Wijziging Uitvoeringsbesluit digitale vervanging archiefbescheiden Deurne 2019

Overzicht Vervanging Bijlagen

 

5. Overzicht supplementen

B00 Beschrijving ZTC / i-navigator gemeente Deurne

B01 Change Management digitale vervanging

B02.1 Rollen in de digitale vervanging ontvangen fysieke archiefbescheiden

B02.2 Rollen in de digitale vervanging interne en uitgaande fysieke archiefbescheiden

B03 Beschrijving scanners en scansoftware in het vervangingsproces

B03a Kodak i3000 series scanner

B03b Canon Océ Colorwave 3500

B03c Canon imagerunner

B03d Scanners.txt

B04 Beschrijving beeldschermen in het vervangingsproces

B04a HP-monitoren.txt

B04b Philips 243S Beeldscherm

B04c PC’s specificaties.txt

B05 Beschrijving van het DMS/RMA en servers

B06 Uitzonderingenlijst bij beheer van de archiefbescheidenstroom

B07 Procedure documentbehandeling en afhandeling.

B08 Procedure scannen fysieke archiefbescheiden (metadataset digitale vervanging van fysieke archiefbescheiden)

B09 Speciallijst

B10 Procedure beoordeling fysiek te bewaren archiefbescheiden

B11 Procedure scannen fysieke archiefbescheiden

B12 Modelbesluit van vervanging van archiefbescheiden

 

Bijlagen

B00 Beschrijving ZTC / i-navigator gemeente Deurne

 

De gemeente Deurne gebruikt de applicatie iNavigator van leverancier SDU als centrale bron voor het beheer van de zaaktypecatalogus om zaken en informatie-objecten binnen de organisatie te onderscheiden en te kunnen voorzien van relevante gegevens (metadata).

 

Daarnaast heeft OneGov als zaaksysteem een geïntegreerde metadata-manager. In het zaaksysteem wordt per zaaktype de historie en het versiebeheer bijgehouden, waardoor het mogelijk is de wijze van metadatering te reproduceren.

 

Betreffend document is niet als bijlage toegevoegd, omdat het een levend document is. Indien gewenst kunnen wij een actuele ZTC leveren.

 

 

Versie: d.d. 01-08-2021

Geaccordeerd door Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 11-01-2022

 

 

B01 Procedure Change Management in de digitale vervanging van fysieke documenten gemeente Deurne

 

Deze procedure is opgesteld om de regie te voeren en te houden op wijzigingen in de vastgestelde organisatorische en technische beheerprocedures maar ook de instrumenten (metadata applicatie) voor het vervangingsproces en de digitale beheeromgeving, die aanzienlijke invloed (kunnen) hebben op de kwaliteit en duurzaamheid van de digitale archiefbescheiden. Wijzigingen in het vervangingsbesluit vereisen een wijzigingsbesluit van de zorgdrager (uitgezonderd wijzigingen die binnen de marges van het vervangingsbesluit vallen).

 

Betrokken functionarissen

De werkzaamheden met betrekking tot deze procedure worden uitgevoerd door de Change Manager. Deze rol wordt uitgevoerd door Beleidsmedewerker ICT bij de gemeente Deurne.

 

Procedure

De Change Manager toetst voorstellen voor wijzigingen in het vervangingsproces en/of de archiefbeheeromgeving aan bestaand informatie- en archiveringsbeleid, alsmede weten regelgeving.

De Change Manager laat een impactanalyse opstellen door de functionarissen die, naar gelang de aard en inhoud van de voorgestelde wijziging, hierbij betrokken dienen te zijn, inclusief de archivaris. Voorstellen waarvan uit de impactanalyse blijkt dat deze (mogelijk) afbreuk kunnen doen aan de kwaliteit en duurzaamheid van de archiefbescheiden worden niet gerealiseerd zonder advies van de gemeentearchivaris en toestemming van de Change Manager. Hierbij gelden de in het 'handboek digitale vervanging archiefbescheiden gemeente Deurne' vastgelegde minimum kwaliteitscriteria en beoogde resultaten als ondergrens. Een belangrijke afwegingsfactor is dat de voorgestelde wijzigingen geen negatieve invloed mogen hebben op het resultaat van het totaal van de vervangingsprocedures.

 

Tevens worden de voorstellen ter advisering voorgelegd aan de gemeentearchivaris. De gemeentearchivaris adviseert in een gezamenlijk af te stemmen reactietermijn.

 

De Change Manager is in dit kader in ieder geval betrokken bij wijzigingen ten aanzien van het vervangingsproces, bestandsformaten, back-up procedures en —voorzieningen, software en hardware voor scanning en archivering en de omgeving waarin het digitale archief is geplaatst. De Change Manager neemt op basis van de voorgestelde verandering, impactanalyse en advies van de gemeentearchivaris, de beslissing of de voorgestelde wijziging al dan niet wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de zorgdrager. Het college van de gemeente Deurne of de zorgdrager keurt een voorgelegde wijzigingsvoorstel goed of niet goed. Of goedkeuring door de zorgdrager vereist is, is afhankelijk van de aard en impact van het voorstel.

 

De beoordeling wordt gemaakt aan de hand van de opgestelde impactanalyse. Wanneer het wijzigingsvoorstel akkoord is bevonden door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne (de zorgdrager), dan zorgt de Change Manager ervoor dat de procedure wordt gewijzigd. De Change Manager zorgt er voor dat voorstellen en besluiten omtrent geaccordeerde wijzigingen worden gedocumenteerd en dat de wijzigingen worden verwerkt in het handboek met bijlagen (versiebeheer) o.b.v. wijzigingsbesluit(en).

 

Wijzigingen zoals gesteld in artikel 25 van de Archiefregeling. t.a.v. de technische inrichting en software worden binnen een testomgeving vooraf getest en pas na acceptatie in de productieomgeving geïmplementeerd.

 

Definitieve Versie: d.d. 30-10-2018

 

Geaccordeerd door de streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 13-12-2018

 

 

B02.1 Rollen in de digitale vervanging ontvangen fysieke archiefbescheiden

De verantwoordelijkheid voor goede uitvoering van taken door de juiste rol in het vervangingsproces (digitale vervanging van fysieke documenten) is belegd bij meerdere medewerkers. Dezelfde medewerker kan meerdere rollen vervullen.

 

Dit geldt echter niet voor de rollen die in het proces opeenvolgend zijn en waarbij een kwaliteitscontrole geldt ten aanzien van de digitale reproductie of toegevoegde metadata aan de digitale reproductie. Zo kan de functionaris die de rol van Scanoperator vervult niet ook tegelijkertijd de rol van Scancontroleur op zich nemen en de functionaris die de rol Registrator vervult niet tegelijkertijd ook de rol van Behandelaar op zich nemen. Afhankelijk van personele bezetting wordt hiervan afgeweken. Bijvoorbeeld als er onderbezetting is bij Postregistratie zal de scancontrole bij DIV kunnen plaatsvinden.

