Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen - Zuidas Kop Zuidas 2018, 1e herziening

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 31 januari 2022 het bestemmingsplan ‘Zuidas Kop Zuidas 2018, 1e herziening’ ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan

Het plangebied maakt onderdeel uit van het projectgebied Zuidas dat bestuurlijk is aangewezen als grootstedelijk gebied en het plangebied wordt globaal begrensd door:

  • aan de westzijde de Europaboulevard;

  • aan de noordzijde de President Kennedylaan;

  • aan de oostzijde door de Graafschapsstraat en de Zuidelijke Wandelweg;

  • aan de zuidoostzijde door de Kleine Wetering;

  • aan de zuidwestzijde door de Ringweg A10 .

Op 19 september 2018 is het bestemmingsplan ‘Zuidas Kop Zuidas 2018’ vastgesteld door de gemeenteraad. Het voorliggende bestemmingsplan is een gedeeltelijke herziening van dat bestemmingsplan. Het bestemmingsplan ‘Zuidas Kop Zuidas 2018, 1e herziening’ maakt het mogelijk dat op de nog te bebouwen Kavel K een broedplaats kan worden gerealiseerd van maximaal 1.000 m2 bvo. Daarnaast voorziet het bestemmingsplan in de juridisch-planologische grondslag voor een geplande woonzorgvoorziening op Kavel K. De woonzorgvoorziening, een 24-uursopvang, heeft een maximale vestigingsgrootte van 1.200 m² bvo. Kavel K ligt langs de Ringweg A10 en ten zuidoosten van Kavel J, die op dit moment wordt bebouwd (gebouw CrossOver).

Ook wordt op de nog te bebouwen Kavel L(2) een buurtgezondheidscentrum (waarbij eerstelijnsvoorzieningen bepaalde ruimten kunnen delen) juridisch-planologisch mogelijk gemaakt. Hiermee kan in de eerstelijnsbehoefte voor de bewoners van het deelgebied Kop Zuidas en de aangrenzende wijken worden voorzien. Kavel L2 ligt ten oosten van Kavel L1, waar het gebouw The Newton wordt gerealiseerd.

Zowel de woonzorgvoorziening als het buurtgezondheidscentrum is een voorziening die valt onder de functie ‘maatschappelijke dienstverlening’ en is op grond van het geldende bestemmingsplan al toegestaan. Op grond van het geldende bestemmingsplan is de functie maatschappelijke dienstverlening alleen toegestaan in vestigingen met een maximale omvang van 250 m2 bvo, waarbij meerdere vestigingen mogen worden gerealiseerd. Die vestigingsgrootte is onvoldoende om een woonzorgvoorziening en een buurtgezondheidscentrum in de gewenste omvang te laten functioneren. Naast deze voorzieningen worden met de herziening ook redactionele en technische wijzigingen doorgevoerd en worden sommige bestaande planregels van het bestemmingsplan ‘Zuidas Kop Zuidas 2018’ verduidelijkt.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen zien onder meer op het verwerken van de planregels uit het vastgestelde paraplubestemmingsplan ‘Grondwaterneutrale kelders’, het aanpassen van onjuiste verwijzingen en het aanscherpen en verduidelijken van bepaalde planregels. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 31 januari 2022 met de daarbij behorende Nota van Wijzigingen.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft bij besluit van gelijke datum tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ‘Zuidas Kop Zuidas 2018, 1e herziening’ en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen liggen met bijbehorende stukken ter inzage met ingang van 17 februari 2022 op de volgende adressen:

Het bestemmingsplan ‘Zuidas Kop Zuidas 2018, 1e herziening’ met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K2001BPGST.VG01.

Beroep

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunnen de volgende personen beroep instellen:

  • Belanghebbenden;

  • Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend;

  • Niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.

Tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kan uitsluitend door belanghebbenden beroep worden ingesteld.

Het beroep kan met ingang van 18 februari 2022 gedurende zes weken bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld worden. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis- en herstelwet

Met ingang van 14 april 2011 is in de Crisis- en herstelwet het project Amsterdam Zuidas aangewezen in Bijlage II (onderdeel Aa, nummer 3). Als gevolg daarvan is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep de beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet worden aangevuld. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld. 

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen treden in werking de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 16 februari 2022

Burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven