Gemeenteblad van Amersfoort
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amersfoort | Gemeenteblad 2022, 65196 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amersfoort | Gemeenteblad 2022, 65196 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregeling projecten professionele kunst en cultuur
Burgemeester en Wethouders van Amersfoort;
gelezen de nota Cultuurvisie Amersfoort 2030 d.d.10 oktober 2017 kenmerk 5598483.
gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening Amersfoort 2019;
overwegende dat het gewenst is een diversiteit aan culturele projecten te stimuleren die bijdragen aan de intrinsieke waarde van cultuur voor de gemeente Amersfoort en haar inwoners en de Amersfoortse culturele sector;
2. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen
Het college verstrekt uitsluitend subsidie voor projecten op het gebied van kunstdisciplines uitgevoerd door een professionele kunstenaar, die binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Amersfoort worden uitgevoerd.
In afwijking van artikel 9, derde lid, van de Asv verstrekt het college slechts subsidie als uit de aanvraag blijkt dat:
In aanvulling op artikel 10 van de Asv verstrekt het college in ieder geval geen subsidie voor:
Overeenkomstig artikel 12, eerste lid, onderdeel f, van de Asv beslist het college afwijzend op de aanvraag als:
Als twee of meer aanvragen een gelijk aantal punten behaalt en hun plaats in de rangschikking zodanig is dat de som van de toe te kennen maximale subsidiebedragen het subsidieplafond overstijgt, dan vindt rangschikking van deze aanvragen plaats aan de hand van het behaalde aantal punten op het criterium als bedoeld in artikel 10, tweede lid onder d. Indien het behaalde aantal punten op dat criterium gelijk is, vindt er een loting plaats om de rangorde te bepalen.
In aanvulling op de verplichtingen op grond van de ASV is de subsidieontvanger verplicht:
Een projectplan wordt beoordeeld op de toetsingscriteria genoemd in artikel 3. Elk criterium bestaat uit verschillende onderdelen. Dit betekent niet dat er per onderdeel gescoord wordt, maar dat het criterium als geheel wordt beoordeeld.
Hieronder wordt uitgelegd wat wij verstaan onder deze toetsingscriteria:
de betrokken professionele makers worden bekostigd voor hun diensten/werk volgens De gedragscode voor de culturele en creatieve sector | Fair Practice Code.
De punten worden gebaseerd op de volgende rapportcijfers:
Deze regeling betreft een projectsubsidieregeling zoals bedoeld in de Asv. De Asv is leidend en geldt naast de Subsidieregeling projecten professionele kunst en cultuur.
Het college verstrekt uitsluitend subsidie voor projecten op het gebied van kunstdisciplines uitgevoerd door een professionele kunstenaar, die binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Amersfoort worden uitgevoerd.
De BACK is een door de gemeente Amersfoort ingestelde externe en onafhankelijke adviesgroep.
De opgegeven lijst van kunstdisciplines is ter voorbeeld. Deze lijst is niet uitputtend, maar geeft wel een richting.
Artikel 2, Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen
De activiteiten op het gebied van kunstdisciplines die in dit artikel zijn benoemd, komen voor subsidiëring in aanmerking. Activiteiten die in ieder geval niet in aanmerking komen: reisbeurzen, artist in residency-programma’s (tenzij dit een kleiner onderdeel van een groter project betreft), kosten voor verblijf in het buitenland en projecten die geen duidelijke begin- en einddatum hebben, zoals boeken, geluidsdragers en permanente kunstwerken in de openbare ruimte.
Het college stelt bij afzonderlijk besluit een openstellingsbesluit vast, waarin vastligt in welke periode aanvragen kunnen worden ingediend. In principe wordt er uitgegaan van twee aanvraagrondes per jaar.
Het college kan besluiten het subsidieplafond en aantal rondes te wijzigen.
Artikel 4, Eisen aan de aanvrager
Indien een rechtspersoon aanvraagt, noemt hij in de aanvraag de naam van de betrokken professionele kunstenaar.
in een ‘sluitende begroting’ zijn de totale inkomsten gelijk aan de totale uitgaven. Daarnaast bestaat een begroting van het project uit een raming van de lasten, zonder opname van een post onvoorzien, en van de baten, zoals publieksinkomsten, subsidies en sponsoring met vermelding van de instanties of organisaties, waar subsidie is aangevraagd of waar een sponsorbijdrage wordt verwacht of is gekregen. De sluitende begroting moet op maximaal één A4 staan. Dit is exclusief de onderbouwing van de bedragen in de begroting.
onder ‘voor het eerst subsidie aanvragen aan het college’ wordt verstaan als men een eerste subsidieaanvraag doet binnen een culturele subsidieregeling van Amersfoort.
