Verkeersbesluit – Reserveren parkeerplaatsen arts Kapelplein, Best

 

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Best,

 

Gelet op

De bepalingen in de wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en Best Mobiel – De Bestse Mobiliteitsaanpak (december 2017);

 

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 op grond waarvan verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij het verkeer betreffen op wegen, die niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een Waterschap;

 

Het feit dat de verkeerskundige van de afdeling Beheer & Realisatie bij besluit is gemandateerd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994;

 

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

  •  

Overwegende dat

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

 

Is het gewenst om

Twee parkeerplaatsen te reserveren voor de huisartsen aan het Kapelplein

 

Motivering

Best kent een aantal huisartsenpraktijken/gezondheidscentra. Huisartsen hebben naast hun reguliere werkzaamheden ook spoeddiensten. Hiervoor is het belangrijk dat zij snel kunnen vertrekken vanuit de praktijk. Om dit mede mogelijk te maken, kennen we aparte parkeerplaatsen voor artsen toe. Deze liggen dicht bij de praktijk.

 

Het gezondheidscentrum Kapelplein bestaat uit twee aparte huisartsenpraktijken. Deze functioneren los van elkaar en draaien onafhankelijk spoeddiensten.

 

Rond het Kapelplein is de parkeerdruk hoog. Dit behoort tot het centrumgebied en kent zowel kort als langparkeerplaatsen. Deze worden gebruikt door werknemers en bezoekers van het centrum en de naastgelegen voorzieningen. Door de hoge parkeerdruk is er geen garantie dat er dicht bij het gezondheidscentrum een parkeerplaats beschikbaar is voor de huisarts met spoeddienst.

  •  

Vanwege de beperkte parkeerduur in de parkeerschijfzone (maximaal 2 uren) en het feit dat spoedritten niet planbaar zijn, is parkeren in de parkeerschijfzone niet haalbaar. Dit omdat hier vaak langer dan 2 uren achtereen geparkeerd zal worden. Ook parkeren in de direct omgeving is niet mogelijk, omdat het gehele centrumgebied tot de parkeerschijfzone behoort.

  •  

De artsenparkeerplaats is alleen voor de huisartsen gereserveerd tijdens de openingstijden van de huisartsenpraktijk. Op deze manier kunnen de parkeerplaatsen buiten de openingstijden door een ieder worden gebruikt. De tijden dat de parkeerplaats voor de artsen is gereserveerd, wordt op het verkeersbord aangegeven.

 

Belangenafweging

Met de artsenparkeerplaatsen wordt een parkeerplaats in de directe omgeving van de praktijk gerealiseerd om bij spoedgevallen snel weg te kunnen zijn. Het belang van een parkeerplaats dichtbij de praktijk voor spoedgevallen is van een groter belang dan het behoud van twee openbare parkeerplaatsen binnen de parkeerschijfzone.

 

De parkeerplaatsen zijn alleen gereserveerd binnen de openingstijden van de praktijk. Buiten deze openingstijden zijn de parkeerplaatsen voor een ieder te gebruiken. Dit wordt door middel van onderborden aangegeven.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregel een onduidelijke en/of onveilige verkeerssituatie zou ontstaan

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, eenheid Oost-Brabant, basisteam de Kempen.

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    Twee parkeerplaatsen te reserveren voor huisartsen op het Kapelplein tijdens de openingstijden van de praktijk door middel van het plaatsen van verkeersbord E04 met daaronder het onderbord ‘’arts’’ met de venstertijden/openingstijden van de praktijk;

  • 2.

    Een en ander overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening;

  • 3.

    Te bepalen dat met het van kracht worden van dit verkeersbesluit eerdere verkeersmaatregelen in het onderhavige gebied komen te vervallen, als deze met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermee niet in overeenstemming zijn;

  • 4.

    Te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door plaatsing van het besluit in het gemeenteblad.

 

Bezwaar

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van het gemeenteblad en ligt niet analoog ter inzage.

 

Binnen zes weken kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (B&W). De termijn van zes weken begint op de dag na de datum waarop dit besluit in het gemeenteblad is gepubliceerd.

 

Bij onverwijlde spoed, heeft u de mogelijkheid om een verzoek tot voorlopige voorziening in te dienen. Dit kunt u doen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in ’s-Hertogenbosch bij de sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Een dergelijk verzoek kunt u alleen indienen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Let u erop dat u voor een voorlopige voorziening griffierechten verschuldigd bent.

 

U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Dit kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor dient u wel te beschikken over een DigiD. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaardes.

 

22-03-2023

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens burgemeester en wethouders,

 

Verkeerskundige gemeente Best

 

 

Naar boven