Besluit tot wijziging Reglement van orde gemeenteraad Peel en Maas 2022

De raad van de gemeente Peel en Maas;

 

gelet op de artikelen 16, 82, 83 en 84 van de Gemeentewet;

 

gezien de notitie ‘Doorontwikkeling besluitvormingsstructuur gemeenteraad Peel en Maas’ van de raadswerkgroep ‘Raad van de Toekomst’ en gelet op het ruim anderhalf jaar ervaring op te hebben gedaan met de werkwijze van deze notitie;

 

gelet op de inwerkingtreding van de Wet Bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur en daarmee de wijzigingen in de Gemeentewet inzake de geheimhoudingsbepalingen;

 

besluit:

Artikel I

Het Reglement van orde gemeenteraad Peel en Maas 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 6, lid 1 komt te luiden:

    • 1.

      Er is een commissie, bestaande uit drie raadsleden, die bij de benoeming van een wethouder onderzoekt of de benoeming van de kandidaat-wethouder voldoet aan de vereisten van de artikelen 36a, 36b, 41b, eerste, derde en vierde lid, en 41c, eerste lid, van de wet.

  • B.

    Artikel 9, lid 3 komt te luiden:

    • 3.

      Informatie van de raad of aan de raad verstrekte informatie waaromtrent op grond van hoofdstuk Va van de wet geheimhouding is opgelegd, blijft in afwijking van het eerste en tweede lid onder berusting van de griffier.

  • C.
    • 1.

      Artikel 23, lid 1 komt te luiden:

      • 1.

        Conceptverslagen en -besluitenlijsten van besloten raadsvergaderingen worden niet verspreid, maar berusten bij de griffier en worden uitsluitend voor de raadsleden ter inzage gelegd.

    • 2.

      Artikel 23, lid 2 komt te luiden:

      • 2.

        Deze verslagen en besluitenlijsten worden zo spoedig mogelijk in een besloten raadsvergadering ter vaststelling aangeboden. Tijdens deze vergadering neemt de raad een besluit over het al dan niet opheffen van de geheimhouding op het vastgestelde verslag en de besluitenlijst.

  • D.

    Artikel 24 komt te luiden:

    Als de raad op grond van artikel 89, vierde lid, van de wet voornemens is de geheimhouding van aan de raad verstrekte informatie op te heffen, wordt, als het orgaan dat geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, daarover in een besloten raadsvergadering met het desbetreffende orgaan overleg gevoerd.

Artikel II

Dit besluit treedt, na bekendmaking in het Gemeenteblad, in werking op 1 april 2023.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 21 maart 2023.

de griffier,

drs. E.J.C. Apeldoorn-Feijts

de voorzitter,

W.J.G. Delissen-van Tongerlo

Naar boven