Wijzigingsbesluit Algemene subsidieverordening gemeente Doesburg

De raad van de gemeente Doesburg,

 

Overwegende, dat het gewenst is de op 30 juni 2011 vastgestelde Algemene subsidieverordening gemeente Doesburg, te actualiseren;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 28 november 2022;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

B e s l u i t:

 

  • 1.

    de op 30 juni 2011 vastgestelde Algemene subsidieverordening gemeente Doesburg als volgt te wijzigen:

Artikel I  

In het eerste lid van artikel 2 wordt de eerste zin als volgt gewijzigd: “Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten op de volgende beleidsterreinen”.

Artikel II  

  • 1.

    In artikel 3 wordt in het tweede lid na het woord “voorwaarden” de zinsnede “en verplichtingen” toegevoegd.

  • 2.

    Het vierde lid van artikel 3 vervalt.

Artikel III  

  • 1.

    Het eerste lid van artikel 4 wordt als volgt gewijzigd: Het college kan, met inachtneming van de ingevolge artikel 2 door de raad vastgestelde beleidsterreinen, subsidieplafonds vaststellen.

  • 2.

    Het derde lid van artikel 4 vervalt.

  • 3.

    Het vierde en het vijfde lid van artikel 4 worden hernummerd in het derde en het vierde lid van artikel 4.

Artikel IV  

  • 1.

    Het eerste lid van artikel 11 wordt als volgt gewijzigd: “Binnen zes weken na de beschikking tot subsidievaststelling vindt de betaling van de subsidie plaats”.

  • 2.

    Het tweede lid van artikel 11 vervalt.

  • 3.

    Het derde lid van artikel 11 wordt hernummerd in het tweede lid van artikel 11.

Artikel V  

In het tweede lid van artikel 15 wordt in de zin voorafgaande aan de opsomming, de zinsnede “De gemeente” gewijzigd in “Het college”.

Artikel VI  

In het tweede lid van artikel 15 wordt onderdeel c als volgt gewijzigd: “het college bepaalt binnen een termijn van 13 weken na ontvangst van de in onderdeel b bedoelde verslagen, of er aanleiding bestaat de subsidievaststelling in te trekken of te wijzigen overeenkomstig het bepaalde in artikel 4:49 van de Awb”.

Artikel VII  

  • 1.

    Het eerste lid van artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

    Indien de subsidieverlening meer bedraagt dan €1.499, maar minder dan € 50.000, dient de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling in bij het college:

    • a.

      bij een eenmalige subsidie, uiterlijk 13 weken na het verricht zijn van de activiteiten;

    • b.

      bij een jaarlijks verleende subsidie, uiterlijk 1 september in het jaar na afloop van het kalenderjaar, respectievelijk 8 maanden na het subsidietijdvak, waarvoor subsidie is verleend.

  • 2.

    Het derde lid van artikel 16 vervalt.

  • 3.

    Het vierde lid van artikel 16 wordt hernummerd in het derde lid van artikel 16.

Artikel VIII  

  • 1.

    Het eerste lid van artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

    Indien de subsidieverlening meer bedraagt dan €49.999, dient de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling in bij het college:

    • a.

      bij een eenmalige subsidie, uiterlijk 13 weken na het verricht zijn van de activiteiten;

    • b.

      bij een jaarlijks verleende subsidie, uiterlijk 1 september in het jaar na afloop van het kalenderjaar, respectievelijk 8 maanden na het subsidietijdvak, waarvoor subsidie is verleend.

    • c.

      In het tweede lid van artikel 17 wordt in onderdeel d de zinsnede “gewaarmerkte accountantsverklaring” gewijzigd in “controleverklaring opgesteld door een onafhankelijke accountant”.

  • 2.

    Dit besluit in werking te laten treden op de dag na de bekendmaking van dit besluit.

Aldus besloten door de raad van de gemeente Doesburg in zijn openbare vergadering van 2 maart 2023.

De griffier,

J.B. Voorhof

De voorzitter,

drs. L.W.C.M. van der Meijs-van de Laar

Toelichting op de wijziging van de Algemene subsidieverordening gemeente Doesburg

Artikel I

Dit betreft een tekstuele wijziging. De inhoud van het artikel is niet gewijzigd.

 

Artikel II

Door de wijziging in het tweede lid van artikel 3 is het college ook bevoegd om verplichtingen op de nemen in de subsidieverleningsbeschikkingen. Het niet voldoen aan verplichtingen kan leiden tot het weigeren of terugvorderen van subsidies. Het schrappen van het vierde lid van artikel 3 vindt zijn oorzaak in het feit dat in de praktijk zelden aanvragen worden ingediend voor het verkrijgen van subsidie voor de te betalen leges. Indien de wens bestaat dat voor dergelijke activiteiten door de gemeente geen kosten in rekening worden gebracht aan niet-commerciële instellingen, dan kan hiervoor in de Legesverordening een bepaling worden opgenomen.

 

Artikel III

In de huidige verordening is de bevoegdheid om subsidieplafonds vast te stellen voorbehouden aan de raad. Het is echter praktischer deze bevoegdheid bij het college neer te leggen. Uiteraard is het college gebonden aan de budgetten die de raad in de begroting voor de verschillende beleidsterreinen heeft opgenomen.

Aan het bepaalde in het tweede lid is geen behoefte meer. In het tweede lid van artikel 2 is al opgenomen dat bij de vaststelling van een subsidieplafond aangegeven moet worden op welke wijze het beschikbare bedrag wordt verdeeld.

 

Artikel IV

Op grond van artikel 15 van de verordening worden subsidies tot € 1.500,- direct of ambtshalve door het college vastgesteld. Na vaststelling vindt op grond van artikel 4:52 van de Awb de betaling van de subsidie plaats. Van een bevoorschotting kan dan geen sprake meer zijn. Er geldt een algemene betalingstermijn van zes weken. De wijziging van artikel 11 houdt in dat de bepaling over betaling en bevoorschotting overeenkomstig het bepaalde in de Awb wordt gebracht.

 

Artikel V

Dit betreft een tekstuele wijziging. De inhoud van het artikel is niet gewijzigd.

 

Artikel VI

Dit betreft een correctie van de huidige bepaling. Aangezien de subsidie van de instellingen waarvoor steekproefsgewijs een uitgebreide verantwoording geldt, al is vastgesteld, kan, indien daartoe aanleiding bestaat, deze vaststelling alleen gewijzigd of ingetrokken worden. Een subsidie kan niet tweemaal vastgesteld worden.

 

Artikel VII en VIII

In beide artikelen is de termijn waarbinnen subsidieontvangers hun verantwoording moeten indienen bij jaarlijks verleende subsidies, aangepast. Deze termijn is gewijzigd van 1 mei tot 1 september. Dit geeft subsidieontvangers meer tijd om hun verantwoording gereed te maken. Tevens kan er een betere relatie worden gelegd met de subsidieaanvragen voor een komend jaar.

De wijzigingen genoemd onder punt 2 zijn een vervolg op de aanbevelingen van de accountant in de Managementletter 2021.

Naar boven