Regeling tot wijziging van de “Subsidieregeling Energie-advies, warmtescan en uitvoering isolatiemaatregelen voor inwoners Etten-Leur”

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur;

 

Overwegende dat:

  • -

    op 1 januari 2023 de lokale “Subsidieregeling Energie-advies, warmtescan en uitvoering isolatiemaatregelen voor inwoners Etten-Leur” (vanaf hier: subsidieregeling) in werking trad. Woningeigenaren van Etten-Leur kunnen hierbij aanspraak maken op subsidie voor een energie-advies of warmtescan en/of bij het uitvoeren van isolatiemaatregelen aan de woning;

  • -

    in de subsidieregeling voor de minimale isolatie-eisen verwezen wordt naar de Streefwaarden uit het “Rapport standaard en streefwaardes bestaande woningbouw” (februari 2021, Nieman raadgevende ingenieurs, via RVO). De Standaard in dit rapport zegt iets over de isolatie van de gehele woning, dat wordt uitgedrukt in een “warmtevraag” van een woning. De Streefwaarde in dit rapport (gehanteerd in de subsidieregeling) is bedoeld voor als één of enkele delen van de woning verduurzaamd worden. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel (zoals dak, vloer of ramen) zeker ‘toekomstbestendig’ geïsoleerd is.

  • -

    geconstateerd is dat in de subsidieregeling strenge eisen worden gesteld aan de isolatiewaarden en dat deze bijstelling behoeven. Hierdoor wordt het voor woningeigenaren aantrekkelijker en makkelijker om hun woning – met subsidie – te isoleren. Bovendien sluiten de gewijzigde isolatiewaarden aan bij de landelijke ISDE-subsidie voor isolatie door particulieren.

Gelet op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Etten-Leur 2018;

 

Besluit vast te stellen de “Regeling tot wijziging van de Subsidieregeling Energie-advies, warmtescan en uitvoering isolatiemaatregelen voor inwoners Etten-Leur”.

Artikel I  

De Subsidieregeling Energie-advies, warmtescan en uitvoering isolatiemaatregelen voor inwoners Etten-Leur wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 1, lid 4 wordt gewijzigd naar:

Isolatiemaatregelen: het aanbrengen van spouwmuurisolatie, of isolerend glas, vloerisolatie of dakisolatie aan een woning, met de volgende specificaties:

  • i.

    Spouwmuurisolatie: het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1 m2 K/w en de dikte van isolatie dat al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel mag niet meegerekend worden om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen;

  • ii.

    Isolerend glas: de isolatiewaarde (U-waarde) van vervangend isolerend glas is in het geval van HR++ glas maximaal 1,2 W/m2K en in het geval van Triple-glas maximaal 0,7 W/m2K. Het gaat alleen om vervanging van bestaande ramen;

  • iii.

    Vloerisolatie: het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m2K/w en de dikte van isolatie dat al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel mag niet meegerekend worden om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen;

  • iv.

    Dakisolatie: het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m2 K/w en de dikte van isolatie dat al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel mag niet meegerekend worden om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

     

  • 2.

    Artikel 5, lid 3 wordt gewijzigd naar:

Uit de factuur van de uitgevoerde isolatiemaatregel(en) moet blijken dat voldaan wordt isolatiewaarden, zoals omschreven is in artikel 1, lid 4 onder i tot en met iv.

 

  • 3.

    Artikel 7, lid 6 onder c wordt gewijzigd naar:

De factuur voor de uitgevoerde isolatiemaatregel(en). Op de factuur is duidelijk vermeld: het adres waar de isolatiemaatregel(en) is (zijn) uitgevoerd, de omschrijving van de werkzaamheden, het voldoen aan de isolatiewaarden zoals beschreven in artikel 1, lid 4, de kosten en de uitvoerende instantie/bedrijf.

Artikel II  

De gewijzigde voorschriften uit artikel I gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.

Artikel III  

Deze regeling treedt in werking op de dag na publicatie in het Gemeenteblad.

Etten-Leur, 7 maart 2023

Burgemeester en wethouders,

Dhr. drs. C. Smits

Gemeentesecretaris

Dhr. drs. M.L. (Mark) Verheijen

Burgemeester (wnd)

Naar boven