Mededeling voornemen tot verkoop gemeentegronden

De gemeente Roerdalen is voornemens een overeenkomst tot grondverkoop aan te gaan met Deponie Zuid B.V (verder: Deponie). Het gaat om percelen aan de Holst in Posterholt (kadastraal bekend als gemeente Posterholt, sectie F, nummers 25, 46 en 136), met betrekking tot een gedeelte groot circa 6,3 hectare. Deponie is op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria aangemerkt als enige serieuze gegadigde om in aanmerking te komen voor de aankoop van de hiervoor genoemde gronden.

 

Aanleiding

Ten behoeve van de voorgenomen realisatie van een zonnepark nabij de Maasbrachterweg in Montfort is de gemeente bezig met een onderzoek om een zonneweide te realiseren (al dan niet door een andere partij). Daarvoor heeft de gemeente grond nodig van Deponie. Aangezien Deponie zelf nog gronden in onze gemeente nodig heeft is ingestoken op een grondruil.

 

Criteria

 

  • 1.

    Vervreemding van de percelen door de gemeente, vindt enkel plaats als de gemeente in ruil daarvoor andere gronden verkrijgt.

    Omdat we als gemeente zo min mogelijk landbouwareaal willen verliezen werken we alleen mee aan een verkoop indien we daar andere gronden voor terug krijgen. De gemeente heeft interesse in een perceel langs de Maasbrachterweg (perceel F486). Deponie biedt de gemeente andere gronden aan in ruil voor de gronden kadastraal bekend als gemeente Posterholt, sectie F, nummers 25, 46 en 136. Het gaat om de gronden kadastraal bekend als Sint Odiliënberg, sectie F, nummer 486.

     

  • 2.

    Gelet op de Kadernota Grondbeleid moeten de gronden die de gegadigde in ruil aanbiedt een, voor de gemeente, maatschappelijk of economisch belang kunnen dienen.

    In de nota grondbeleid is opgenomen dat “Het ruimtelijke beleid in combinatie met een maatschappelijk of economisch belang kan aanleiding zijn om als gemeente zelf grond te gaan aankopen.” In dit geval is de aanleiding om zelf gronden te verwerven het realiseren van een zonneveld en het mogelijk realiseren van een reclamemast. Dit betreft een economisch belang voor de gemeente. De gronden die Deponie in ruil aanbiedt, zijn geschikt om dit belang te dienen.

     

  • 3.

    Gelet op de vastgestelde programmabegroting 2020-2023 van de gemeente, moeten de gronden die de gegadigde in ruil aanbiedt, geschikt zijn om structurele inkomsten te kunnen genereren voor de gemeente.

    De gronden die Deponie aanbiedt, zijn interessant voor de plaatsing voor zonnepanelen, maar ook als zoekgebied voor een reclamemast. Tot het moment van plaatsing van zonnepanelen kan het perceel ook nog jaarlijks verpacht worden. Daarmee bieden de gronden van Deponie mogelijkheden om meerdere doelen uit deze Programmalijn te behalen.

     

Conclusie

Gelet op de voorgaande motivering kan redelijkerwijs worden aangenomen dat Deponie aangemerkt kan worden als enige serieuze gegadigde. Een selectieprocedure is om deze reden niet aan de orde.

 

Publicatieplicht

Op basis van de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021 is de gemeente wettelijk verplicht het voornemen tot verkoop tijdig voorafgaand aan de verkoop bekend te maken dat eenieder daarvan kennis kan nemen. Deze publicatie is de bekendmaking van het voornemen tot verkoop inclusief de motivering. Er liggen verder geen stukken ter inzage.

 

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via het e-mailadres info@roerdalen.nl of via het algemene telefoonnummer 0475-538888. Vraagt u dan naar Sjoerd van Eck.

Naar boven