 

Naast het vastleggen van de werkwijze in de scanprocedure worden in de scansoftware rechten toegekend. Daarnaast vindt logging plaats in de Audittrail van het Document Management Systeem (username van de functionarissen).Daarmee is eveneens duidelijk wie welke handelingen in het vervangingsproces heeft verricht.

 

Rol: Ontvanger

Beoordeelt of ontvangen fysieke documenten voor registratie en archivering in aanmerking komen.

Beoordeelt of de fysieke documenten voor digitale vervanging in aanmerking komen conform de in het ‘handboek digitale vervanging archiefbescheiden Deurne’ vastgestelde criteria.

Kent een zaaktype toe aan documenten die voor vervanging in aanmerking komen, met ondersteuning van DIV (volgens de lijst zaaktypen die zelfstandig mag worden toegewezen).

Zorgt dat de te registreren en archiveren fysieke documenten terecht komen bij de Scanoperator.

Bergt de gescande fysieke documenten op in de van toepassing zijnde dagdozen.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

MBO werk- of denkniveau.

Sod 1 of gelijkwaardig

Kennis en ervaring in het beoordelen van documenten die wel of niet voor registratie en archivering in aanmerking komen.

 

Rol: Scanoperator (medewerker post)

Reinigt minimaal 1 keer week de scanapparatuur (dit is de glasplaat, het technisch onderhoud vindt plaats op basis van opdrachten aan de leverancier).

Controleert voorafgaande aan het scannen of de instellingen van de scanners en scansoftware conform de vastgestelde instellingen zijn.

Ontdoet de documenten van eventueel aanwezige hechtmiddelen (nietjes, ringbanden, paperclips, gelijmde kaften, e.d.) en plastic.

Voorziet de afzonderlijke documenten van een scheidingsvel (dit is een blad met barcode om de documenten van elkaar te scheiden) om het scansysteem duidelijk te maken welke pagina’s tot welke documenten behoren.

Scant de fysieke documenten.

Controleert de digitale reproductie op de volgende onderdelen (kwaliteitstoets):

komen de fysieke documenten voor als digitale reproductie. Dit betreft een 1 op 1 volledigheidscontrole;

komen alle pagina’s van het document (een document bestaande uit meerdere pagina's), die niet als blanco zijn aangemerkt, voor in de digitale reproductie;

komen er rotatiefouten voor in de digitale reproductie die meer dan twee graden bedragen;

voldoet de digitale reproductie aan de vereiste resolutie en volledigheid van het beeld;

controleert steekproefsgewijs de kleinste letter voorkomend in de documenten;

voldoet de digitale reproductie aan het juiste bestandsformaat, zijnde PDF/A-1a;

is de vereiste technische metadata (datum, tijd, software vermelding, bestandsnaam) aanwezig, dit kan op basis van een steekproef (eens per dag), dit is de eerste van die dag. De metadata worden altijd gecontroleerd na een storing.

Scant het document opnieuw als tijdens de kwaliteitstoets blijkt dat de kwaliteit van de digitale reproductie niet voldoet.

Stelt bij het positief doorlopen van de kwaliteitstoets, de scanbatch beschikbaar aan de Scancontroleur.

Voegt de bij elkaar behorende fysieke documenten weer samen. Dit gebeurt door middel van een paperclip of elastiek.

Zorgt ervoor dat de fysieke documenten terecht komen bij de Scancontroleur.

De scancontroleur voert de controle direct na het ontvangen van de documenten uit.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

MBO werk- of denkniveau

Ruime ervaring of aantoonbare ervaring in het scannen van documenten.

 

Rol: Scancontroleur (medewerker post)

Controleert (zie punt 6 bij scanoperator) gelijktijdig met de scanoperator

bij de digitale reproductie de volgende onderdelen (kwaliteitstoets).

Keurt de digitale reproductie af als tijdens de kwaliteitstoets blijkt dat de kwaliteit van de digitale reproductie niet voldoet en/of technische metadata ontbreekt, verwijdert dan de digitale reproductie en levert het fysieke document opnieuw ter scanning aan bij de Scanoperator.

Zet bij het positief doorlopen van de kwaliteitstoets, in het DMS (Document Management Systeem) de digitale reproductie door naar de registrator. Deze verschijnt in het Zaaksysteem in de werkvoorraad van de registrator.

Voegt de bij elkaar behorende fysieke documenten weer samen. Dit gebeurt door middel van een paperclip of elastiek.

Zorgt ervoor dat de fysieke documenten terecht komen bij de DIV-Archiefbeheerder (zie rol: Nazorgambtenaar, punt 1).

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

MBO werk- of denkniveau

Specifieke archiefkennis op SOD1-niveau

 

Rol: Registrator 1 (medewerker post)

Zorgt voor een tijdige verwerking van de digitale documenten in het DMS (Document Management Systeem) in de werkvoorraad van het organisatieonderdeel (zaak op afdeling of team zetten) dat de digitale reproductie inhoudelijk in behandeling gaat nemen.

 

Rol: Registrator 2 (medewerker post) Controleert of de digitale documenten juist zijn bezorgd. Als dit niet zo is, dan selecteert de registrator het juiste organisatieonderdeel en wordt het digitaal document doorgezet naar de werkvoorraad van dat organisatieonderdeel.

Controleert juistheid en volledigheid handmatig toegevoegde metadata (o.a. contactgegevens, zaaknaamomschrijving en documentnamen).

Kent zaakeigenaar toe (dit is de behandelaar).

 

Rol: Registrator 3 (DIV)

1. Kent zaaktypes toe.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist (per registrator aangeven):

MBO werk- of denkniveau (Registrator 1 en 2)

Inhoudelijke kennis van de werkprocessen (Registrator 1 en 2)

Specifieke archiefkennis op SOD I (Registrator 2 en 3)

 

Rol: Behandelaar (medewerker of zaakeigenaar)

Controleert of de zaak voor hem of haar wel bestemd is”

Binnen eigen team of afdeling, doorzetten naar een collega

Buiten team of afdeling, retour registrator (IMC-post)

IMC-post zet dit terug op juiste afdeling, en komt bij 2 terecht om zaakeigenaar toe te kennen.

de juistheid en volledigheid van het zaaktype en metadata (contacten, zaaknaamgeving en documentnaam. In gevallen waar een onjuist zaaktype is aangegeven, terugkoppeling naar ‘registrator 3’.

Zorgt voor een tijdige afhandeling van de zaak en de documenten.

Biedt door hun zelf ontvangen fysiek ingekomen documenten of geprinte documenten met aantekeningen aan bij de ontvanger.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

Inhoudelijke kennis van het betreffende werkproces in relatie tot de zaaktypecatalogus.

 

Rol: Nazorgambtenaar (DIV Archiefbeheerder)

Zorgt voor de vernietiging van de fysieke documenten uit de dagdoos.