Artikel 6, Niet-subsidiabele kosten
Kosten die in een van de categorieën genoemd in artikel 6 vallen, zijn niet subsidiabel. Deze kosten kunnen er wel zijn en moeten in dat geval ook in de begroting worden genoemd, maar moeten op een andere wijze gefinancierd worden.
de begroting mag voor maximaal 60% uit subsidie bestaan die is verstrekt door of namens het college van de Gemeente Amersfoort. Hierbij maakt het niet uit van welke afdeling bij deze subsidie is betrokken. Een subsidie van organisaties zoals Indebuurt033 worden aan het college toegerekend.
De totale gemeentelijke subsidie bedraagt maximaal 60% van de totale kosten van het project; zowel op begrotingsbasis als bij verantwoording. De aanvrager moet dus minimaal 40% van de kosten dekken door overige middelen. Indien bij de verantwoording blijkt dat deze norm niet is gehaald, kan een evenredig bedrag teruggevorderd worden.
lid 1: per openstellingsronde stelt het college het subsidieplafond van die ronde vast. Nadat het college hierover heeft besloten, wordt het subsidieplafondbesluit en het openstellingsbesluit bekend gemaakt op overheid.nl en gepubliceerd in het Gemeenteblad. Op de social media kanalen van de gemeente Amersfoort wordt kenbaar gemaakt wanneer de subsidieregeling wordt opengesteld en de aanvragen ingediend kunnen worden.
het project moet minimaal een 6 scoren op zowel artistieke kwaliteit als zakelijke kwaliteit, anders wordt de aanvraag afgewezen.
het project wordt afgewezen als het project waarvoor de aanvraag wordt ingediend al heeft plaatsgevonden voordat er subsidie is verleend. Een project wordt ook afgewezen als het al voor een belangrijk deel is opgestart voordat er subsidie is verleend. Bijvoorbeeld als er al een betaling heeft plaats gevonden aan een locatie(s) of kunstenaar en/of artiest(en). Voorbereidingen voor een project, zoals het maken van een planning en inventariseren van locaties en mogelijke kunstenaars/ artiesten, vallen hier niet onder.
met structurele subsidie wordt bedoeld dat een instelling of aanvrager jaarlijks subsidie ontvangt, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een basisinstelling of bij een instelling die meerjarige projectsubsidie ontvangt.
met (inhoudelijk) gelijksoortig projecten worden projecten bedoeld die in de hoofdlijnen overeenkomen. Dit zijn bijvoorbeeld jaarlijks terugkerende projecten die dezelfde projectnaam hebben (los van datum) en/of altijd op dezelfde locatie plaatsvinden.
Artikel 10, Wijze van verdeling
de mondelinge presentatie duurt maximaal 5 minuten. Daarna is er 10 minuten tijd voor vragen vanuit de BACK. Tijdens de mondelinge presentatie vertel je waarom jouw plan subsidie zou moeten krijgen, hierin mag geen nieuwe informatie worden aangediend. De commissie zal aan de hand van de pitch verdiepende en inhoudelijke vragen stellen over het plan.
per criterium zijn er 10 punten te behalen. Elk criterium bestaat uit verschillende onderdelen. Dit betekent niet dat er per onderdeel gescoord wordt, maar dat het criterium als geheel wordt beoordeeld.
Als voorbeeld het criterium “opgave uit de cultuurvisie”: het projectplan hoeft niet op alle onderdelen te scoren, maar kan ook op een van de onderdelen uitblinken en zo hoog scoren.
80% van de toegekende subsidie wordt uitbetaald bij verlening van de subsidie, de overige 20% kan na de uitvoering van het project worden uitgekeerd, na indiening van de financiële en inhoudelijke verantwoording.
