Subsidieregeling Kernendemocratie KernenCV’s en Inwonersinitiatieven gemeente Land van Cuijk 2023

Gemeente Land van Cuijk

 

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Land van Cuijk;

overwegende dat het gemeentebestuur de nauwe verbinding met de 33 kernen en haar inwoners wil versterken door inwoners op kern-, wijk- en buurtniveau te betrekken bij de inrichting van de eigen leefomgeving (kernendemocratie) en dit wil bevorderen door het verstrekken van subsidies voor activiteiten die daaraan bijdragen;

 

  • Algemene Subsidieverordening gemeente Land van Cuijk 2022.

  • Kadernotitie Subsidieverlening Kernendemocratie 1.0.

  • De van toepassing zijnde Samenwerkingsafspraken met de wijk- en dorpsraden.

besluit vast te stellen de:

‘Subsidieregeling Kernendemocratie KernenCV’s en Inwonersinitiatieven gemeente Land van Cuijk 2023’

Artikel 1. Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

 

Kernendemocratie

De gemeente Land van Cuijk hanteert een brede definitie voor kernendemocratie. Onder kernendemocratie verstaan we: “het op kernen, wijk- en buurtniveau betrekken van inwoners bij de inrichting van hun eigen leefomgeving.” Feitelijk gaat het hierbij om Dorpskracht.

 

Wijk- en dorpsraden

De wijk- en dorpsraden zijnde een niet-politieke vertegenwoordiging van de bewoners van het eigen dorp of de eigen wijk. Welke statutair gevestigd zijn in de gemeente Land van Cuijk. Zij fungeren voor het college als antenne, klankbord en tevens als spreekbuis van de eigen bewoners met betrekking tot collectieve belangen op het gebied van de leefbaarheid van eigen dorp of wijk.

Onder wijk- en dorpsraden worden alleen die organisaties verstaan, die samen met de gemeente Land van Cuijk zich verbonden hebben aan de Samenwerkingsafspraken wijk- en dorpsraden gemeente Land van Cuijk.

 

KernenCV

Een in aanloop op de gemeentelijke herindeling door een lokaal bouwteam opgestelde inventarisatie van gegevens (data) en kenmerken van de wijk of kern, aangevuld met focuspunten waarop de wijk/kern zich te komende jaren wil richten en inzetten ten behoeve van de verbetering van de leefbaarheid van de wijk/kern.

 

Inwonersinitiatief

Een initiatief/plan dat is geïnitieerd door een groep inwoners en dat bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid in de eigen buurt, wijk, dorp of stad.

 

Grondgebied van de wijk- of dorpsraad

Het gebied waaraan de wijk- of dorpsraad gelieerd is en zijn bestaansrecht ontleend.

 

Sociale cohesie en zelfredzaamheid

De sociale samenhang tussen bewoners in combinatie met de bereidheid zich in te zetten voor gedeelde belangen in de buurt, wijk, dorp of stad.

 

Inwoners-/inwonersparticipatie

Bij inwoners – of inwonersparticipatie gaat het om het betrekken van en de betrokkenheid van inwoners bij overheidsbeleid. Ook gaat het om het nemen van initiatieven, het inspelen op ideeën en denkkracht van inwoners door inwonersinitiatieven te faciliteren. De gemeente heeft in dit proces de regie.

 

Overheidsparticipatie

Bij overheidsparticipatie doet de gemeente mee als participant en werkt samen met inwoners en andere betrokken partijen aan het realiseren van plannen en beleid. Of de gemeente ondersteunt een initiatief of project dat door inwoners wordt getrokken. De regie ligt bij de inwoners.

Artikel 2. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

Artikel 3. Activiteiten

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor: Het realiseren van focuspunten uit de KernenCV’s en Inwonersinitiatieven.

Artikel 4. Doelgroep

Subsidie kan worden verstrekt aan:

  • 1.

    De wijk- of dorpsraden van de wijk/kern waarin en waarvoor de activiteit wordt gerealiseerd.

  • 2.

    Inwoners(groepen), niet commerciële organisaties (verenigingen en stichtingen) die statutair gevestigd zijn in de gemeente Land van Cuijk

Artikel 5. Hoogte van de subsidie

Voor de activiteit KernenCV’s en Inwonersinitiatieven is per activiteit, op grond van artikel 6, jaarlijks maximaal € 7.500,-- beschikbaar voor het grondgebied van de wijk- of dorpsraad.

Artikel 6. Subsidiegrondslagen/- criteria

Subsidie in het kader van deze subsidieregeling is bestemd voor:

  • 1.

    Het realiseren van de in het eigen kernenCV opgenomen focuspunten en hieraan te herleiden activiteiten.

  • 2.

    Incidentele dan wel nieuwe activiteiten (met een structureel karakter) die bijdragen aan participatie door inwoners en de (collectieve) zelfredzaamheid van de kern of wijk.

  • 3.

    Het draagvlak wordt o.a. afgeleid van de impact die het initiatief heeft op de leefbaarheid van de wijk of de kern.

Artikel 7. Aanvraag

  • 1.

