Gecoördineerde behandeling ontwerpbestemmingsplan Nijmegen Centrum – Binnenstad – 15 (optopping appartementen, voormalig V&D pand) en ontwerpverkeersbesluit Scheidemakershof

Coördinatiebesluit

De raad van de gemeente Nijmegen heeft, met toepassing van artikel 3.30 van de Wet op de ruimtelijke ordening, op 8 maart 2023 besloten de (gemeentelijke) coördinatieregeling van toepassing te verklaren op de voorbereiding en bekendmaking van het bestemmingsplan en het ontwerpverkeersbesluit, ten behoeve van de herontwikkeling van het V&D pand. De coördinatie heeft betrekking op de volgende besluiten:

  • 1.

    Ontwerpbestemmingsplan Nijmegen Centrum – Binnenstad – 15 (optopping appartementen, voormalig V&D pand);

  • 2.

    Ontwerpverkeersbesluit Scheidemakershof

De toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling leidt ertoe dat de voorbereiding van de noodzakelijke besluiten zoveel mogelijk gelijktijdig en gecoördineerd plaatsvindt. De besluiten waarop de coördinatieregeling van toepassing is doorlopen dezelfde procedure: het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpverkeersbesluit wordt tegelijkertijd ter inzage gelegd, waarbij de mogelijkheid bestaat om zienswijzen in te dienen tegen deze besluiten. Bij eventueel beroep tegen de gecoördineerde besluiten worden die besluiten als één besluit aangemerkt. De kennisgeving om de coördinatieregeling toe te passen heeft op 23 februari 2022 plaatsgevonden. Het is niet mogelijk om tegen het besluit om de coördinatieregeling toe te passen bezwaar of beroep in te stellen.

 

Ontwerpbestemmingsplan Nijmegen Centrum – Binnenstad – 15 (optopping appartementen, voormalig V&D pand)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen zijn voornemens om, met toepassing van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening, het ontwerpbestemmingsplan Nijmegen Centrum – Binnenstad – 15 (optopping appartementen, voormalig V&D pand) aan de gemeenteraad ter vaststelling voor te leggen.

Het plangebied omvat het voormalige V&D pand aan de Grote Markt 1- 3.

Met dit plan wordt beoogd om dit gebouw (met behoud van het monumentale karakter) een nieuwe gezonde economische functie te geven. De bestaande commerciële ruimten op de begane grond en in de kelder blijven behouden. De functies op verdieping worden getransformeerd naar appartementen, horeca en kantoren. Ook wordt bovenop het bestaande gebouw woningbouw gerealiseerd.

De beoogde ontwikkeling betreft de realisatie van maximaal 181 woningen en 1.510 m2 aan commerciële ruimten. Deze herontwikkeling is deels in strijd met het huidige bestemmingsplan. De functie wonen is niet toegestaan op deze locatie. Tevens passen de beoogde horeca en de beoogde bouwhoogten niet binnen het vigerende bestemmingsplan.

 

Ontwerpverkeersbesluit Scheidemakershof

De Scheidemakershof in het centrum van Nijmegen wordt gebruikt voor het bevoorraden van een aantal omliggende winkels met vrachtwagens. Na herontwikkeling van het voormalige V&D pand aan de Grote Markt gebruiken ook toekomstige bewoners de Scheidemakershof. Er komt een fietsenstalling met de in- en uitgang aan de Scheidemakershof. Om het verkeer hier op een verkeersveilige manier af te wikkelen, is het nodig verkeersmaatregelen te treffen. Door middel van een verkeersbesluit wordt er ter hoogte van in- en uitgang van de fietsenstalling een verkeersvrije zone aangewezen. Verder omvat het verkeersbesluit 4 laad- en losstroken en een stopverbod in de Scheidemakershof.

De volgende stukken liggen met ingang van donderdag 16 maart 2023 tot en met woensdag 26 april 2023 ter inzage:

  • 1.

    Ontwerpbestemmingsplan Nijmegen Centrum – Binnenstad – 15 (optopping appartementen, voormalig V&D pand);

  • 2.

    Ontwerpverkeersbesluit Scheidemakershof

Bovengenoemde stukken liggen ter inzage bij de Informatiebalie in de Stadswinkel, Mariënburg 30 te Nijmegen.

Het digitale bestemmingsplan is te raadplegen op de landelijke website: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0268.BP5015-ON01

Het ontwerpverkeersbesluit is digitaal te zien via een link in de publicatie van het betreffende ontwerpverkeersbesluit in het elektronische Gemeenteblad van de gemeente Nijmegen op https://www.overheid.nl.

 

Zienswijzen

Ontwerpbestemmingsplan

In de periode van donderdag 16 maart 2023 tot en met woensdag 26 april 2023 kan eenieder conform artikel 3:15 Algemene wet bestuursrecht een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan indienen. Schriftelijke zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbestemmingsplan dienen gericht te worden aan de gemeenteraad, t.a.v. de afdeling Stadsrealisatie (bureau SR30), Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen.

Het is ook mogelijk om digitaal een zienswijze in te dienen via https://www.nijmegen.nl (zoek op ‘zienswijze doorgeven’). Inloggen met DigiD - of voor bedrijven met Eherkenning - is hierbij verplicht.

Ontwerp-verkeersbesluit

In de periode van donderdag 16 maart 2023 tot en met woensdag 26 april 2023 kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht door belanghebbenden een zienswijze op dit ontwerp-besluit worden ingediend bij Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, t.a.v. bureau Projectmanagement (SR10), postbus 9105, 6500 HG Nijmegen.

Naar boven