Besluit van de raad van de gemeente Oldebroek tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Oldebroek

De raad van de gemeente Oldebroek;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 december 2021 met kenmerk 1072731;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat (artikel I, onderdelen H, J en EE van) de Wet van 16 december 2020 tot wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet (Stb. 2021, 26) in werking is;

 

overwegende dat het gewenst is te kunnen optreden tegen overlast in de openbare ruimte binnen de gemeentegrenzen van Oldebroek.

BESLUIT:

 

De Algemene plaatselijke verordening Oldebroek wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I

De Algemene plaatselijke verordening Oldebroek wordt gewijzigd als volgt.

 

  • A.

    Toegevoegd wordt een nieuw artikel 2:59a. Gevaarlijke honden op eigen terrein, dat luidt:

    • 1.

      Het is de eigenaar of houder van een hond verboden deze hond op zijn terrein zonder muilkorf te laten loslopen als de burgemeester een aanlijngebod of een aanlijn- en muilkorfgebod heeft opgelegd als bedoeld in artikel 2:59, eerste lid, dan wel als de hond is opgeleid voor bewakings-, opsporings- en verdedigingswerk.

    • 2.

      Het in het eerste lid genoemde verbod geldt niet als:

      • a.

        op een vanaf de weg zichtbare plaats een naar het oordeel van de burgemeester duidelijk leesbaar waarschuwingsbord is aangebracht;

      • b.

        het mogelijk is een brievenbus te bereiken en aan te bellen zonder het terrein te betreden, en;

      • c.

        het terrein voorzien is van een zodanig hoge en deugdelijke afrastering dat de hond niet zelfstandig buiten het terrein kan komen.

  • B.

    Toegevoegd wordt een nieuw artikel.2:78 Gebiedsontzeggingen, dat luidt:

    • 1.

      De burgemeester kan in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen of beperken van aantastingen van het woon- of leefklimaat, de veiligheid van personen of goederen, de gezondheid of de zedelijkheid aan een persoon die strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht een bevel geven zich gedurende ten hoogste 24 uur niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden.

    • 2.

      Met het oog op de in het eerste lid genoemde belangen kan de burgemeester aan een persoon aan wie ten minste eenmaal een bevel als bedoeld in dat lid is gegeven en die opnieuw strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht, een bevel geven zich gedurende ten hoogste acht weken niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden.

    • 3.

      Een bevel als bedoeld in het tweede lid kan slechts worden gegeven als het strafbare feit of de openbare orde verstorende handeling binnen zes maanden na het geven van een eerder bevel, gegeven op grond van het eerste of tweede lid, plaatsvindt.

    • 4.

      De burgemeester beperkt de krachtens het eerste of tweede lid gegeven bevelen, als hij dat in verband met de persoonlijke omstandigheden van betrokkene noodzakelijk oordeelt. De burgemeester kan op aanvraag tijdelijk ontheffing verlenen van een bevel.

  • C.

    Toegevoegd wordt een nieuw artikel 4:5d. Geluidhinder door motorvoertuigen en bromfietsen, dat luidt:

    Het is verboden buiten een inrichting zich met een motorvoertuig of een bromfiets zodanig te gedragen, dat daardoor voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder ontstaat.

     

  • D.

    In het opschrift van Hoofdstuk 2, Afdeling 5, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

     

  • E.

    In de artikelen 2:24, eerste lid, onder d, aanhef, 2:34a, onder a, 2:34a onder b, 2:48, tweede lid, onder a en 2:48, tweede lid, onder b, 3:7a, onder c, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

     

  • F.

    In artikel 2:28a, eerste lid, onder b, wordt ‘besluit eisen zedelijk gedrag Drank en horecawet 1999’ vervangen door: ‘Alcoholbesluit’.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Oldebroek op 3 februari 2022.

voorzitter

T.H. Haseloop-Amsing

griffier

J. Tabak.

Naar boven