Verkeersbesluit éénrichtingsverkeer De Leesakker en laad/losplaats Dorpsstraat

kenmerk Openbare Ruimte 2023-04

Gemeente Waalre

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Waalre,

 

Gelet op:

de Wegenwet, artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) en de Uitvoeringsvoorschriften van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

 

Burgemeester en wethouders heeft besloten om de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet, het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) afdoenings- en ondertekeningsmandaat te verlenen aan de Manager Leefomgeving en onder mandaat en verder- onder mandaat toe te staan. Conform Besluit mandaten, volmachten en machtigingen 2014, 3 juni 2014.

 

Uit het oogpunt van:

Van de in artikel 2, eerste en tweede en derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 opgenomen doelstellingen:

- Uit het oogpunt van de bescherming van weggebruikers en passagiers (artikel 2, lid 1, sub b.).

- Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden (artikel 2, lid 2, sub b).

 

Overwegende:

- dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

 

- dat voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, een verkeersbesluit moet worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

 

- dat de gemeente in september 2019 de visie Vitaal Dorpshart 2.0 heeft vastgesteld;

 

- dat in de visie in samenhang sturing is gegeven aan de herinrichting van de Eindhovenseweg als ook de gewenste verbetering van het centrum van Aalst;

 

- dat naar de geest van de vastgestelde visie Vitaal Dorpshart 2.0 een ontwerp voor het centrumgebied van Aalst, het Centrumplan Aalst;

 

- dat dit ontwerp voor het Centrumplan Aalst tot stand is gekomen na een breed participatieproces gericht op ondernemers, inwoners van Aalst, een klankbordgroep, gemeenteraad en vertegenwoordigers van het kerkbestuur;

 

- dat de gemeenteraad op 14 december 2021 unaniem heeft ingestemd met het definitief ontwerp van het Centrumplan Aalst.

 

- dat als onderdeel van het Centrumplan Aalst de verkeersfunctie van de Dorpsstraat – De Leesakker wordt aangepast naar de functie van ontmoeten en verblijven;

 

- dat om invulling hieraan te geven voorzien is in het instellen van éénrichtingsverkeer op De Leesakker;

 

- dat het gaat om het instellen van éénrichtingsverkeer vanaf de Dorpsstraat tot het parkeerterrein aan De Leesakker;

 

- dat het voor gemotoriseerd verkeer daardoor niet meer mogelijk is om vanuit het parkeerterrein aan De Leesakker door te rijden naar de Dorpsstraat en Michiel de Ruyterstraat.

 

- dat deze rijrichting aansluit op de gekozen route voor het laden en lossen, marktopstelling en de bereikbaarheid voor fietsers.

 

- dat het instellen van éénrichtingsverkeer op De Leesakker tussen de Dorpsstraat en parkeerterrein bijdraagt aan het verblijfsklimaat in het centrum van Aalst.

 

- dat het centrum van Aalst via de Dorpsstraat bereikbaar blijft voor bevoorradingsverkeer, waarbij het incidenteel laden en lossen op Den Hof via Dorpsstraat en M. de Ruyterstraat kan plaatsvinden.

 

- dat aanvullend is voorzien in een laad/losplaats aan de Dorpsstraat aan de achterzijde van de supermarkt.

 

- dat het laden en lossen van de supermarkt en winkels aan Den Hof op deze wijze is geborgd.

 

- dat de gemeente de bevoegdheid heeft om éénrichtingsverkeer en een laad/losplaats in te stellen door middel van een verkeersbesluit;

 

Is het gewenst:

om éénrichtingsverkeer, uitgezonderd (brom)fietsers, in te stellen op De Leesakker tussen de Dorpsstraat en parkeerterrein door het plaatsen van de borden C02 en C03 met onderborden OB54 “Uitgezonderd (brom)fietsers” van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

om aan de achterzijde van de supermarkt een laad/losplaats aan de Dorpsstraat aan te wijzen door het plaatsen van het bord E07 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

 

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is dit besluit voorgelegd aan de inspecteur van nationale politie, basisteam De Kempen. Dat de inspecteur van nationale politie akkoord is met de voorgenomen verkeersmaatregelen.

BESLUITEN:

het college van burgemeester en wethouders van Waalre:

  • 1.

    Tot het instellen van éénrichtingsverkeer op De Leesakker vanaf de Dorpsstraat tot het parkeerterrein aan De Leesakker.

  • 2.

    Tot het aanwijzen van een laad/losplaats aan de Dorpsstraat aan de achterzijde van de supermarkt.

  • 3.

    Om bovenstaande reden de borden C02 en C03 met onderbord OB54 “Uitgezonderd (brom)fietsers” en bord E07 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 te plaatsen.

MEDEDELINGEN

Voor het inzien van het verkeersbesluit met bijbehorende stukken kunt u telefonisch een afspraak maken: 040 – 2282500. U kunt het verkeersbesluit ook inzien via de site van het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad. Het verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag, nadat de ter inzage termijn van zes weken is verstreken.

 

BEZWAAR

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met reden omkleed bezwaarschrift indienen. Dit besluit treedt in werking na bekendmaking in het Gemeenteblad. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in het Gemeenteblad bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Waalre, Postbus 10.000, 5580 GA Waalre. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort.

Bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch, kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

 

Waalre, d.d. 10-03-2023

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN WAALRE

Namens hen,

De heer R. van der Wijst

Strategisch Manager

Naar boven