bezwaar maakt, blijft geldig totdat over uw bezwaar is beslist.

 

Spoed? Voorlopige voorziening

Bij grote spoed kunt u (tegen kosten) een zogeheten voorlopige voorziening aanvragen. Dat is een spoedprocedure waarmee het genomen besluit tijdelijk kan worden ingetrokken en/of andere maatregelen kunnen worden getroffen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij:

 

De Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam

Sector Bestuursrecht Algemeen

Postbus 75850

1070 AW Amsterdam

 

Dat kan ook via. https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht Daarvoor hebt u DigiD nodig

Naar boven