Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 08 - 2022

 

 

Wijziging openingstijden gemeentehuis met carnaval

Op maandag 28 februari 2022 is het gemeentehuis geopend van 09.00 tot 12.00 uur.

 

Nieuwe kansen voor de Oude Provincialeweg in Hapert

De gemeente Bladel heeft samen met een aantal buurtbewoners een nieuw plan gemaakt voor de herinrichting van de Oude Provincialeweg in Hapert. Dit plan is nu zo ver ontwikkeld dat de gemeente dit graag met alle bewoners van de straat wil bespreken. We hadden daarvoor eigenlijk op 17 februari een informatieavond georganiseerd in Den Tref. Vanwege de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, is de informatieavond verzet naar 10 maart aanstaande. Met de versoepelingen krijgen we meer ruimte en mogelijkheden om onze plannen persoonlijker toe te lichten. Ook kunnen we vragen dan beter één op één beantwoorden.

Bent u geïnteresseerd in de nieuwe plannen, dan bent u welkom op 10 maart in Den Tref in Hapert. We starten om 19.30 uur en aanmelden is niet noodzakelijk.

 

Snoeien vormbomen gemeente Bladel

De komende jaren gaat Boomrooierij Weijtmans B.V. uit Udenhout het onderhoud van de bomen voor de gemeente Bladel uitvoeren. Informatie over het boombeheer kunt u vinden via www.boombeheerbladel.nl. In opdracht van de gemeente Bladel gaat Boomrooierij Weijtmans in maart 2022 circa 300 vormbomen snoeien. Een vormboom is een boom die gesnoeid wordt om de gewenste vorm te krijgen en te behouden. Voorbeelden van een vormboom zijn knotwilgen, leilindes en gekandelaberde platanen. De bomen staan verspreid in de gemeente.

Vanwege de Wet Natuurbescherming voeren medewerkers direct voor de werkzaamheden een inventarisatie uit. Ze kijken of er beschermde soorten in of rond de boom zitten. Als er inderdaad een beschermde flora- en/of faunasoort gevonden wordt, dan wordt de betreffende vormboom niet gesnoeid. Zo wordt de beschermde soort niet gestoord. De werkzaamheden kunnen, door bijvoorbeeld geluids- of verkeersoverlast, als hinderlijk ervaren worden. Boomrooierij Weijtmans doet zijn uiterste best om de hinder tot het minimum te beperken. Ze vragen u vriendelijk om afstand te houden van de werkzaamheden.

 

Aanslag gemeentelijke belastingen 2022

Met dagtekening 25 februari 2022 ontvangt u weer de aanslag gemeentelijke belastingen. Het betreft hier de WOZ-beschikking, de aanslag onroerendezaakbelastingen, de aanslagen afvalstoffen- en rioolheffing 2022 en de ledigingen van de containers in 2021.

• U kunt de aanslag in tien termijnen via automatisch incasso laten afschrijven. Indien u al een machtiging heeft afgegeven, hoeft u verder niets te doen.

• Heeft u nog geen automatisch incasso? Vraag dit dan aan via de website van de gemeente Bladel (www.bladel.nl/incasso) of haal een kaartje bij het Klant Contact Centrum.

• Indien u geen gebruik maakt van automatisch incasso, blijft u in twee termijnen betalen.

Aanslagen via mijn.overheid.nl

In 2022 is er ook de mogelijkheid om de aanslag digitaal te ontvangen via mijn.overheid.nl, in plaats van per post. U kunt daar veilig en gemakkelijk inloggen met uw DigiD.

Hoe ontvang ik mijn aanslag digitaal?

Om uw aanslag digitaal te ontvangen, logt u in op mijn.overheid.nl en geeft u bij ‘Instellingen’ aan dat u de aanslag van de gemeente Bladel wilt ontvangen. U ontvangt uw aanslag dan voortaan digitaal. Deze instelling kunt u altijd weer wijzigen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat u uw account op mijn.overheid.nl activeert en vervolgens aangeeft dat u digitale post wilt ontvangen van de gemeente Bladel. Vul hier dan ook uw emailadres in. Hoe u het account activeert ziet u in het filmpje op www.mijn.overheid.nl.

Hoe weet ik of er een nieuw bericht is?

Het is belangrijk dat u een e-mailadres opgeeft in mijn.overheid.nl U ontvangt op dat e-mailadres een melding, zodra er een nieuw bericht voor u klaarstaat.

Als u geen gebruik maakt van automatische incasso, dan is er via mijn.overheid.nl de mogelijkheid om via IDeal de aanslag te betalen.

Taxatieverslag

Hoe de WOZ-waarde tot stand is gekomen, kunt u lezen in het taxatieverslag. Het taxatieverslag kunt u bekijken en downloaden via mijn.overheid.nl. Inwoners kunnen inloggen met DigiD. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u het taxatieverslag aanvragen via belastingen@bladel.nl of telefonisch via 0497-361636.