Zorgt voor verklaring van vervanging. De verklaring bevat een specificatie van de handelingen die zijn verricht ten aanzien van de digitalisering, controle en vernietiging van de vervangen fysieke archiefbescheiden in de betreffende periode.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

MBO werk- of denkniveau

Opleiding SOD-I en SOD II of gelijkwaardig

Ervaring in de registratie en het beheer van archiefbescheiden.

Inhoudelijke kennis van de werkprocessen in relatie tot de zaaktypecatalogus.

 

 

Rollen: Afdelingen/functie:

Rol ontvanger medewerker post ondersteund door medewerkers DIV

Rol scanoperator medewerker post

Rol scancontroleur medewerper post

Rol registrator (1, 2 en 3) medewerker post / DIV

Rol behandelaar medewerker ofwel zaakeigenaar

Rol nazorgambtenaar medewerker DIV

 

 

Versie: d.d. 10-01-2022

 

Geaccordeerd door Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 11-01-2022

 

 

B02.2 Rollen in de digitale vervanging interne en uitgaande fysieke archiefbescheiden

Het gaat in deze procedure om die analoge documenten:

Die intern ontstaan of worden aangereikt door medewerkers (behandelaars of zaakeigenaren) aan het centraal secretariaat. Dit kunnen bijvoorbeeld geprinte documenten zijn voorzien van aantekeningen.

Die digitaal worden samengesteld door de behandelaar (zaakeigenaar), geprint door het centraal secretariaat, daarna ondertekend (door tekenbevoegd functionaris) en weer worden gescand en opgeslagen in het zaaksysteem.

 

Hieronder worden (a) en (b) toegelicht, de documenten ontstaan in a en b worden daarna gescand (zie Scannen (c)).

 

Documenten die intern ontstaan of aangereikt worden (a)

 

Rol: Behandelaar (medewerker of zaakeigenaar)

Er ontstaat een analoog document:

  • -

    Dit kan zijn een intern document (bijvoorbeeld een meerwerk, termijnstaten, stortbonnen vanuit een werkoverleg met de aannemer);

  • -

    Of de medewerker brengt een analoog document mee (bijvoorbeeld een project of extern overleg).

2. De medewerker geeft aan wat de acties zijn t.b.v. dit archiefstuk zoals zaaknummer datum ontvangst ondertekenen en verzenden etc..

 

Rol: Behandelaar (centraal secretariaat)

  • 1.

    Uitvoeren acties;

  • 2.

    Inscannen (zie; hoofdstuk scannen (c) documenten bij de juiste zaak.

  • 3.

    Bergt de gescande fysieke documenten op in de van toepassing zijnde dagdozen.

 

Digitaal aangeboden archiefbescheiden die na ondertekening worden gescand (b)

 

Voorwaarde is dat er een zaak moet zijn en dat archiefbescheiden worden aangeboden via het zaaksysteem. De verantwoordelijkheid voor een de goede uitvoering van taken door de juiste rol in het vervangingsproces (digitale vervanging van fysieke documenten) is belegd bij meerdere medewerkers. Dezelfde medewerker kan meerdere rollen vervullen. Dit geldt echter niet voor de rollen die in het proces opeenvolgend zijn en waarbij een kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd t.a.v. de digitale reproductie of toegevoegde metadata aan de digitale reproductie, zo kan de functionaris die de rol van scanoperator vervult niet ook tegelijkertijd de rol van scancontroleur op zich nemen, en de functionaris die de rol registrator vervult niet tegelijkertijd ook de rol van behandelaar op zich nemen. Dit heeft organisatorische consequenties en afhankelijk van de personele bezetting wordt hiervan afgeweken. Bijvoorbeeld bij een lage bezetting bij het centraal secretariaat wordt de scancontrole bij DIV neergelegd.

 

Naast het vastleggen van de werkwijze in deze scanprocedure worden in de scansoftware rechten toegekend. Daarnaast vindt logging plaats in de Audit trail van het Document Management Systeem (username van de functionarissen).

 

Rol: Behandelaar (centraal secretariaat)

Printen van het document;

Ondertekenen van de brief door tekenbevoegd functionaris.

Aanbieden aan de scanoperator (zie scannen (c)).

 

Scannen (c)

 

Rol: Scanoperator (centraal secretariaat)

Reinigt 2-wekelijks de scanapparatuur (dit is de glasplaat) het technisch onderhoud vindt plaats op basis opdrachten aan de leverancier.

Controleert voorafgaande aan het scannen of de instellingen van de scanners en scansoftware conform de vastgestelde instellingen zijn.

Voorziet de afzonderlijke documenten van een scheidingsvel (dit is een blad met barcode om de documenten van elkaar te scheiden) om het scansysteem duidelijk te maken welke pagina’s tot welke documenten behoren.

Scant de fysieke documenten.

Controleert de digitale reproductie op de volgende onderdelen (kwaliteitstoets):

komen de fysieke documenten voor als digitale reproductie. Dit betreft een 1 op 1 volledigheidscontrole;

komen alle pagina’s van het document (een document bestaande uit meerdere pagina’s), die niet als blanco zijn aangemerkt, voor in de digitale reproductie.

komen er rotatiefouten voor in de digitale reproductie die meer dan twee graden bedragen;

voldoet de digitale reproductie aan de vereiste resolutie en volledigheid van het beeld;

voldoet de digitale reproductie aan het juiste bestandsformaat, zijnde PDF/A-1a;

is de vereiste technische metadata (datum, tijd, software vermelding, bestandsnaam) aanwezig, dit kan op basis van een steekproef (eens per dag), dit is de eerste van die dag. De metadata worden altijd gecontroleerd na een storing;

de volledigheid van het beeld door steekproef controle op de leesbaarheid en volledigheid van de kleinste letter voorkomend in het document;

Scant het document opnieuw als tijdens de kwaliteitstoets blijkt dat de kwaliteit van de digitale reproductie niet voldoet.

Stelt bij het positief doorlopen van de kwaliteitstoets, de scanbatch en tevens de fysieke documenten beschikbaar aan de Scancontroleur.

De controleur gaat aan het werk en voert controle direct daarna uit.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

MBO werk- of denkniveau

Ruime ervaring of aantoonbare ervaring in het scannen van documenten.

 

Rol: Scancontroleur (centraal secretariaat)

Controleert (zie punt 5 bij scanoperator) volgtijdig met de scanoperator

bij de digitale reproductie de volgende onderdelen (kwaliteitstoets).

Keurt de digitale reproductie af als tijdens de kwaliteitstoets blijkt dat de kwaliteit van de digitale reproductie niet voldoet en/of technische metadata ontbreken, verwijdert dan de digitale reproductie en levert het fysieke document opnieuw ter scanning aan bij de Scanoperator.

Zet bij het positief doorlopen van de kwaliteitstoets, in het DMS (Document Management Systeem) de digitale reproductie door naar en verschijnt daarmee in de werkvoorraad van de registrator.

