Verkeersbesluit wijzigen voorrangsregeling kruispunt Stadsweg – Kooikerspad gemeente Zwartewaterland

 

Burgermeester en wethouders van Zwartewaterland,

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW); Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid is gemandateerd aan de eenheidsmanager externe dienstverlening.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens.

Op grond van artikel 14 van het BABW wordt de plaatsing van onderborden, zoals bedoeld in artikel 8, lid 2 en 3 van het BABW, in het betrokken verkeerbesluit tot uitdrukking gebracht.

Uit het oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg.

Is het gewenst om: Op het kruispunt van de Stadsweg met het Kooikerspad een voorrangsregeling in te stellen, waarbij het verkeer op het Kooikerspad voorrang moet verlenen aan het kruisende verkeer op de Stadsweg.

Motivering:

Momenteel is het kruispunt van de Stadweg met het Kooikerspad ingericht als voorrangskruispunt, waar het verkeer rijdend op het Kooikerspad voorrang krijgt van het kruisende verkeer. Om het gebruik van deze verbinding te bevorderen en verkeersveiliger te maken, wordt de voorrangssituatie op dit kruispunt gewijzigd. In de gewijzigde situatie krijgt (brom)fietsverkeer dat vanaf de Stadsweg voorrang van het kruisende verkeer op het Kooikerspad. Deze maatregel draagt bij aan meer comfort en vergroot de doorstroming en verkeersveiligheid. Om de weggebruikers de gedragingen te laten verrichten die van hen worden verwacht wordt de bij de voorrangssituatie behorende bebording en haaientanden geplaatst zodat de gewijzigde situatie voor elke weggebruiker duidelijk is.

Belangenafweging:

De maatregel heeft tot doel ervoor te zorgen dat de inrichting bijdraagt aan de verkeersveiligheid en comfort. Door een voorrangsregeling in te stellen op het kruispunt zoals hierboven omschreven, is het voor verkeer op het Kooikerspad duidelijk dat zij voorrang moet verlenen aan het kruisende verkeer. Door het plaatsen van de bijbehorende bebording en het aanbrengen van haaientanden wordt de voorrangsregeling tot uitdrukking gebracht. Het instellen van deze voorrangsregeling heeft geen negatieve invloed op de doorstroming en een positieve invloed op de verkeersveiligheid.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie.

Situatieschets:

Besluiten:

  • 1.

    het opheffen van de voorrangsregeling op het kruispunt van de Stadsweg met de het Kooikerspad;

  • 2.

    het instellen van een voorrangsregeling, op het kruispunt van de Stadsweg met het Kooikerspad, waarbij het verkeer op het Kooikerspad voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Stadweg, door het plaatsen van bord B4 en B5 van bijlage 1 van het RVV 1990 en onder bord B6;

  • 3.

    het aanbrengen van haaientanden op het kruispunt Stadweg met het Kooikerspad;

  • 4.

    de in dit besluit genoemde verkeerstekens te plaatsen zoals aangegeven op de in dit besluit gevoegde situatietekening;

Hasselt, 23 december 2021

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

Namens deze,

S. van der Zwaag

Eenheidsmanager Externe Dienstverlening

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit?

Belt u ons dan eerst. Wij nemen dan samen met u het besluit door om te bekijken of er nog onduidelijkheden zijn, of er nog andere relevante informatie is en of er misschien een andere oplossing mogelijk is die uw bezwaren wegneemt. Soms blijkt een bezwaarprocedure achteraf helemaal niet nodig.

Bezwaarclausule

Dit besluit treedt in werking na bekendmaking in de Staatscourant. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Zwartewaterland, t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, postbus 23, 8060 AA Hasselt.

Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

Hoorzitting Als het bezwaarschrift aan alle eisen voldoet wordt het voor advies voorgelegd aan de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Zwartewaterland. Deze Commissie brengt, nadat met u een hoorzitting is gehouden, advies uit aan het orgaan dat het door u bestreden besluit heeft genomen. Daarna neemt het orgaan een nieuw besluit.

Uitstel van de gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar maakt Als u bezwaar maakt tegen een besluit betekent dit meestal niet dat dit besluit ook automatisch wordt uitgesteld. Een bezwaarprocedure kost tamelijk veel tijd. Als u wilt voorkomen dat door de uitvoering van het besluit onomkeerbare gevolgen ontstaan, kunt u een 'voorlopige voorziening' vragen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over het besluit waartegen u bezwaar heeft gemaakt. De rechter kan dan bijvoorbeeld een bouwstop opleggen of u een tijdelijke uitkering toekennen. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven