Inspraak voorlopig ontwerp herinrichting Meanderlaan

Zaaknummer 126648

 

Burgemeester en wethouders van Middelburg maken bekend dat inspraak wordt verleend over het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Meanderlaan in de wijk Dauwendaele in Middelburg.

 

Aan leiding

De Meanderlaan is aangelegd in de jaren ’70 en na vijftig jaar is het openbaar gebied toe aan een opknapbeurt. In verband hiermee is samen met bewoners en Woongoed een schetsontwerp gemaakt om de Meanderlaan klimaatbestendig in te richten.

Omwonenden en Woongoed hebben kunnen meepraten en meedenken over het ontwerp. De reacties daarop zijn verwerkt in het voorlopig ontwerp dat nu in de inspraak wordt gebracht.

 

Voorlopig ontwerp

De belangrijkste verschillen tussen de bestaande en de toekomstige situatie zijn hieronder beschreven.

 

Klimaatverandering

Willen we de klimaatdoelstellingen van Parijs realiseren en naar een duurzame samenleving, dan moet op elk gebied de CO2-uitstoot omlaag. Een circulaire economie vormt de basis van die duurzame samenleving. Daarom zal de bestaande verharding in de wijk voor een deel worden hergebruikt en voor deel vervangen door nieuwe materialen. Verharding die niet opnieuw kan worden gebruikt, zal worden afgevoerd en ergens anders als nieuwe grondstof worden toegepast.

Om de wijk klimaatbestendiger te maken, komt er meer groen en minder verharding, wordt de riolering vergroot om eventuele wateroverlast door extreme neerslag in de toekomst te beperken en zullen de straten zo worden aangelegd dat regenwater bij een hoosbui naar het oppervlaktewater kan stromen om (water)schade aan woningen te voorkomen.

 

Groen

De nieuwe inrichting is een stuk groener dan voorheen en het groen sluit aan op de gevel van de Meanderflat. In het gebied worden halfverharde paadjes aangelegd en er wordt een aantal speelelementen geplaatst. Door het groene karakter wordt het gebied hopelijk een aantrekkelijk verblijfsgebied voor de bewoners van de Meanderflat.

 

Riolering

Om grondwateroverlast te verminderen wordt het bestaande rioolstelsel vervangen door een gescheiden riolering, en wordt regenwater tijdelijk opgevangen in het groen. Het regenwater van de straten en de daken wordt waar mogelijk oppervlakkig (via de straat) afgevoerd en, als dit niet mogelijk is, via een ondergronds regenwaterriool.

 

Bestrating

De bestaande asfaltverharding wordt vervangen door gebakken straatstenen. Parkeerplaatsen worden uitgevoerd in waterpasserende verharding.

De bestaande gescheiden rijbanen naar de Meanderlaan worden vervangen door één rijbaan.

 

Parkeren

In de huidige situatie zijn er circa 225 parkeerplaatsen. Op basis van parkeertellingen is gebleken dat er onnodig veel parkeerplaatsen zijn. Daarom wordt het aantal verlaagd tot circa 165, wat meer dan voldoende is voor bewoners en bezoekers. De ruimte die hierdoor vrijkomt, wordt ingevuld met groen.

 

Participatie

Aan het begin van dit project zijn de bewoners van de Meanderflat geïnformeerd door middel van een bewonersbrief en via de pers. Daarbij zijn de bewoners en belanghebbenden gevraagd hun vragen, wensen, aandachtspunten te delen via het participatieplatform Doemee.Middelburgers.nl. Op basis van de reacties van de omwonenden en Woongoed is een concept schetsontwerp gemaakt dat gepresenteerd is aan de omwonenden waarbij opnieuw gevraagd is om terugkoppeling. Aan de hand hiervan is het definitieve schetsontwerp gemaakt. In overleg met Woongoed is het schetsontwerp nog iets aangepast en dit ontwerp wordt als voorlopig ontwerp in de inspraak gebracht.

 

Inspraak

Volgens artikel 7, derde lid, onder d, van de Participatie- en inspraakverordening Middelburg wordt inspraak verleend over de inrichting of herinrichting van wegen, straten of pleinen. Daarom starten we voor de herinrichting van de Meanderlaan de inspraakprocedure. Wat dat betekent leest u hieronder.

 

Inspraaktermijn

De inspraaktermijn is zes weken en start op de dag na publicatie.

 

Inzage

Tijdens de inspraaktermijn is het voorlopig ontwerp op verschillende manieren in te zien:

 

Zienswijzen

Tijdens de inspraaktermijn kunnen omwonenden en belanghebbenden mondeling of schriftelijk hun zienswijze over het voorlopig ontwerp indienen. Afhankelijk van de zienswijzen zal bekeken worden of het ontwerp moet worden aangepast.

Voor een mondelinge zienswijze of voor meer informatie kunt u een afspraak maken met de projectleider via info@middelburg.nl ter attentie van Bas Kole en onder vermelding van ‘Inspraak Meanderlaan’.

Schriftelijke zienswijzen richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg. Een inspraakreactie per e-mail verstuurt u naar info@middelburg.nl onder vermelding van ‘Inspraak Meanderlaan’.

Als u belanghebbende bent en geen zienswijze indient terwijl u dat redelijkerwijs wel had kunnen doen, kunt u geen beroep instellen bij de rechtbank (artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht).

 

Eindverslag en definitief ontwerp

Van de inspraak wordt een eindverslag gemaakt, en het voorlopig ontwerp wordt omgezet in een definitief ontwerp. Het eindverslag bevat een overzicht van de gevolgde inspraakprocedure, een geanonimiseerde weergave van de zienswijzen, een reactie op deze zienswijzen en een overzicht van de wijzigingen die verwerkt zijn in het definitief ontwerp.

Na vaststelling door het college worden het eindverslag en het definitief ontwerp gepubliceerd in het Gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl en toegezonden aan iedereen die een zienswijze heeft ingediend.

 

Uitvoering

Na de vaststelling van het definitief ontwerp zal er worden gestart met de verdere voorbereidingen voor de uitvoering van de herinrichting. Het is de bedoeling om de herinrichting uit te voeren nadat de renovatie van de Meanderflat is afgerond.

Naar boven