Wijziging van de Kaderegeling Kampen 2008

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen,

gelezen het voorstel van 8 februari 2022, kenmerk 12451-2022,

gelet op de Algemene plaatselijke verordening Kampen 2001 en daarop gebaseerde Kaderegeling Kampen 2008;

gelet op vaststelling van de Havenverordening gemeente Kampen en gezien het toepassingsgebied van die verordening, te weten de Zuiderzeehaven en de Haatlandhaven;

overwegende dat het in verband daarmee noodzakelijk is de Kaderegeling Kampen 2008 te wijzigen door het toepassingsgebied van deze nadere regels te beperken,

besluit tot de volgende

Wijziging van de Kaderegeling Kampen 2008

 

Artikel I Wijziging Kaderegeling Kampen 2008

Het college besluit de Kaderegeling Kampen 2008 als volgt te wijzigen:

 

A

In artikel 1 onder a wordt de begripsbepaling van ‘Haven- en kadegebied’ gewijzigd. Deze komt als volgt te luiden: De Loswal, de IJsselkade en de Havenweg (steiger bij de Koggewerf), kade terreinen, steigers en pontons.

 

B

In artikel 1 onder j wordt de begripsbepaling van ‘Havenmeester’ gewijzigd. Deze komst als volgt te luiden: degene die op grond van artikel 6.2, tweede lid van de Algemene plaatselijke verordening Kampen 2001 door het college als zodanig is aangewezen.

 

C

Artikel 2 aanhef komt als volgt te luiden: De afmeervoorzieningen tussen kilometerraai 995 en kilometerraai 998 (IJsselkade, Loswal) worden als volgt vastgesteld:

 

D

In artikel 2 komen de onder de aanhef genoemde onderdelen ‘Haatlandhaven (Tekening, Blad 11)’ en ‘Zuiderzeehaven (Tekening, Blad 12)’ geheel te vervallen.

 

E

Artikel 3, tweede lid onder b, laatste volzin, komt als volgt te luiden: Indien men hiertoe niet bereid is, bestaat er geen recht op een ligplaats aan de IJsselkade en de Loswal te Kampen.

 

F

Artikel 4, eerste lid onder b, laatste volzin, komt als volgt te luiden: In dat geval mag het afdelingshoofd van de afdeling Fysieke Leefomgeving beslissen of een schip tijdelijk mag afmeren voor een langere periode.

 

G

De bij de Kaderegeling Kampen 2008 gevoegde tekeningen ‘Tekening, blad 11’ en ‘Tekening, blad 12’ komen te vervallen.

H

Onder de toelichting wordt de volgende toelichting bij voornoemde wijzigingen opgenomen:

 

Toelichting bij de wijziging van de Kaderegeling Kampen 2008, vastgesteld 16 september 2008.

De Kaderegeling is een nadere regel op grond van de Algemene plaatselijke verordening Kampen 2001 (hierna APV). Op 1 januari 2022 trad de Havenverordening gemeente Kampen in werking. Deze verordening geeft een specifieke regeling voor in die verordening genoemde havens, waardoor de APV voor die havens niet langer van toepassing is. Dit betreft bij inwerkingtreding van de Havenverordening de Zuiderzeehaven en de Haatlandhaven.

 

In verband hiermee worden met de onderhavige wijziging alle verwijzingen in de Kaderegeling naar de Zuiderzeehaven en de Haatlandhaven verwijderd.

 

Het is van belang te realiseren, dat hiermee ten aanzien van de havens in Kampen sprake is van twee verschillende juridische ‘systemen’: de Havenverordening gemeente Kampen voor de Zuiderzeehaven en de Haatlandhaven en de APV (en daarop gebaseerde nadere regels in de Kaderegeling) voor de overige havens, wateren en kades. Voor de aanwijzing van de havenmeester en (andere) toezichthouders betekent dit ook, dat sprake is van havenmeesters en toezichthouders die zijn/worden aangewezen op grond van de Havenverordening en die zijn/worden aangewezen op grond van de APV. Deze aanwijzingen zijn opgenomen in het Aanwijzingsbesluit gemeentelijke functionarissen gemeente Kampen.

 

Ter verduidelijking is in verband met voorgaande in artikel I onder B expliciet de grondslag van de APV vermeld van de betreffende aanwijzing als havenmeester.

 

Tenslotte is met artikel I onder F een technische wijziging doorgevoerd. In verband met een wijziging in de inrichting van de gemeentelijke organisatie rust de omschreven bevoegdheid niet langer bij ‘de teammanager Toezicht en Handhaving’, maar bij ‘het afdelingshoofd van de afdeling Fysieke Leefomgeving’.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 1 maart 2022.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen,

N.J. Middelbos, secretaris

S. de Rouwe, burgemeester

Naar boven