Er heeft een grote optimalisatie van de aan de waardebepaling ten grondslag liggende gegevens plaatsgevonden. Hierdoor kan de waarde onverwacht hoger of lager liggen dan u gewend bent.

In de kranten hebben de afgelopen maanden veel berichten gestaan over de huidige woningmarkt. In deze marktomstandigheden kan het zo zijn dat de WOZ-waarde mogelijk vrij sterk stijgt, omdat de WOZ-waarde afhankelijk is van verkoopcijfers. Hiermee is rekening gehouden door het tarief van de onroerendezaakbelastingen aan te passen, waardoor de OZB gemiddeld alleen stijgt met het inflatiepercentage van 2021.

WOZ-waarde te hoog? Neem contact op met de gemeente

Als u van mening bent dat de waarde van uw onroerende zaak te hoog is vastgesteld, kunt u informeel bezwaar maken door contact op te nemen met de gemeente. U wordt verzocht gebruik te maken van het reactieformulier WOZ-beschikking 2022 op de website www.bladel.nl/woz-portaal. Telefonisch reageren kan ook via 0497-361636. Hierna zal de taxateur de WOZ-waarde nogmaals beoordelen en neemt dan telefonisch contact met u op. Als er nog wat zaken moeten worden uitgezocht, kan het wat langer duren.

Het voordeel van zo’n informeel bezwaar is dat het niet lang duurt. Er zijn geen wettelijke procedures mee gemoeid waardoor u binnen zes weken al een reactie van ons kunt ontvangen. Het afhandelen van een formeel bezwaar neemt al snel maanden in beslag.

Bezwaar maken

Wilt u alsnog bezwaar maken? Schrijf uw bezwaarschrift dan zelf. Een zelf geschreven bezwaarschrift wordt net zo serieus en zorgvuldig in behandeling genomen als een bezwaarschrift dat ingediend is door een no-cure-no-pay bureau. Via de website www.bladel.nl/woz-portaal kunt u een bezwaarformulier downloaden of we sturen u op verzoek een exemplaar toe, of u schrijft zelf een brief met daarin de reden van bezwaar. Dat bezwaar moet op uiterlijk 9 april 2022 bij de gemeente binnen zijn. (Mocht die datum naderen, terwijl u nog wacht op de afhandeling van uw informele contact, kan in overleg met de gemeente de termijn worden verlengd). Het indienen van een bezwaarschrift schort de betalingsverplichting niet op.

In deze periode bieden veel no-cure-no-pay bureaus hun diensten aan om voor u bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Wij willen u er op wijzen dat u mogelijk een financieel risico loopt als u gebruik maakt van de diensten van een no-cure-no-pay bureau. Zo bent u een vast bedrag verschuldigd van honderden euro’s als u tussentijds het bezwaar in wilt trekken. Daarnaast geeft u een machtiging af zonder einddatum waardoor het bureau meerdere jaren bezwaar kan maken zonder dat u hiervan op de hoogte bent.

De door de gemeente verstrekte kostenvergoeding aan deze bureaus worden weer meegenomen in de tariefbepaling van de onroerendezaakbelasting. Uiteindelijk worden alle belastingbetalers met deze nieuwe belastingtarieven geconfronteerd. Rechtstreeks met de gemeente in gesprek gaan over uw WOZ-waarde bespaart daarom gemeenschapsgeld.

Waarom ontvangt u als huurder van een woning een WOZ-beschikking?

Per 1 oktober 2015 geldt een nieuw puntensysteem waarbij de WOZ-waarde van de woning meetelt in de berekening van het aantal punten. Door deze wijziging in het woningwaarderingsstelsel (WWS) hebben huurders belang gekregen bij de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Als huurder van een woning hoeft u overigens géén onroerendezaakbelasting te betalen.

Tarieven gemeentelijke belastingen 2022

De tarieven staan op de achterzijde van het aanslagbiljet. De tarieven zijn door de gemeenteraad in de verordening vastgesteld. Op grond van artikel 8:2 van de Algemene wet bestuursrecht kan hiertegen geen bezwaar worden aangetekend, aangezien het hier algemene regelgeving betreft.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de medewerkers van belastingen via telefoonnummer 0497-361636 of stuur een e-mail naar belastingen@bladel.nl.

 

Verkiezingsdebat Bladel op 9 maart 2022

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vindt op woensdag 9 maart 2022 het verkiezingsdebat van de gemeente Bladel plaats. De lijsttrekkers van alle zes de politieke partijen kruisen dan de degens op de belangrijkste vraagstukken in Bladel, zoals: Hoe lost Bladel de woningnood op? Hebben we meer bedrijventerreinen nodig? Wat kost het klimaat de inwoner? Is de zorg straks goed geregeld?

