Verkeersbesluit voor het aanpassen van de tijden voor een voetgangersgebied aan de Markt te Born

Registratienummer 2023/ 2887458

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Voor het op bepaalde tijden openstellen van het voetgangersgebied op de Markt te Born, voor het parkeren van voertuigen.

  • Het plaatsen van twee borden ‘Parkeergelegenheid’ (bord E04), met onderborden ‘Wo 13-18:30 h en za 9:30-18:30 h’ (onderbord OB206P). Dit op de Borner Markt ter hoogte van de kruising met de Kerkstraat nabij Kerkstraat huisnummer 36 en de kruising met de Kerkstraat nabij Kerkstraat huisnummer 43.

  • Het plaatsen van twee onderborden ‘Uitgezonderd Wo 12-18:30 h en za 9:30-18:30 h’. Dit onder de reeds geplaatste borden ‘Voetgangers-zone’ (bord G7 Zone), op de Borner Markt ter hoogte van de kruising met de Kerkstraat nabij Kerkstraat huisnummer 36 en de kruising met de Kerkstraat nabij Kerkstraat huisnummer 43.

Zoals aangegeven op de bij het besluit behorende foto(’s) en/of tekening(en) in de aparte bijlage. Wanneer u dit besluit digitaal raadpleegt, treft u de bijlage aan door op de linkerkant van deze pagina onder het kopje ‘Externe bijlagen’ op de blauw gekleurde tekst te klikken.

2. Overwegingen

Met de verplaatsing van de Entree van het Kasteelpark van de Jean Barbou van Roosterenstraat naar het Kasteelhof, is de verwachting dat de parkeerdruk op de parkeerplaats langs de Parkweg zal toenemen. Op piekmomenten is het daarom de bedoeling om de Markt van Born open te stellen voor parkeren. De piekmomenten zijn op woensdagmiddag na de weekmarkt en op zaterdagen overeenkomstig de openingstijden van het Kasteelpark. Er zijn verschillende contactmomenten geweest met belanghebbende en er is een parkeeronderzoek uitgevoerd. We hebben de belangen van de belanghebbende en het parkeeronderzoek meegenomen in de besluitvorming.

3. Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

Uit het oogpunt van de doorstroming, de vrijheid van het verkeer, alsmede de voorkoming van door het verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder wordt het noodzakelijk geacht de verkeersmaatregelen te nemen. Van toepassing zijn hier artikel 2, lid 1, sub c, artikel 2, lid 1, sub d en artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994.

De Borner Markt te Born is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 7-03-2023 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregel.

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 16.03.2023

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Juridisch Medewerker Verkeer

R. Dobrick

6. Publicatie, inzage en bezwaar

Na besluitvorming wordt dit verkeersbesluit gepubliceerd in het Gemeenteblad.

Het verkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien van vrijdag 24-03-2023 tot en met vrijdag 05-05-2023. Bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en donderdag tot 20.00 uur.

Bezwaar

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen zes weken na de dag waarop deze brief is verzonden een bezwaarschrift indienen. Dat kan op verschillende manieren.

Elektronisch (met DigiD)

Op www.sittard-geleen.nl (trefwoord bezwaar / bezwaarschrift) staat hoe u dit doet. Tip: zorg dat u de documenten die u eventueel wilt toevoegen aan uw bezwaarschrift digitaal beschikbaar heeft (pdf, Word of Excel). Een bezwaarschrift, gestuurd via e-mail, sms, Twitter e.d. nemen wij niet in behandeling.

Schriftelijk

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen

Postbus 18

6130 AA Sittard

In uw bezwaarschrift vermeldt u:

  • uw naam en adres;

  • de datum;

  • de beslissing waartegen u bezwaar maakt;

  • de reden(en) van uw bezwaar;

  • uw handtekening.

Zet op de linkerbovenhoek van de envelop ‘bezwaarschrift’.

Fax

U kunt uw bezwaarschrift faxen naar nummer 046-4000039

Let er wel op dat het begin van de fax vóór twaalf uur ’s avonds op de laatste dag van de termijn binnen moet zijn.

Persoonlijk

U kunt uw bezwaarschrift persoonlijk afgeven bij de Stadswinkel, Markt 1, Geleen.

U krijgt hierbij een officieel ontvangstbewijs.

Voorlopige voorziening

Het besluit treedt direct in werking, ook al wordt er bezwaar gemaakt. Bent u van mening dat, zolang nog niet op het bezwaarschrift is beslist, het besluit niet in werking zou moeten treden, dan kunt u aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg een voorlopige voorziening vragen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijk kan natuurlijk ook en wel bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg,

Postbus 950, 6040 AZ ROERMOND.

Aan het vragen van een voorlopige voorziening zijn wel kosten verbonden (griffierechten).

Meer informatie

Wilt u meer informatie over wat u kunt doen als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente? Lees dan de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’. Daarin staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt instellen tegen een gemeentelijke beslissing. Deze brochure kunt u afhalen bij de infobalie van het gemeentehuis. U kunt hem ook aanvragen via www.rijksoverheid.nl of 1400 (lokaal tarief).

Locatieaanduiding Markt Born

  • -

    Het plaatsen van twee borden ‘Parkeergelegenheid’ (bord E04), met onderborden ‘Wo 13-18:30 h en za 9:30-18:30 h’ (onderbord OB206P).

  • -

    Het plaatsen van twee onderborden ‘Uitgezonderd Wo 12-18:30 h en za 9:30-18:30 h’. Dit onder de reeds geplaatste borden ‘Voetgangers-zone’ (bord G7 Zone).

Sittard-Geleen, 16.03.2023

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Juridisch Medewerker Verkeer

R. Dobrick

Naar boven