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

MBO werk- of denkniveau

 

Rol: Registrator (centraal secretariaat)

1 Zorgt voor de verwerking en koppeling van de digitale documenten in het DMS (Document Management Systeem)

En voegt handmatig metadata toe (velden documentregistratie: o.a. verzenddatum, documentnaam, documenttype, contactgegevens, steller).

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist (per registrator aangeven):

SOD 1 of gelijkwaardig (Registrator)

Inhoudelijke kennis van de werkprocessen (Registrator)

 

Rol: Behandelaar (medewerker of zaakeigenaar)

Controleert of van de aangeboden uitgaande brief de juiste scan is opgenomen in de zaak binnen drie dagen nadat de behandelstap is afgerond;

 

Voor de uitvoering van deze werkzaamheden is minimaal de volgende opleiding en/of kwalificatie vereist:

Inhoudelijke kennis van het betreffende werkproces in relatie tot de zaaktypecatalogus.

 

Rol: Nazorgambtenaar (DIV Archiefbeheerder)

Zorgt voor de vernietiging van de fysieke documenten uit de dagdoos.

Zorgt voor verklaring van vervanging. De verklaring bevat een specificatie van de handelingen die zijn verricht ten aanzien van de digitalisering, controle en vernietiging van de vervangen fysieke archiefbescheiden in de betreffende periode.

 

Rollen: Afdelingen/functie:

Rol scanoperator centraal secretariaat

Rol scancontroleur centraal secretariaat

Rol registrator centraal secretariaat

Rol behandelaar medewerker ofwel zaakeigenaar

Rol nazorgambtenaar medewerker DIV

 

 

Versie: d.d. 10-01-2022

 

Geaccordeerd door Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 11-01-2022

 

B03 Beschrijving Scanners en scansoftware in het vervangingsproces

 

Scansoftware

 

De gemeente Deurne gebruikt software voor de ondersteuning van het scanproces en het digitaal archiefbeheer. De software voor scanning is in staat om scans te produceren die voldoen aan de eisen die de gemeente Deurne en hieraan stellen. De gebruikte software voor het scannen van documenten is:

 

Kodak Capture Pro Limited Edition (leverancier Canon) – on premise applicatie voor het scannen van archiefbescheiden naar Tiff bestanden.

ORION ScanIT (leverancier Sphereon) – cloud applicatie voor:

converteren van documenten naar digitale exemplaren;

converteren van afbeeldingen naar “Searchable PDF”: PDF/A 1b met OCR laag;

valideren en toevoegen van metadata;

opslag van documenten in Sharepoint bibliotheek “scanner”.

 

Per hardware wordt aangegeven welke van bovenstaande software op dat specifieke apparaat in gebruik is.

Deze scanner wordt ingezet voor het scannen van documenten in de formaten A5 t/m A3. In totaal zijn 2 van dit type scanners aanwezig.

 

B03a Kodak i3200 scanner

 

Hardware

De scanner heeft de volgende configuratie:

Standaard uitvoering

 

Software

De scanner is voorzien van een dedicated desktop computer met de volgende software:

Kodak Capture Pro Limited Edition (leverancier Canon)

ORION ScanIT (leverancier Sphereon)

Microsoft Windows 10

 

 

Documenten worden door het zaaksysteem door een geautomatiseerde workflow van Sharepoint bibliotheek “scanner” overgenomen in het postregistratieproces.

 

Technische informatie

Informatie met technische specificaties over deze scanner is te vinden in document ‘B03a Kodak i3000 series scanner’ dat als bijlage aan dit document is toegevoegd.

Deze scanner wordt ingezet voor het scannen van A0 documenten zoals bouwtekeningen. De scans worden weggeschreven naar de locatie K:\ScanPRT\08_Scangroot. Van daaruit kan een document geüpload worden naar aan een zaak in het zaaksysteem.

 

 

B03b Canon Océ Colorwave 3500

 

Hardware

De scanner heeft de volgende configuratie:

  • Standaard uitvoering

 

Software

De scanner is voorzien van de volgende software:

  • Standaard uitvoering

 

Technische informatie

Informatie met technische specificaties over deze scanner is te vinden in document ‘B03b Canon Océ ColorWave 3500’ dat als bijlage aan dit document is toegevoegd.

 

B03c Canon imagerunner

 

Deze scanner wordt ingezet voor het scannen van interne documenten en uitgaande documenten A5 t/m A3 formaat. Deze documenten zijn ‘digital born’ en vallen niet onder het vervangingsproces. Zolang de gemeente nog niet beschikt over een elektronische handtekening of een equivalent hiervoor kan het voorkomen dat stukken moeten worden voorzien van een ‘natte’ handtekening. Deze documenten worden door de behandelaar gescand (‘terugscannen’) en opgenomen in het zaakdossier. De behandelaar is verplicht om deze analoge documenten met ‘natte’ handtekening aan DIV over te dragen zodat een gecontroleerde vernietiging kan worden uitgevoerd.

 

Voor het ‘terugscannen’ maakt de behandelaar gebruikt van de de volgende multifunctionals. Deze bieden de mogelijkheid om in PDF/A te scannen. Deze optie verdient de voorkeur boven het scannen in PDF-versie 1.4. Documenten die in een lagere PDF-versie zijn gescand worden bij opname in het zaaksysteem automatisch omgezet in PDF/A (‘archiefbestand’).

 

Hardware

De scanner heeft de volgende configuratie:

  • Standaard uitvoering

 

Software

De scanner is voorzien van de volgende software:

  • Standaard uitvoering

 

Technische informatie

Informatie met technische specificaties over deze scanner is te vinden in document ‘B03c Canon Imagerunner’ dat als bijlage aan dit document is toegevoegd.

 

 

B03d Scanner

 

B04 Beschrijving Beeldschermen in het vervangingsproces

 

B04a HP-monitoren

 

 

B04b Philips 243S beeldscherm

 

De scanoperatoren maken gebruik van een Philips beeldscherm (243S) die in overeenstemming met de Kodak i3200 Scanner geconfigureerd is. Het beeldscherm wordt periodiek gecontroleerd op correcte weergave, ten minste na ieder kalibratie van de scanner.

 

Hardware

De scanner heeft de volgende configuratie:

  • Standaard uitvoering

 

Software

Niet van toepassing.

 

Technische informatie

Informatie met technische specificaties over het beeldscherm is te vinden in document ‘B04b Philips 243S beeldscherm’ dat als bijlage aan dit document is toegevoegd.

 

 

 

 

B04c PC’s specificaties

 

 

B05 Beschrijving van het DMS-RMA en servers

De gemeente Deurne maakt gebruik van het SaaS zaaksysteem Onegov van leverancier Ilionix (NEN-2082 gecertificeerd digitaal beheersysteem). De archiefbescheiden worden in SharePoint 2010 geregistreerd en opgeslagen. Alle medewerkers van de organisatie zijn tijds- en plaats onafhankelijk in staat om de benodigde archiefbescheiden en dossiers te raadplegen. In het zaaksysteem kunnen alle gangbare bestandsformaten worden opgeslagen.

