Vervallenverklaring Wvg-aanwijzing gebiedsontwikkeling ‘A73 Roerdalen’

Op grond van artikel 6 lid 1 Wet voorkeursrecht gemeenten is de aanwijzing voor de percelen in het gebied ‘A73 Roerdalen’ per 10-02-2022 van rechtswege vervallen. Het vervallen van deze aanwijzing wordt verwerkt in het Kadaster.

 

Op 9 november 2021 heeft het college van B&W van de gemeente Roerdalen op grond van het bepaalde in artikel 6 Wvg, gronden in het gebied ‘A73 Roerdalen’ aangewezen waarop het voorlopig voorkeursrecht van toepassing is (artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wet voorkeursrecht gemeenten). Dit houdt in dat de gemeente een eerste recht van koop heeft. Het voorlopig voorkeursrecht moet binnen drie maanden door de gemeenteraad bestendigd worden. Op 3 februari 2022 heeft de gemeenteraad dit voorlopige voorkeursrecht niet bestendigd.

 

De gemeenteraad is van mening dat een initiatief voor de clustering van grond in het kader van de mogelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein niet passend is vanwege de landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten van het gebied. De gemeenteraad heeft geoordeeld dat het gehele Linnerveld gevrijwaard moet blijven van industriële, logistieke en/of bedrijfsmatige activiteiten (of enige activiteiten met een vergelijkbare ruimtelijke uitstraling) vanwege de aantasting van de bestaande kwaliteiten en de negatieve effecten op de leefomgeving. Bestaande agrarische bedrijfsactiviteiten vallen niet onder de genoemde vrijwaring. Daarmee heeft de raad besloten dat er geen onderzoek naar de invulling van het gebied hoeft plaats te vinden en daarmee ook geen Wet voorkeursrecht gemeenten nodig is.

 

Omdat het per 10-02-2022 drie maanden geleden is dat het voorlopige voorkeursrecht werd gevestigd, komt het voorkeursrecht in het gebied ‘A73 Roerdalen‘ op die datum van rechtswege te vervallen. Het college hoeft daardoor geen intrekkingsbesluit te nemen.

 

De mededeling en de bijhorende stukken liggen vanaf 10-2-2022 zes weken ter inzage bij de gemeente Roerdalen.

 

Naar boven