Verkeersbesluit Parkeerverbod Parallelweg Kennemerstraatweg thv nr's 294-324, Heiloo

Het college van burgemeester en wethouders;

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd verkeersbesluiten te nemen voor wegen in beheer van de gemeente Heiloo. Bij collegebesluit d.d. 1 januari 2017 is deze bevoegdheid gemandateerd aan het hoofd van het Domein Beheer Openbare Ruimte, onder gemandateerd aan de Teammanager Openbare Ruimte en onder gemandateerd aan de beleids-/medewerker verkeer.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

De vuilnisdienst heeft verzocht om aan de westzijde van de parallelweg Kennemerstraatweg een parkeerverbod in te stellen, omdat in de huidige situatie regelmatig de doorstroming wordt belemmerd door langs de rijweg geparkeerde voertuigen.

Wettelijke grondslag

Gelet op de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet hierna WvW en de artikel 12 van het Bestluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer hierna BABW, heeft het college van Burgemeester en wethouders van Heiloo een verkeersbesluit genomen.

Toelichting wettelijke grondslag

Artikel 15 lid 1 WvW 1994: de plaatsing en/of verwijderen van de in art. 12 BABW opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Artikel 12 BABW: de plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a. de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1, behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4, E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b. de volgende verkeerstekens op het wegdek: 1. doorgetrokken strepen; 2. aanduiding van fietsstroken; 3. aanduiding van busstroken en busbanen; 4. voetgangersoversteekplaatsen; 5. gele doorgetrokken strepen; 6. gele onderbroken strepen 7. Haaientanden.

In de onderstaande tekst wordt aangegeven waar de borden worden geplaatst en de markeringen worden aangebracht. Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen, zoals drempels en inritconstructies, geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

Motiverin g

Overwegende dat:

- de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnummers 294 tot 324 gelegen is binnen de bebouwde kom van Heiloo;

- de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnummers 294 tot 324 in beheer is bij de gemeente Heiloo;

- de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnummers 294 tot 324 een weg is als bedoeld in de WVW 1994;

- de gemeentelijke wegencategorisering van Heiloo is opgenomen in het Verkeersbeleid Heiloo 2018-2030;

- deze categorisering aansluit op de categorisering zoals bedoeld in het landelijk beleid Duurzaam Veilig;

- de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnummers 294 tot 324 onderdeel uitmaakt van een 30 km/uur zone;

- er in de huidige situatie aan beide zijden van de rijbaan mag worden geparkeerd;

- zowel de afvalinzameling dienst en de brandweer melding maken dat de vrije doorgangsruimte bij de huidige parkeersituatie niet breed genoeg is;

- er voldoende parkeergelegenheid is op eigen erf; - hierdoor de toegang de afvalinzameling dienst en de brandweer bemoeilijkt wordt;

- het hierom gewenst is een parkeerverbod in te stellen aan de westzijde van de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnummers 294 tot 324;

- bovengenoemde gerealiseerd kan worden door het plaatsen van verkeersbord E1 en een tweede E1 bord met onderbord EOB502 van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

is het gewenst aan de westzijde van de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnummers 294 tot 324 een parkeerverbod in te stellen.

Belangenafweging

Gelet op artikel 2, lid, 1, sub a t/m d van de WVW1994 en artikel 21 van de BABW heeft het verkeersbesluit de volgende doelstellingen:

In eerste instantie:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

In tweede instantie ook voor:

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

En verder:

- het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;

- het waarborgen van het op juiste wijze in rekening brengen van tarieven voor het gebruik van de weg;

- het gebruik en de waarborging van de juistheid van de registers die ingevolge deze wet worden bijgehouden;

- het voorkomen en bestrijden van fraude;de regeling van positie, inrichting en werkwijze, alsmede het uitoefenen van toezicht op zelfstandige bestuursorganen die taken verrichten op het terrein van deze wet.

Art. 21 BABW beschrijft hoe een verkeersbesluit expliciet gemotiveerd moet zijn met een of meer van de in art. 2 WvW benoemde doelen.

De verkeersmaatregelen zijn in algemeen belang omdat:

- Bij een parkeerverbod blijft het mogelijk om voor de deur te mogen stoppen om iemand uit of in te laten stappen;

- Bij een parkeerverbod voldoende capaciteit resteert voor het parkeren van bezoekers;

- De vuilnis en nooddiensten zonder parkeerverbod geen toegang kunnen krijgen tot de weg;de verkeersmaatregelen zijn daarmee in het algemeen belang.

de andere in de wegenverkeerswet genoemde doelen en belangen zijn niet of slechts in zeer geringe mate van belang en daarom niet in de afweging mee genomen.

Overleg en gehoord

Overeenkomstig art. 24 BABW is overleg gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. Deze gaf een positief advies op deze maatregel.

Overeenkomstig art. 25 BABW is overleg gepleegd met de vuilnis en nooddiensten waarbij het verkeersbesluit het verkeer rechtstreeks en ingrijpend wordt beïnvloed (andere wegbeheerders).

BESLUIT

Op grond van de voorgaande overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heiloo besloten

  • 1.

    Bij de parallelweg van de Kennemerstraatweg ter hoogte van huisnumers 294 tot 324 in Heiloo,

  • 2.

    het instellen van een parkeerverbod aan de westzijde van de weg door het plaatsen van verkeersborden E1 met onderbord OB502 zoal van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

  • 3.

    Genoemde verkeersmaatregel uit te voeren zoals aangegeven op bijgevoegde overzichtstekening;

  • 4.

    en afschrift van dit besluit te zenden aan de districtschef van Politie Eenheid Noord-Holland van de Nationale Politie.

Heiloo 27-03-2023

het college van Burgemeester en wethouders

Namens deze,

W.Keja

Medewerker Verkeer Heiloo

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaarclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Heiloo, postbus 1, 1850 AA Heiloo. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Wij wijzen erop dat een bezwaarschrift de werking van het besluit niet schorst

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Kunt u een beslissing op uw bezwaarschrift niet afwachten, omdat er spoed noodzakelijk is? Dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen. Daarmee vraagt u de rechter om de werking van het besluit van de gemeente uit te stellen. Een voorlopige voorziening aanvragen kan alleen als u een bezwaarschrift hebt ingediend. Voor de behandeling van uw aanvraag moet u griffierecht betalen aan de rechtbank. U vraagt een voorlopige voorziening schriftelijk aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Een verzoekschrift tot voorlopige voorziening kunt u ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven