Ontwerpbestemmingsplan Eiland van Speyk

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend. Op 15 februari 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan “Eiland van Speyk” en deze vrijgegeven voor de tervisielegging.

Het plangebied ligt op het westelijk deel van het schiereiland van de Koningin Wilhelminahaven, ten

zuiden van de Waterleidingstraat. Het ontwerpbestemmingsplan biedt een een juridisch-planologisch kader voor de herstructurering - als onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone - van het Eiland van Speyk. Op dit terrein, waar lange tijd bedrijvigheid heeft plaatsgevonden, is een transformatie naar maximaal 646 woningen en maximaal 2.000m² aan ondersteunende functies beoogd. In het middengebied is ruimte voor een gezamenlijke binnentuin, waaronder een parkeergarage wordt aangelegd om in de parkeerbehoefte te kunnen voorzien.

Koppeling met het MER

In deze vergadering heeft het college ook ingestemd met het MER (Milieueffectrapport). Het MER is een hulpmiddel bij het nemen van besluiten en geeft het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming. Het onderbouwt onder meer de bestemmingsplannen en wordt gekoppeld aan deze bijbehorende procedure. Het wordt (als bijlage) gelijktijdig met voorliggend ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende ontwerpbesluiten ter visie gelegd. Op het MER kunnen – net als op het ontwerpbestemmingsplan – zienswijzen worden ingediend.

Ontwerpbesluit hogere geluidwaarden en ontwerpbesluit Stap 3

Het plangebied ligt in de geluidzone van de bronnen: industrie (inclusief nestgeluid), wegverkeer, railverkeer en scheepvaart.. De resultaten uit het akoestisch onderzoek laten zien dat voor delen van het plangebied door middel van een ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder afgeweken dient te worden van de voorkeursgrenswaarden uit deze wet en dat voor andere delen door middel van een Stap 3-besluit (van de Interimwet Stad en Milieu) afgeweken moet worden van deze wet, omdat niet voldaan kan worden aan de maximale ontheffingswaarden. Met oog op bovenstaande heeft het college ingestemd met een ontwerpbesluit hogere waarden en met een ontwerpbesluit Stap 3. Beide ontwerpbesluiten zijn in één document vervat en opgenomen als bijlage bij het ontwerp-bestemmingsplan.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpbesluit hogere grenswaarden, het ontwerp Stap 3-besluit en het MER liggen met ingang van 24 februari 2022 gedurende een termijn van 6 weken digitaal ter inzage. Het digitale ontwerpbestemmingsplan met genoemde besluiten en bijlagen is raadpleegbaar en beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl, met de planidentificatie:

NL.IMRO.0622.0236bpEivsp2016-0020

Indien u de stukken fysiek wenst in te zien willen wij u verzoeken dit uiterlijk 30 maart 2022 aan ons kenbaar te maken. Dit kunt u doen per e-mail naar ro@vlaardingen.nl. Wij zullen hierop in contact met u treden om met u op zoek te gaan naar een pragmatisch oplossing waarbij u alsnog de mogelijkheid wordt geboden het fysieke bestemmingsplan in te zien.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging van donderdag 24 februari 2022 t/m woensdag 6 april 2022 kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen tegen de genoemde (ontwerp)besluiten kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen dienen te zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen, ter attentie van het hoofd Stedelijke Ontwikkeling, postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u binnen de genoemde termijn een afspraak maken met het team Economie, Milieu, Ruimte en Wonen, via het algemene nummer (010) 248 4000 of via de mail ro@vlaardingen.nl.

Vlaardingen, 23 februari 2022

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

Naar boven