Mededeling voornemen tot verkoop gemeentegrond

Object informatie

Het betreft de grond onder het gebouw met parkeerplaats gelegen aan de Koekoeksweg 4 te Weert. Kadastraal bekend als: -

  • -

    WEE01 sectie AB nummer 819, groot 212 m²

  • -

    WEE01 sectie AB nummer 1096 gedeeltelijk, groot circa 2.438 m²

Voornemen tot verkoop na erfpacht

De gemeente Weert (“de gemeente”) is voornemens om op initiatief van een marktpartij een erfpacht om te zetten naar een verkoopovereenkomst en de aangrenzende parkeerplaats bij deze verkoop te betrekken.

Deze koper is de enige serieuze gegadigde

De gemeente is van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de uitgifte van de grond onder dit pand en de parkeerplaats. Ten overvloede zij erop gewezen dat de gemeente daarbij een ruime mate van beleidsvrijheid toekomt.

Deze koper komt als enige serieuze gegadigde in aanmerking omdat:

    • -

      Het initiatief vanuit de betrokken marktpartij komt en het initiatief past binnen het beleid dat de gemeente ten aanzien van de betreffende locatie wenst te voeren, waardoor de gemeente bereid is medewerking te verlenen aan het realiseren van dit initiatief.

    • -

      De betrokken marktpartij is de huidige erfpachter van de grond onder het pand en hij heeft in de loop der jaren de beoogde ontwikkeling al grotendeels uitgevoerd en de nodigde investeringen gedaan. Met een eventueel vertrek van de betrokken marktpartij zouden de nu reeds gedane investeringen teniet worden gedaan. Daarmee is deze gegadigde bij uitstek in staat om de ontwikkeling verder te realiseren.

    • -

      Het als passend wordt gezien voor de gewenste locatieontwikkeling.

Vijf parkeerplaatsen van de bestaande parkeerplaats blijven openbaar toegankelijk. Tevens zal een recht van overpad worden gevestigd exclusief ten behoeve van de Gemeente om zo de achtergelegen gronden te kunnen bereiken.

Verkoop van de grond die nog in erfpacht is en aangrenzende parkeerplaats vindt plaats op basis van een onafhankelijke taxatie.

Niet eens met voorgenomen uitgifte?

Indien u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen uitgifte, dan dient u dit uiterlijk voor 12 april 2023, kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan het college van burgemeester en wethouders van Weert, Postbus 950, 6000 AZ Weert. Indien uw bericht na deze termijn wordt ontvangen, staat het de gemeente vrij om tot contractsluiting over te gaan. Het staat u in dat geval niet meer vrij om hiertegen in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente en de bovenbedoelde gegadigde zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de verkoopovereenkomst zou worden opgekomen.

Beoordeling van uw reactie

De gemeente zal uw gemotiveerde reactie beoordelen.

Er kunnen zich dan twee situaties voordoen:

  • 1.

    De gemeente is het met uw reactie eens. Dit betekent dat de gemeente de uitgifte aan bedoelde gegadigde zal heroverwegen.

  • 2.

    De gemeente is het niet eens met uw reactie. In dat geval zal de gemeente u een termijn stellen van 20 kalenderdagen waarbinnen u nogmaals kunt aangeven dat u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen verkoop. Dit kunt u doen door betekening van een kortgedingdagvaarding aan het adres van de gemeente. Indien voornoemde termijn wordt overschreden zonder dat de kortgedingdagvaarding aan het adres van de gemeente is betekend, staat het de gemeente vrij om tot contractsluiting over te gaan. Het staat u in dat geval niet meer vrij om hiertegen in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente en de beoogde gegadigde zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Reden publicatie

Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), meer in het bijzonder het bepaalde in rechtsoverweging 3.1.6

Naar boven