 

Gemeente Deurne heeft middels een Europese aanbesteding het Onegov Zaaksysteem aangeschaft. Onegov is sinds oktober 2019 operationeel bij de gemeente.

 

Componenten

Het Onegov Zaaksysteem bestaat uit de volgende componenten:

  • Microsoft Dynamics 365, aangevuld met KCS, zaaksysteem, gegevensmagazijn en ZTC

  • Microsoft SharePoint, aangevuld met Document Management Systeem en Record Management Systeem (DMS / RMA)

 

 

Dedicated servers

  • -

    Srv90 sql server

  • -

    Srv91 Izis zaaksysteem web/applicatieserver

  • -

    Srv91 Sharepoint 2010 (DMS/RMA)

  • -

    De scan worden d.mv. workflow vanuit bibliotheek scannen overgezet naar de postvakken van het zaaksysteem.

  • -

    Vanuit de postvakken word de documentregistratie verder verrijkt.

  • -

    Vanuit de makelaar worden de onderstaande subjecten en objecten opgehaald.

 

Centrale opslag

De bestanden worden gearchiveerd in de Sharepoint online tenant bij Microsoft. De opslagruimte is permanent uit te breiden en wordt geregeld via systeembeheer.

 

Migratie zaaksysteem IZIS naar zaaksysteem OneGov

Alle archiefwaardige informatie in het voormalige zaaksysteem IZIS zijn volledig gemigreerd naar het zaaksysteem OneGov.

 

Backup

De Onegov Zaaksysteem oplossing is opgebouwd zoals in onderstaande figuur weergegeven. Het groen gekleurde vlak, de Onegov 365 oplossing is afgenomen door gemeente Deurne bij Ilionx middels een Europese aanbesteding. De overige vlakken (oranje en blauw) zijn door gemeente Deurne zelfstandig ingekocht en onderdeel van haar kantoorautomatiseringlicenties. Data wordt opgeslagen in de Office 365 tenant van gemeente Deurne. In de Onegov 365 oplossing passeert data, maar wordt geen data opgeslagen, behalve configuratieinstellingen.

 

 

Om de volledige Onegov Zaaksysteem oplossing terug te zetten is een backup nodig van Dynamics en van SharePoint. Om naar een specifiek punt te gaan is de standaard, door Microsoft geboden, backup van SharePoint onvoldoende gebleken en adviseert Microsoft hiervoor een third-party oplossing te gebruiken. Daarom heeft de gemeente Deurne gekozen voor de third-party oplossing Barracuda. Met gebruik van Barracuda zal de backup methode er op hoofdlijnen als volgt uitzien:

 

Dynamics verloopt via de standaard backup portaal van Microsoft en SharePoint Online verloopt via het Barracuda portaal.

  • De opslag van de Sharepoint online back-up data vindt plaats bij Barracuda. De opslag van de Dynamics365 back-up data vindt plaats bij Microsoft.

  • De duur van het terugzetten van een backup is sterk afhankelijk van de hoeveelheid data en van Microsoft.

  • Barracuda is instaat om het geheel, maar ook gedeelten van document library’s terug zetten.

 

Conform de aanbesteding wordt met bovenstaande oplossing de functionele eis voor het maken van een back-up en restore van het aangeboden product gerealiseerd. En voldoet de oplossing ook aan de technische eis is een Recovery Point Objective (RPO) van 4 uur (maximaal dataverlies) en een Recovery Time Objective (RTO) van 8 uur (tijd die maximaal nodig is om de back-up te restoren en de applicatie weer operationeel is).

 

 

Versie: d.d. 01-08-2021

Geaccordeerd door Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 11-01-2022

 

 

B06 Uitzonderingenlijst bij beheer van de documentenstroom gemeente Deurne

 

Ingekomen

post

Die niet geopend mag worden

Wordt fysiek doorgestuurd

Ingekomen

post

Die niet in het DMS geregistreerd

moet worden

Wordt fysiek doorgestuurd

Ingekomen

post

Die in het DMS opgeslagen en geregistreerd wordt

Kan na afspraak fysiek

doorgestuurd moeten

worden. Bijvoorbeeld

contracten die nog

ondertekend moeten worden.

Bankgaranties.

Ingekomen

post

Die in het DMS geregistreerd wordt, maar niet digitaal opgeslagen kan worden in het DMS

Wordt fysiek doorgestuurd

Uitgaande post

Die al door de eenheid zijn verstuurd

Scannen, in DMS opslaan en valideren

Uitgaande post

Met natte handtekening

Scannen, in DMS opslaan en valideren

Interne post

Handgeschreven documenten

Scannen, in DMS opslaan en valideren

Interne post

Met natte handtekening

Scannen, in DMS opslaan en valideren

 

Versie: d.d. 30-10-2018

 

Geaccordeerd door de streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven:

d.d. 13-12-2018

 

 

B07 Postbehandeling en -afhandeling procedure

 

1. Reikwijdte en doelstelling

De procedure beperkt zich tot alle post afkomstig van of gericht aan burgers, instanties of andere zakelijke relaties.

 

1.1 Doel

Het doel van deze procedure is tweeledig. Enerzijds voor het geven van voorschriften voor de ontvangst, behandeling en verzending van poststukken. Anderzijds om de van belang zijnde management informatie te kunnen genereren.

De voorschriften dienen ter zekerstelling dat:

  • >

    het postproces goed en verzorgd verloopt;

  • >

    de verzender van een poststuk tijdig een ontvangstbevestiging ontvangt;

  • >

    de afhandeling van ontvangen poststukken plaatsvindt binnen de, al dan niet wettelijk, vastgestelde afhandelingstermijnen;

  • >

    in de gevallen waar de afhandeling onverhoopt niet binnen de gestelde afhandelingstermijnen plaats kan vinden, de afzender vroegtijdig hierover wordt geïnformeerd;

  • >

    er op uniforme wijze registratie van inkomende en uitgaande post plaatsvindt, waardoor er relaties gelegd kunnen worden van aan elkaar gerelateerde poststukken en dat de traceerbaarheid van de poststukken, tijdens en na afhandeling, wordt gewaarborgd.

  • >

    dat voldaan wordt aan archiefwet- en regelgeving.

1.2 Begripsbepaling poststukken

Onder poststukken wordt in deze procedure verstaan:

  • >

    alle bescheiden ongeacht hun vorm en inhoud ongeacht de drager (fysiek/elektronisch) afkomstig van of gericht aan burgers, instanties of andere zakelijke relaties.

 

2. Postontvangst

2.1 Openen van post

Bij het overwegen van het al of niet openen en behandelen van ontvangen poststukken, is het van belang in het oog te houden dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne uiteindelijk de verantwoordelijkheid draagt voor alle activiteiten die door het personeel uit hoofde van de aan hen toegekende taken bevoegdheden en verantwoordelijkheden worden uitgevoerd.

