Wegenverkeerswet; verkeersbesluit aanpassing voorrangsregeling kruising Veldweg-Leenherenstraat te Mook

 

Verkeersbesluit aanpassing voorrangsregeling kruising Veldweg-Leenherenstraat te Mook.

 

Bevoegdheid

De bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontleend aan het bepaalde in Artikel 15 en Artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en Artikel 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

 

De maatregel, zoals bedoeld in Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, heeft tot doel:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Aanleiding

De Veldweg is een belangrijke verbindingsweg tussen de N271 en het bedrijventerrein Korendal. Daarnaast is de Veldweg de route van en naar het station Mook-Molenhoek. In de huidige situatie is de voorrangssituatie op de kruising Veldweg-Leenherenstraat onduidelijk. Hierdoor is de kruising in potentie verkeersonveilig.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Procedure

Conform Artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is er mondeling overleg geweest op 9 maart 2023 met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op de maatregelen.

 

Motivering

Door de kruising aan te passen naar een voorrangskruising krijgt de Veldweg een bovenliggende functie en wordt gelijktijdig de voorrangssituatie verduidelijkt. Hierdoor wordt de algehele verkeersveiligheid verbeterd.

 

Met de maatregelen, zoals verwoord in dit verkeersbesluit, wordt aangehaakt op de doelen uit Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    Het plaatsen van de borden B04/B05 (‘voorrangskruispunt’) en borden B06 (‘verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg’), volgens bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), ondersteund met haaientanden en een rode asfaltcoating op het fietspad, op de kruising Veldweg/Leenherenstraat, conform de bij dit besluit behorende situatieschets (bijlage 1);

  • 2.

    Het verwijderen van de borden J24 (‘waarschuwing, fietsers en bromfietsers’), volgens bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), op de kruising Veldweg/Leenherenstraat, conform de bij dit besluit behorende situatieschets (bijlage 1).

 

 

Mook, 13 maart 2023

 

Bekendmaking

Op grond van het bepaalde in Artikel 26 van het besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en Artikel 3.42, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht zal het besluit worden bekendgemaakt via elektronische berichtgeving in de Staatscourant evenals een melding van het besluit in het plaatselijke weekblad.

 

Bezwaarmogelijkheid

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan eenieder wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet, gemotiveerd en ondertekend, worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Mook en Middelaar, Postbus 200, 6585 ZK, te Mook.

Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet.

 

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan tevens een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Roermond, Postbus 950, 6040 AZ, te Roermond.

Aan het indienen van een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

 

 

 

 

 

 

Naar boven