Indien de aanvrager niet voldoet aan de verplichtingen kan dit leiden tot een lagere vaststelling en terugvordering.
indien de activiteit om welke reden dan ook niet uitgevoerd kan worden, dient de aanvrager de gemeente hier zo snel mogelijk van op de hoogte te stellen. In overleg met de aanvrager wordt gekeken op welke manier de activiteit wel kan plaats vinden om zo aan de verplichting te voldoen.
uit de planning bij het plan blijkt dat het project binnen 12 maanden afgerond is.
het tonen van het project aan de inwoners van Amersfoort kan op diverse manieren. Denk aan een optreden, een tentoonstelling of een andere publieksactiviteit op een publiek toegankelijke locatie. Dit kan zowel gratis aangeboden worden, als waarvoor toegang wordt geheven.
de aanvrager dient minimaal 40% van de totale kosten te dekken door overige middelen. Indien bij de verantwoording blijkt dat deze norm niet is gehaald, kan een evenredig bedrag teruggevorderd worden.
een aanvraag tot vaststelling houdt in dat er een ondertekende aanbiedingsbrief met een inhoudelijk- en financieel verslag van het project wordt ingediend. De ondertekende aanbiedingsbrief wordt gericht aan het college. Het inhoudelijk verslag is een beknopte beschrijving van de uitvoering van de gerealiseerde activiteiten. Uit deze beschrijving moet blijken of en in hoeverre aan de subsidievoorwaarden is voldaan. In het financiële verslag staat een overzicht van de inkomsten en uitgaven die aansluiten bij de posten in de begroting naast de werkelijk gemaakte kosten. En een toelichting indien dit afwijkt. De begroting dient sluitend te zijn.
Toelichting op de Bijlage – TOETSINGSCRITERIA
sub a. artistieke-inhoudelijke kwaliteit:
De criteria worden aan de hand van de omschreven termen; vakmanschap, oorspronkelijkheid en zeggingskracht door professionele deskundige leden van de BACK getoetst.
De begroting wordt aan de hand van de opgestelde punten beoordeeld door de BACK.
Onder een financieringsmix verstaan wij bijdrage fondsen/bedrijven en commerciële inkomsten.
sub c. belang voor de stad en/of inwoner:
De meerwaarde van het plan voor wie en waar het plaats vindt wordt aan de hand van de punten beschreven in het plan en beoordeeld door de BACK.
sub d. opgaven uit de Cultuurvisie:
We willen jaarlijks veel variatie en afwisseling binnen het culturele klimaat in Amersfoort en een cultureel klimaat dat aansprekend is voor vele verschillende doelgroepen (naar leeftijd, naar leefstijl etc.). Initiatieven op dit vlak moeten bijdragen aan een of meerdere van onderstaande doelstellingen:
Bijdragen aan een inclusieve samenleving: het bevorderen van de cultuurparticipatie van mensen die nu nog te maken hebben met barrières. We willen daarom de zichtbaarheid van uitingen van kunst en cultuur door minderheidsgroepen steunen en verbinden met reguliere cultuurdragers en een breder publiek.
We willen dat het culturele klimaat in Amersfoort jongeren voldoende mogelijkheden biedt om de door hen gewenste cultuurbeleving te hebben. We richten ons op jongeren van pakweg 16 jaar tot midden twintig. Behoeften zijn uiteenlopend en divers. Als rode draad staan beleving, ontmoeting en aansluiten op de leefwereld van jongeren centraal. We willen impulsen geven aan het verbeteren van het cultuuraanbod voor jongeren en hun cultuurbeleving. Initiatieven op dit vlak moeten bijdragen aan één of meerdere van onderstaande doelstellingen:
Wij willen dat Amersfoort een thuis is voor vele cultuurmakers, zoals kunstenaars, artiesten, theatermakers, acteurs, schrijvers, beeld- en filmmakers, festivalorganisatoren, productiehuizen etc. Initiatieven op dit vlak moeten bijdragen aan een of meerdere van onderstaande doelstellingen:
We willen een aantrekkelijk cultuuraanbod voor onze inwoners, waarbij Amersfoort ook een centrumfunctie voor de regio vervult. Initiatieven op dit vlak moeten bijdragen aan een of meerdere van onderstaande doelstellingen:
We willen innovatie in het cultuuraanbod stimuleren. Door middel van innovatie kan worden ingespeeld op verschillende trends binnen de culturele sector. Ook kan innovatie worden gebruikt om het aanbod voor een breder publiek aantrekkelijk te maken (onder andere met het oog op de opgaven diversiteit en jongeren). Initiatieven op dit vlak moeten bijdragen aan een of meerdere van onderstaande doelstellingen:
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-65196.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.