 

Op grond van de hiervoor genoemde overwegingen behoort alle post geopend te worden betrekking hebbend op de uitvoering van taken opgedragen door en verricht onder verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne.

 

2.2. Postregistratie fysieke post

De medewerker verantwoordelijk voor het openen van de post, beoordeelt of het document voor registratie en archivering in aanmerking komt. Criteria hiervoor zijn:

  • >

    op de inhoud van het document dient er een reactie te komen of wordt er een beroep gedaan op de gemeentelijke dienstverlening;

  • >

    de inhoud van het document heeft (rechts)gevolgen voor de verzendende- en/of geadresseerde gemeentelijke dienst of kan dat krijgen;

  • >

    de inhoud van het document heeft een bewijs- of verantwoordingsfunctie of kan dat krijgen;

  • >

    de inhoud van het document is op andere wijze voor langere tijd van belang voor de gemeentelijke organisatie;

  • >

    de inhoud is van cultuurhistorisch belang.

Deze archiefbescheiden worden door scanning gedigitaliseerd, opgeslagen en beheerd in het centraal Document Management Systeem (IZIS).

 

2.3 Postregistratie elektronische post

Op elektronische post is het door het college van de gemeente Deurne vastgestelde besluit nadere eisen elektronisch berichtenverkeer gemeente Deurne van toepassing. Bij de beoordeling of een elektronisch bericht in aanmerking komt voor registratie en archivering gelden dezelfde criteria als voor fysieke berichten (zie paragraaf 3.2).

 

De archiefwaardige elektronische berichten worden opgeslagen en beheerd in het centraal Document Management Systeem (IZIS).

 

2.4 Ontvangstbevestiging

Aan de afzender van een door de gemeente ontvangen poststuk, waar een reactie van de gemeente op dient te komen, wordt na registratie een ontvangstbevestiging verstuurd.

 

In de ontvangstbevestiging wordt aangegeven:

  • >

    de datum van ontvangst alsmede de nummer waaronder de brief geregistreerd staat

  • >

    de behandelende organisatie-eenheid;

  • >

    de telefonische bereikbaarheid van de behandelende organisatie-eenheid;

  • >

    de termijn van beantwoording.

Als datum van ontvangst geldt de datum waarop het bericht door de gemeente Deurne is ontvangen.

 

2.5 Zaakgericht werken

Jarenlang is het in overheidsorganisaties gebruikelijk geweest om poststukken in hun afzonderlijkheid af te handelen. De laatste jaren zijn er echter steeds meer eisen gesteld aan het niveau, de tijdigheid en de verantwoording van de afhandeling. Daardoor werkt het ‘geïsoleerd’ afhandelen van poststukken, zonder context, zonder gerelateerde archiefbescheiden, niet meer. Als gevolg daarvan heeft het begrip ‘zaak’ opgang gemaakt. De definitie van een zaak is: een samenhangende hoeveelheid werk met een gedefinieerde aanleiding en een gedefinieerd resultaat, waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moet worden. Poststukken kunnen enerzijds de aanleiding zijn voor het starten een nieuwe zaak en anderzijds kunnen zij deel uitmaken van reeds lopende zaken.

 

3. Afhandelen van zaken

3.1 Afhandelingstermijnen zaken

Het beleid is erop gericht om zaken binnen 6 weken na ontvangst af te handelen 7 . Uitzondering hierop zijn zaken waarin wettelijk 8 een behandelingstermijn is bepaald..

 

3.2 Verantwoordelijkheid tijdige afhandeling

De verantwoordelijkheid voor het tijdig afhandelen van zaken ligt bij de behandelende organisatie-eenheid. De leidinggevende van deze organisatie-eenheid ziet toe dat zaken tijdig worden afgehandeld.

 

Wanneer het niet mogelijk is een zaak tijdig af te handelen, stuurt de behandelende organisatie-eenheid een verdaging met een nieuwe termijnstelling, tenzij dit wettelijk niet is toegestaan

 

3.3 Afboeken van afgehandelde poststukken

Na het afhandelen van een zaak, zorgt de behandelende organisatie-eenheid ervoor dat de zaak wordt afgeboekt in het centrale DMS.

 

3.4 Genereren van signaleringslijsten

Om te waarborgen dat zaken tijdig worden afgehandeld, dienen organisatie-eenheden zelf op reguliere basis signaleringslijsten te generen van zaken die dreigen niet binnen de gestelde termijn afgehandeld te gaan worden. Een tijdige afhandeling wordt hierdoor alsnog mogelijk.

 

4. Opmaak, registratie en verzending van uitgaande post

Op uitgaande poststukken die voldoen aan de criteria zoals opgenomen in paragraaf 3.2 zijn de volgende bepalingen van toepassing.

  • >

    De behandelende organisatie-eenheid zorgt ervoor dat het poststuk wordt geregistreerd en opgeslagen in het centrale DMS.

  • >

    De behandelende organisatie-eenheid zorgt ervoor dat de poststuk wordt verzonden.

De behandelende organisatie-eenheid zorgt er voor dat voorafgaande het afboeken van de zaak in het centrale DMS, alle van toepassing zijnde stukken bij de zaak in het centrale DMS worden geregistreerd en opgeslagen

 

Geaccordeerd door de Streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven:

d.d. 13-12-2018

 

 

B08 Procedure scannen fysieke archiefbescheiden (Metadataset digitale vervanging van fysieke archiefbescheiden)

 

In de metadataset staan de vast te leggen gegevens tijdens de registratie van documenten in het vervangingsproces.

 

Toepassingsprofiel metadatering lokale overheden (TMLO)

De gemeente Deurne hanteert het Toepassingsprofiel metadatering lokale overheden (TMLO) versie 1.1. In onderstaande screenshots zijn de belangrijke metadata op zaakniveau, berichtniveau inkomende documenten, berichtniveau uitgaande documenten en interne documenten weergegeven. Er zijn meer metadata velden die afhankelijk van de situatie (automatisch) kunnen worden ingevuld. Deze zijn vastgelegd in het TMLO 1.1 schema in beheer van DIV.

 

Metadata vastgelegd op zaakniveau

 

 

 

Metadata vastgelegd op berichtniveau voor inkomende documenten

 

 

Metadata vastgelegd op berichtniveau voor uitgaande documenten

 

 

 

Metadata vastgelegd voor interne documenten

 

Versie: d.d. 01-08-2021

Geaccordeerd door Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 11-01-2022

B09 Speciallijst gemeente Deurne

 

De Speciallijst is een levend document, dat is opgenomen in het DMS en geregeld wordt geactualiseerd. Alle inkomende documenten worden als archiefwaardig beschouwd en dus opgenomen in het DMS, behalve als ze horen tot de volgende documentsoorten:

 

Voorbeelden;

  • Nieuwsbrieven

  • Reclamefolders

  • Boekwerken

  • Uitnodigingen

  • Antwoordkaartjes

  • Geboortekaarten

  • Rouwkaarten

  • Ter kennisname ontvangen stukken

 

Daarnaast zijn er documenten die wel beschouwd kunnen worden als archiefwaardig, maar niet in het DMS opgenomen kunnen worden. Bijvoorbeeld een Cd-rom DVD of USB met bestandsformaten die niet in het DMS kunnen worden opgenomen. Deze documenten worden in hun oorspronkelijke vorm gearchiveerd.

