Derde wijziging van de Subsidieregeling Voorschoolse educatie gemeente Voorschoten 2020

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Voorschoten,

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Voorschoten 2019;

 

overwegende dat:

 

  • -

    uit de Jeugdwet volgt dat de gemeente de wettelijke taken voor de jeugdhulp uitvoert en samen met het voorschoolse onderwijs verantwoordelijk is voor het versterken van preventie en het vroegtijdig onderkennen van ondersteuningsvragen.

  • -

    de wet Kinderopvang volgt dat de verantwoordelijkheid voor de opvang van peuters van ouders, die niet in aanmerking komen voor de Kinderopvangtoeslag van het Rijk, bij de gemeente ligt;

  • -

    door het Rijk en de VNG bestuursafspraken zijn gemaakt om zich gezamenlijk in te zetten voor toegankelijke voorschoolse voorzieningen en een groter bereik van peuters, met als doel dat alle peuters naar een voorschoolse voorziening kunnen gaan.

  • -

    aan bestaande en nieuwe kinderopvangorganisaties de mogelijkheid wordt geboden om per 2022 een subsidieaanvraag in te dienen voor peuteropvang.

  • -

    er aanleiding is om nadere regels vast te stellen over de subsidieverlening voor deelname aan peuteropvang en voorschoolse educatie (VE);

besluit vast te stellen de volgende Derde wijziging van de Subsidieregeling Voorschoolse educatie Voorschoten 2020:

ARTIKEL I

 

Artikel 5 wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt:

 

Artikel 5. Subsidiehoogte

 

De aanvrager ontvangt subsidie van de gemeente voor de uitvoering van peuteropvang. De subsidie bestaat uit een bijdrage per geplaatste peuter.

 

  • Alle ouders betalen een ouderbijdrage volgens een vast uurtarief.

  • De gemeente betaalt het verschil tussen het landelijke tarief kinderopvangtoeslag in het jaar waarvoor de aanvraag is gedaan en de werkelijke kostprijs van de kinderopvang met een VE programma tot een maximum bedrag van €1,- per uur.

  • Ouder(s) van reguliere peuters met toeslagaanspraak krijgen 8 uur kinderopvang (VE) betaald via de kinderopvangtoeslag.

  • Ouder(s) van reguliere peuters zonder toeslagaanspraak krijgen 8 uur kinderopvang (VE) en betalen aan de hand van een inkomensafhankelijke ouderbijdragetabel. Deze tabel is opgesteld op basis van het vaste uurtarief en gebaseerd op de 'VNG adviestabel ouderbijdragepeuterwerk 2023'.

  • Ouder(s) van doelgroeppeuters met toeslagaanspraak krijgen 16 uur kinderopvang (VE), waarvan 8 uur door de gemeente wordt bekostigd en 8 uur via de kinderopvangtoeslag.

  • Ouder(s) van doelgroeppeuters zonder toeslag aanspraak krijgen 16 uur kinderopvangtoeslag (VE), waarvan 8 uur door de gemeente wordt bekostigd en 8 uur betalen de ouders aan de hand van een inkomensafhankelijke ouderbijdragetabel. Deze tabel is opgesteld op basis van het vaste uurtarief en gebaseerd op de 'VNG adviestabel ouderbijdragepeuterwerk 2023'.

ARTIKEL II

 

Artikel 6 wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt:

 

Artikel 6. Subsidieplafond en verdeling

 

  • 1.

    Het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2023 bedraagt €264.000,-.

  • 2.

    Indien er meer peuteropvangplekken worden aangevraagd dan volgens budget beschikbaar is, wordt de subsidie naar rato van de kindplaatsen die in de subsidieaanvraag zijn opgenomen verdeeld tussen de aanvragers.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 7 maart 2023.

de gemeentesecretaris,

A.R. de Graaf

de burgemeester,

drs. N. Stemerdink

Naar boven