Wijziging Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2018

De Raad der gemeente Stein;

 

Gezien het voorstel inzake wijziging Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2018

(Gem. blad Afd. A 2022, zaaknummer 20220824133608);

 

Besluit:

Artikel I

De Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2018 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 1. Begripsbepaling komt te luiden:

  • 1

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet, het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (VN-Verdrag) en andere daarmee verband houdende beleidsvelden en de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2.

    Andere begrippen:

    • a.

      Adviesraad Sociaal Domein: vorm van burger- en cliëntenparticipatie waarbij ingezetenen en cliënten vroegtijdig betrokken worden bij de voorbereiding van het beleid betreffende het sociaal domein, in de gelegenheid worden gesteld voorstellen voor het beleid betreffende het sociaal domein te doen en vroegtijdig gevraagd en ongevraagd advies uit kunnen brengen bij de besluitvorming over verordeningen en beleidsvoorstellen betreffende het sociaal domein.

    • b.

      College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stein. c.Sociaal domein: de gemeentelijke beleidsterreinen werk, inkomen en arbeidsmarkt, welzijn, maatschappelijke zorg, jeugdhulp, gezondheidsbeleid, passend onderwijs, vrijwilligerswerk en de lokale inclusie agenda

B

 

Artikel 2. Doel komt te luiden:

Het doel van de Adviesraad Sociaal Domein is dat burgers en cliënten invloed kunnen uitoefenen op het lokale beleid en de uitvoering met betrekking tot de Participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet, het VN-Verdrag en andere daarmee verband houdende beleidsvelden.

 

C

 

Artikel 3. Adviesraad Sociaal Domein lid 7 komt te luiden:

  • 7.

    Benoeming door het college vindt plaats voor een periode van zes jaar. Herbenoeming voor eenzelfde periode van zes jaar is eenmaal mogelijk.

     

D

 

Artikel 3a. Instelling Klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid wordt toegevoegd en luid als volgt:

  • 1.

    De Adviesraad Sociaal Domein stelt een klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid in, welke bestaat uit minimaal twee leden uit de Adviesraad Sociaal Domein, aangevuld met minimaal twee en maximaal vijf (ervarings)deskundigen.

  • 2.

    De klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid maakt concept-adviezen op het terrein van toegankelijkheid (VN-Verdrag) en biedt deze ter vaststelling aan de Adviesraad Sociaal Domein.

  • 3.

    De (ervarings)deskundigen ontvangen een door het college vastgestelde vergoeding voor de vergaderingen van de 'klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid'. Zie artikel 11.

  • 4.

    Voor de (ervarings)deskundigen gelden dezelfde vereisten als voor de leden van de Adviesraad Sociaal Domein geformuleerd in artikel 3, leden 5 en 6.

  • 5.

    Indien een (ervarings)deskundige niet (meer) voldoet aan één of meerdere van de vereisten zoals bedoeld in leden 5 en/of 6, is de Adviesraad Sociaal Domein bevoegd de betreffende (ervarings)deskundige de toegang tot vergaderingen van de klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid te ontzeggen.

 

E

 

Artikel 11. Vergoeding aan de leden en luid als volgt:

  • 1.

    De leden van de Adviesraad Sociaal Domein ontvangen een jaarlijkse vrijwilligersvergoeding voor hun inzet. Het college bepaalt jaarlijks de hoogte van de vrijwilligersvergoeding die per kwartaal uitbetaald wordt. Leden van de Adviesraad Sociaal Domein die niet het gehele kwartaal lid zijn worden naar rato uitbetaald.

  • 2.

    De (ervarings)deskundigen ontvangen een vergoeding per bijgewoonde vergadering. Het college bepaalt jaarlijks de hoogte van de vergoeding die per vergadering van de klankbordgroep wordt uitbetaald.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van 29 september 2022

 

De Raad voornoemd,

de Griffier,

de Voorzitter,

Naar boven