    De subsidieaanvraag kan gedurende de periode tussen 1 januari tot en met 31 oktober in het jaar waarop de uitvoering van de activiteit dus de aanvraag betrekking heeft worden ingediend bij het college. Dit gebeurt digitaal door middel van het daarvoor beschikbaar gestelde formulier.

  • 2.

    Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang, kan het college verlangen aanvullende gegevens te overleggen.

  • 3.

    Een niet volledig of tijdig ingediende aanvraag wordt voor betreffend jaar waarop de aanvraag betrekking heeft, niet meer in behandeling genomen. De aanvrager is hier zelf verantwoordelijk voor.

Artikel 8. Beslistermijn

Burgemeester en wethouders beslissen, conform artikel 8, tweede lid, van de Algemene Subsidieverordening gemeente Land van Cuijk 2022, binnen 8 weken nadat de volledige aanvraag om subsidie is ingediend.

Artikel 9. Toetsing en beoordeling

De aanvraag wordt onderworpen aan een toetsing en beoordeling door de gebiedsmakelaars aan de hand van de labelsystematiek en ingangstoets (zoals vermeld in het Handboek Kernendemocratie) evenals de beschikbare middelen in de gemeentebegroting en het van toepassing zijnde gemeentelijke beleid. Tevens vindt afstemming met de gebiedswethouder plaats en worden de wijk- en dorpsraden geïnformeerd en geconsulteerd.

Artikel 10. Weigeringsgronden

Overeenkomstig artikel 9, derde lid, aanhef en onder f, van de Algemene Subsidieverordening gemeente

 

Land van Cuijk 2022 kan subsidieverlening worden geweigerd als:

  • a.

    De aanvrager niet woonachtig of statutair is gevestigd in de gemeente Land van Cuijk.

  • b.

    De aanvrager doelstellingen beoogt of activiteiten zal ontplooien, die in strijd zijn met het algemeen belang of de openbare orde;

  • c.

    De activiteiten een politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke boodschap hebben;

  • d.

    Indien de aanvrager criteria hanteert waarmee deelnemers op grond van hun ras, leeftijd, burgerlijke staat, geslacht, seksuele voorkeur, godsdienst, levensovertuiging, maatschappelijke positie, politieke gezindheid of op welke grond dan ook kunnen worden geweerd;

  • e.

    De subsidieaanvrager gelieerd is aan een commerciële instelling die dezelfde of vergelijkbare activiteiten biedt.

  • f.

    Afsplitsing van een organisatie is geen reden om de nieuwe organisatie subsidie te verstrekken.

  • g.

    Als het aangevraagde betrekking heeft op goede doelen, jubilea, feesten en partijen.

  • h.

    Als het aangevraagde geen betrekking heeft op of te herleiden is naar het kernenCV en/of als er geen sprake is van een inwonersinitiatief.

  • i.

    Er onvoldoende is aangetoond dat er voldoende draagvlak is voor de activiteit c.q. het initiatief.

  • j.

    Structurele activiteiten zijn uitgesloten van subsidie in het kader van deze subsidieregeling.

Artikel 11. Verplichtingen

  • 1.

    Indien de aanvrager een wijk- of dorpsraad betreft, dan handelt deze in overeenstemming met de actuele Samenwerkingsafspraken Wijk- en Dorpsraden gemeente Land van Cuijk.

  • 2.

    Een initiatief moet binnen 1 jaar (tenzij afwijkend is besloten) zijn uitgevoerd dan wel opgestart. De gemeente ontvangt hiervan een bewijs.

  • 3.

    In geval de realisatie van een initiatief waarvoor subsidie wordt verleend meerdere jaren bestrijkt, dan kan door de initiatiefnemers bij het college van burgemeester en wethouders schriftelijk het verzoek worden ingediend om voor een periode van maximaal 2 jaren de bijdrage te mogen reserveren voor betreffend doel. Na deze jaren komt dit recht op subsidie, indien geen start is gemaakt met het project, te vervallen.

  • 4.

    Subsidie voor een en hetzelfde initiatief in de wijk/het dorp/de stad, wordt slechts eenmalig verleend.

Artikel 12. Verantwoording

Vóór 1 maart in het jaar volgend op het jaar waarin het subsidie is verleend, wordt zo nodig rekening en verantwoording afgelegd aan het college van burgemeester en wethouder. Deze verantwoording bestaat uit een financiële verantwoording inclusief een foto van de activiteit waarvoor het subsidie werd verleend.

Artikel 13. Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen een artikel of artikelen van deze beleidsregel buiten toepassing laten of daarvan afwijken, zover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in het besluit.

Artikel 14. Inwerkingtreding

Deze subsidieregeling treedt met terugwerkende kracht in werking op 1-1-2023.

Artikel 15. Slotbepalingen

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Kernendemocratie KernenCV’s en Inwonersinitiatieven gemeente Land van Cuijk 2023.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 21-3-2023.

Het college voornoemd,

De burgemeester

Marieke Moormans

de secretaris

Johan Postma

Naar boven