 

 

Versie: d.d. 20-10-2018

 

Geaccordeerd door de streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 13-12-2018

 

 

B10 Procedure beoordeling fysiek te bewaren archiefstukken gemeente Deurne

Bij de gemeente Deurne treedt, op het moment dat daadwerkelijk gebruik gemaakt gaat worden van het besluit tot vervanging, de procedure beoordeling fysiek te bewaren archiefstukken in werking. Deze procedure geldt voor archiefbescheiden die worden vervangen en volgens de selectielijst permanent te bewaren zijn.

Bedoeling van de procedure is om een extra inhoudelijke en kwaliteitscontrole in te bouwen voordat de te vervangen fysieke archiefstukken daadwerkelijk worden vernietigd. Met name om archiefstukken met een intrinsieke meerwaarde vanwege de (fysieke) originele drager, los van de inhoud, te vrijwaren van vernietiging.

De uitvoering van de procedure is belegd bij de nazorgambtenaar. Deze rol zal worden vervuld door hiertoe aangewezen medewerker(s), waarbij de gemeentearchivaris in twijfelgevallen geconsulteerd dient te worden. Bij de beoordeling van te bewaren archiefstukken op grond van de selectielijst wordt de volgende procedure gevolgd:

  • 1.

    de DIV-Archiefbeheerder houdt de vervangen fysieke archiefstukken die volgens de selectielijst onder de categorie permanent te bewaren vallen, apart;

  • 2.

    deze archiefstukken worden drie maanden bewaard;

  • 3.

    voordat daadwerkelijk vernietiging van de fysieke archiefstukken plaatsvindt, controleert de nazorgambtenaar de intrinsieke waarde en stelt vast of bepaalde archiefstukken uitgezonderd moeten worden van vernietiging.

  • Daarbij beoordeelt hij de elementen en kenmerken die van belang zijn bij de beantwoording van de vraag of sprake is van archiefstukken met intrinsieke waarde:

    • De uiterlijke vorm van het archiefstuk is van belang voor de kennis van de technologische ontwikkeling (glasnegatief).

    • Het archiefstuk heeft esthetische of artistieke waarde.

    • Het archiefstuk heeft unieke of bijzondere uiterlijke kenmerken (zegels, watermerken en dergelijke).

    • Het archiefstuk kent een zeldzaamheidswaarde bijvoorbeeld door leeftijd.

    • Het archiefstuk heeft aanzienlijke waarde als tentoonstellingsobject.

    • Er bestaat twijfel over de authenticiteit van het archiefstuk, waarbij alleen onderzoek van de originelen uitsluitsel kan geven.

    • Het archiefstuk is van aanzienlijk belang, vanwege de directe relatie met beroemde of historisch belangrijke personen, gebeurtenissen, plaatsen, zaken of voorwerpen.

    • Het archiefstuk is van belang als documentatie voor de oprichting of wettelijke grondslag van een institutie.

    • Het archiefstuk is van belang om geformuleerd beleid op het hoogste beleidsniveau binnen een bestuurslaag c.q. in de organisatie te documenteren.

  • 4.

    De fysieke archiefstukken die niet voor uitzondering van vernietiging in aanmerking komen, worden vernietigd;

  • 5.

    De fysieke archiefstukken die voor permanente fysieke bewaring in aanmerking komen, worden door de nazorgambtenaar ter fysieke archivering aangeboden aan de organisatorische eenheid verantwoordelijk voor de documentaire informatievoorziening.

Geaccordeerd door de Streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven:

d.d. 13-12-2018

 

B11 Uitwerking procedure scannen fysieke archiefstukken

1. Procedure voor ingekomen fysieke archiefstukken

De medewerker (hierna aan te duiden als ‘Ontvanger’) die een fysiek document ontvangt van een externe partij, beoordeelt of het document voor registratie en archivering in aanmerking komt. De beoordeling hiertoe geschiedt conform de bepalingen zoals opgenomen in de ‘Procedure documentbehandeling en -afhandeling’.

 

De Ontvanger zorgt dat de te registreren en archiveren archiefstukken (lees verder ook als berichten) terecht komen bij de medewerker verantwoordelijk voor het scannen (hierna aangeduid als de ‘Scanoperator’).

 

2. Procedure voor uitgaande en interne berichten

Uitgaande en interne archiefstukken worden digitaal opgemaakt en gearchiveerd. Deze archiefstukken zijn al digitaal van oorsprong zodat er geen sprake is van vervanging. Er dient echter wel vervanging plaats te vinden in die gevallen waarbij van een digitaal document een fysieke versie wordt gemaakt en op deze kopie aanvullende gegevens worden gezet. Voorbeelden hiervan zijn:

  • >

    het zetten van een natte handtekening;

  • >

    het plaatsen van inhoudelijke aantekeningen.

Als hiervan sprake is, dan zullen de medewerkers van de verschillende organisatieonderdelen deze archiefstukken aanbieden aan de Scanoperator om het vervangingsproces te doorlopen.

 

De digitale reproductie wordt vervolgens geregistreerd en gearchiveerd als zaak of als document bij de betreffende zaak. In bepaalde gevallen kan dit overigens een nieuwe versie zijn van een eerder opgeslagen document. Het fysieke document wordt na vervanging vernietigd.

 

3. Procedure scannen fysieke berichten

De Scanoperator ontvangt de te scannen fysieke archiefstukken en ontdoet deze van eventueel aanwezige hechtmiddelen (nietjes, ringbanden, paperclips, gelijmde kaften, e.d.) en plastic.

 

Vervolgens controleert de Scanoperator of het fysieke document:

  • >

    zich leent voor scanning en zo ja,

  • >

    in aanmerking komt voor vervanging.

De Scanoperator voorziet de afzonderlijke archiefstukken die gescand kunnen worden van een barcode of scheidingsvel om het scansysteem duidelijk te maken welke pagina’s tot welk document behoort. Na het scannen ontstaat er per fysiek document een digitale reproductie. Voor eventuele aanwezige bijlagen geeft de Scanoperator in de scantoepassing de relatie aan tussen de bij elkaar behorende digitale reproducties.

 

Tijdens het scannen wordt minimaal de volgende metadata automatisch vastgelegd:

  • >

    de gebruikte software

  • >

    datum en tijd van scanning

  • >

    merk, model en serienummer van de scanner

  • >

    user id van de functionaris die het bericht heeft gescand

De Scanoperator controleert dekwaliteit van de digitale reproductie. Indien blijkt dat de kwaliteit van de digitale reproductie niet voldoet, zal de Scanoperator de archiefstukken opnieuw scannen. Na het positief doorlopen van de kwaliteitscontrole, wordt de batch beschikbaar gesteld aan de medewerker die verantwoordelijk is voor de nacontrole van de digitale reproductie (hierna aangeduid als ‘Scancontroleur’) en de juistheid van de vastgelegde metadata.