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bladel doen zes politieke partijen mee. Iedere politieke partij heeft een lijst met kandidaten op wie de kiezer op 14, 15 en 16 maart 2022 de stem kan uitbrengen. Bovenaan de lijst staat de lijsttrekker. Dat zijn in Bladel:

• Niels Beerens (CDA)

• Davy Jansen (Bladel Transparant)

• Wim van der Linden (Vrije Hapertse Partij)

• Hugo Maas (PRO5)

• John Adams (VVD)

• Dorus Daris (D66)

Aanwezig zijn

Wilt u graag het debat van dichtbij bijwonen? Kom dan op 9 maart 2022 om 19.00 uur naar het gemeenschapshuis Den Herd in Bladel. Als u zeker wilt zijn van een zitplaats, stuurt u een e-mail naar griffie@bladel.nl.

Stel uw vraag

De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente en wordt iedere vier jaar gekozen door de burgers. Veel inwoners weten nog niet op wie ze gaan stemmen. Het debat kan helpen om de keuze te maken. Wilt u er zeker van zijn dat uw belangrijke vraag tijdens het debat aan bod komt? Stuur die dan in naar griffie@bladel.nl.

Kijken via KempenTV

Ook is het verkiezingsdebat op 9 maart 2022 van 19.30 tot 21.00 uur rechtsreeks te volgen via KempenTV. Kijk voor de livestream of het juiste kanaal voor uw televisie op www.kempentv.nl.

 

Onderzoek naar mogelijke locaties van Niet Gesprongen Explosieven

in de gemeente

In de gemeente Bladel wordt op verschillende plekken flink gegraven. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuwe woonwijk of wanneer u een aanbouw aan het huis wilt maken. Dat is de reden dat de gemeente een onderzoek deed naar Niet Gesprongen Explosieven (NGE). De gemeente markeert verdachte plekken in een explosieven-risicokaart zoals u bij dit artikel afgebeeld ziet. Op deze kaart staan mogelijke locaties van Niet Gesprongen Explosieven. Steeds meer gemeenten laten een explosieven-risicokaart maken.

Wat zie ik op de ‘explosieven-risicokaart gemeente Bladel?

U ziet op de Risicokaart een plattegrond van Bladel met informatie over gebieden waar mogelijk explosieven in de bodem aanwezig zijn. Op de risicokaart wordt een aantal zones met een verschillend risiconiveau onderscheiden:

• Rode gebieden: mogelijke kans op NGE;

• Witte gebieden: niet verdacht op NGE.

Wat kan ik wel doen en wat moet ik zeker niet doen?

Het kaartje geeft locaties aan met mogelijke locaties van NGE. Hierbij hoeft u niet meteen te denken aan grote explosieven. Het gaat met name om (lege) granaten of kleine munitie. De kans op een fikse vliegtuigbom is klein. Woont u in een gebied dat verdacht is, dan is er niets aan de hand zolang u geen grote grondwerkzaamheden verricht. U kunt gerust tuinieren. Wilt u in zo’n gebied bijvoorbeeld een diepere vijver aanleggen of een aanbouw plaatsen, dan is het verstandig om even contact op te nemen met uw aannemer of uw uitvoerder om hen van de explosieven-risicokaart op de hoogte te stellen.

Meer informatie

Inwoners, aannemers en andere belanghebbenden kunnen op de website van de gemeente Bladel via www.bladel.nl/veiligheid veel gestelde vragen en antwoorden lezen. Ook kunt u daar lezen wat u moet doen als u een NGE vindt. Het volledige onderzoeksrapport is op te vragen door een e-mail te sturen aan info@bladel.nl onder vermelding van ‘Rapport Niet Gesprongen Explosieven’.

 

Militaire oefening

Van 28 maart tot en met 1 april 2022 vindt er binnen de gemeente Bladel een militaire oefening plaats. De oefening wordt gehouden in het kader van training voor militairen van de Koninklijke Landmacht. Praktisch gezien houdt dit in dat de militairen zich te voet en met gepantserde wielvoertuigen gaan verplaatsen en daarbij tussendoor een aantal opstellingen zullen betrekken. Doorgaand verkeer wordt hierbij niet gehinderd.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Klimaatregeling fase 1 Hoogeloon

Periode: week 09-2021 t/m week 10-2022

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van der Zanden B.V. (Moergestel)

Werk: Project Natte Natuurparel de Utrecht, Fons van der Heijdenstraat Netersel (na de Schipstaarten afgesloten richting Westelbeers). Voor omwonenden (vanuit Netersel) bereikbaar

Periode: week 08-2022 van maandag 21 februari t/m 25 februari 2022

Uitvoering: Ploegam BV (Oss)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497 - 361636.

Naar boven