 

De Scanoperator voegt de bij elkaar behorende fysieke archiefstukken weer bij elkaar. Dit gebeurt door middel van een paperclip of elastiek. Vervolgens geeft de Scanoperator de fysieke archiefstukken aan de Scancontroleur.

 

De Scancontroleur controleert nogmaals de kwaliteit van de digitale reproductie voordat de scanbatch wordt vrijgegeven. Indien blijkt dat de kwaliteit van de digitale reproductie niet voldoet en/of technische metadata ontbreekt, zal de Scancontroleur de digitale reproductie afkeuren en verwijderen. Het fysieke document wordt opnieuw ter scanning aangeboden aan de Scanoperator, waarna het scanproces zich herhaalt.

 

Tevens verifieert de Scancontroleur de juistheid van de metadata dat automatisch tijdens het scanproces is vastgelegd. Eventuele correcties worden door de Scancontroleur gedaan.

 

Na het positief doorlopen van de kwaliteitscontrole door de Scancontroleur, wordt de scanbatch vrijgegeven en komt de digitale reproductie in het DMS beschikbaar voor het behandelende organisatieonderdeel. Indien tijdens het scanproces niet automatisch het behandelende organisatieonderdeel wordt herkend, wordt de toewijzing handmatig gedaan door de Scancontroleur. De digitale reproductie komt zo beschikbaar voor de medewerker die de rol van ‘Intaker’ (centraal secretariaat) vervult bij het behandelende organisatieonderdeel.

 

De fysieke archiefstukken die voor vervanging in aanmerking komen worden vervolgens aangeboden aan de medewerker verantwoordelijk voor het uitvoerend archiefbeheer.

 

De fysieke archiefstukken die niet voor vervanging in aanmerking komen, worden separaat aangeleverd aan de medewerker verantwoordelijk voor de verdere registratie en archivering conform de hiervoor geldende bepalingen.

 

4. Intakeprocedure

Via de navigatieboom van het DMS ziet de Intaker (centraal secretariaat) dat een document in de werkvoorraad van het organisatieonderdeel is toegevoegd. De Intaker (centraal secretariaat) bekijkt het document en bepaalt of zijn/haar organisatieonderdeel de juiste ontvanger/behandelaar is. Als dit niet zo is, dan selecteert de Intaker (centraal secretariaat) een ander organisatieonderdeel en wordt het document automatisch naar de werkvoorraad van het juiste organisatieonderdeel geplaatst. Als het document juist is bezorgd, bekijkt de Intaker (centraal secretariaat) voor zover dit niet is aangegeven of het document een nieuwe zaak start of dat het onderdeel uitmaakt van een lopende zaak.

 

  • >

    Zaakgerichte registratie: archiefstukken die een zaak starten worden als nieuwe zaak geregistreerd.

  • >

    Documentregistratie: archiefstukken die bij de afhandeling van een zaak worden ontvangen of opgemaakt, worden geregistreerd bij de betreffende zaak. Het betreft hier dus de registratie van archiefstukken die tijdens het afhandelingsproces ontstaan of worden ontvangen.

Vervolgens registreert de Intaker (centraal secretariaat) eventuele aanvullende metadata en wijst een behandelaar toe, dit voor zover het een nieuwe zaak betreft. De zaak / het document wordt verder in behandeling genomen door de behandelende medewerker (hierna aangeduid als Behandelaar). Voor de document die vervolgens worden opgemaakt voor een interne of externe bestemming geldt de procedure zoals verwoord onder paragraaf 2.

 

Geaccordeerd door de Streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven:

d.d. 13-12-2018

 

B12 Model Vervangingsbesluit

Besluit tot vervanging van archiefbescheiden gemeente Deurne

College van burgemeester en wethouders

  • -

    De regeling van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 6 december 2012 nr. WJZ/466161 (10265), tot wijziging van de Archiefregeling in verband met het stellen van nadere regels omtrent vervanging;

  • -

    Artikel 7 van de Archiefwet.

Besluit(en):

 

Artikel 1

  • 1.

    over te gaan tot vervanging door digitale reproducties van de analoge archiefbescheiden die op grond van selectielijst 2017 voor bewaring of vernietiging in aanmerking komen, waarna deze analoge archiefbescheiden worden vernietigd.

  • 2.

    reproductie geschiedt op de wijze zoals omschreven in het vastgestelde handboek vervanging archiefbescheiden gemeente Deurne

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van bekendmaking van dit besluit in [titel van betreffende medium noemen bv. Staatscourant/Gemeenteblad].

 

Artikel 3

Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit vervanging archiefbescheiden [titel archiefbescheiden + naam zorgdrager + jaartal].

 

[ondertekening]

Deurne, datum

College van burgemeester en wethouders,

Toelichting  

Beschrijf en verantwoord hier het proces van voorbereiding, betrokkenen etc.

 

Bijlage  

Handboek digitale vervanging archiefbescheiden gemeente Deurne bij het besluit geeft inzicht in de afwegingen die gemaakt zijn uit hoofde van artikel 2 van het Archiefbesluit 1995 en artikel 26b van de Archiefregeling.

Geaccordeerd door de Streekarchivaris van Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: d.d. 13-12-2018

 

 

 

1

Als een digital born document geprint en fysiek bewaard wordt, is er ook sprake van substitutie

 

2

Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op de uitgangspunten die het Nationaal Archief hanteert

 

3

De termen dpi en ppi worden door elkaar gebruikt. Bij printers is dpi (dots per inch) formeel juist. Bij scanners, beeldschermen en digitale camera’s is ppi (pixels per inch) de juiste term.

 

4

OECF staat voor opto electronic conversion function

 

5

Blanco pagina’s die een paginanummer hebben gekregen gelden niet als blanco pagina.

 

6

Archiefbescheiden worden drie maanden fysiek bewaard.

 

7

Onder afhandelen wordt verstaan:

 

>het beantwoorden van een poststuk waar een reactie wordt gevraagd, een beroep wordt gedaan op de dienstverlening of waar het openbaar lichaam anderszins op dient te reageren (zoals bijvoorbeeld bij een ontvangen klacht);

 

> het enkel ter kennisnemen van de inhoud van een poststuk. Er vindt naar aanleiding van de inhoud van de poststuk geen verdere correspondentie plaats met de afzender.

 

8

bezwaarschriften, beroepschriften, etc. Behandelingstermijn is wettelijk vastgesteld.

 

B03a Kodak i3000 series scanner

 

 

 

B03b Canon Océ Colorwave 3500

 

 

 

 

B03c Canon imagerunner

 

 

B04b Philips 243S beeldscherm (deel 1 en deel 2)

 

 

Naar boven