Tweede wijziging Beleidsregels bijzondere bijstand Kempengemeenten 2022

het college van de gemeente Eersel

 

gelet op het artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 35 Participatiewet;

 

overwegende dat:

  • niet alle inwoners een beroep kunnen doen op de eenmalige energietoeslag en/of

  • de energietoeslag in combinatie met het vastgestelde prijsplafond per 1 januari 2023 niet in alle situaties de gestegen energiekosten dekt.

 

b e s l u i t

 

 

de Beleidsregels bijzondere bijstand Kempengemeenten 2022 als volgt te wijzigen:

 

 

Onderdeel I

  • 1.

    Artikel 36a wordt vervangen door:

 

  • 1.

    Voor energiekosten kan bijzondere bijstand worden verleend, voor zover zij boven het prijsplafond geldend voor alle huishoudens vanaf 1 januari 2023 uitkomen. Het prijsplafond voor energie in 2023 is vastgesteld op € 1,45 voor een kuub gas, tot een maximum van 1200 kuub gas en voor elektriciteit € 0,40 per KWh tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh. Voor energiekosten tot het bedrag van € 2.900,00 per jaar/ € 241,67 per maand wordt geen bijzondere bijstand verleend.

     

  • 2.

    De kosten voor het verbruik van gas en elektra boven het prijsplafond komen voor bijstandsverlening in aanmerking tot aan het verbruik als genoemd in de tabellen in het derde lid. Voor de kosten van het verbruik boven het verbruik genoemd in de tabellen in het derde lid wordt geen bijzondere bijstand verstrekt.

    Bij vaststelling van het maandelijks verbruik van de aanvrager wordt uitgegaan van het gemiddelde verbruik op basis van de voorgaande jaar- of eindafrekening. Bij de vaststelling van de hoogte van de bijzondere bijstand wordt uitgegaan van de gas- en elektriciteitsprijzen van het lopende energiecontract van de aanvrager.

     

  • 3.

    Gemiddeld gasverbruik van huishoudens per jaar en kosten per maand 2022

Woningtype

Gemiddeld verbruik in m³

Kosten per maand

Flat/appartement

800

€ 138,-

Tussenwoning

1.120

€ 185,-

Hoekwoning

1.330

€ 216,-

2 onder 1 kapwoning

1.550

€ 249,-

Vrijstaande woning

2.050

€ 322,-

Totaal gemiddeld

1.190

€ 195,-

 

Gemiddeld stroomverbruik naar grootte huishouden per jaar en kosten per maand 2022

Aantal personen in huishouden

Gemiddeld verbruik in kWh

Kosten per maand

1

1.800

€ 23

2

2.810

€ 57

3

3.370

€ 76

4

3.940

€ 95

5 of meer

4.270

€ 106

Totaal gemiddeld

2.760

€ 55

 

  • 4.

    De draagkracht wordt bepaald overeenkomstig artikel 3 lid 3 van deze beleidsregels.

     

  • 5.

    Indien recht bestaat op een eenmalige energietoeslag wordt deze op de bijzondere bijstand in mindering gebracht.

     

  • 6.

    De bijzondere bijstand wordt toegekend tot de jaarafrekening en/of eindafrekening is ontvangen maar uiterlijk tot 1 januari 2024. Bij ongewijzigde omstandigheden is verlenging op aanvraag mogelijk tot 1 januari 2024.

     

  • 7.

    Belanghebbende is verplicht de jaarafrekening en/of eindafrekening over alle maanden van 2023 te overleggen. Aan de hand van deze jaarafrekening en/of eindafrekening wordt de definitieve hoogte van de bijzondere bijstand bepaald.

 

Onderdeel II

 

  • 2.

    I nwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 januari 2023.

 

  • 3.

    Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Tweede wijziging Beleidsregels bijzondere bijstand Kempengemeenten 2022.

Aldus besloten in de vergadering van het college van Eersel op 20 december 2022

burgemeester en wethouders van Eersel,

de secretaris, de heer ing. H.M.L. Offermans

de burgemeester, de heer drs. W.A.C.M. Wouters

Toelichting

Individuele bijzondere bijstand

Voor sommige inwoners is de Eenmalige energietoeslag niet toereikend om te voorzien in de gestegen gas- en elektraprijzen, daarnaast zijn er inwoners die wel te maken hebben met fors gestegen prijzen, maar die gezien hun inkomen niet in aanmerking komen voor de Eenmalige energietoeslag. Voor hen geldt een individuele beoordeling waarbij rekening wordt gehouden met draagkracht uit inkomen en vermogen en met de werkelijke gas- en elektrakosten.

Draagkracht

Bij vaststelling van het recht op individuele bijzondere bijstand voor energiekosten zijn de regels van toepassing die normaliter gelden bij het vaststellen van het recht op bijzondere bijstand.

Voor de toepassing van energiekosten is artikel 3 lid 3 van de Beleidsregels bijzondere bijstand van toepassing. Dit houdt in dat bij een inkomen boven 120% van de bijstandsnorm, het volledige inkomen als draagkracht in aanmerking wordt genomen.

Eind- of jaarafrekening

Belanghebbende is verplicht de eindafrekening en/of jaarrekening te overleggen over alle maanden van 2023. Op dat moment worden de werkelijke energiekosten van de inwoner bekend en kan ook definitief het recht op bijzondere bijstand worden bepaald.

Op basis van de Beleidsregels terugvordering, verhaal en invordering Kempengemeenten 2016, kan het college afzien van het nemen van een terugvorderingsbesluit indien het totaal terug te vorderen bedrag lager is dan € 50,00 (kruimelbedrag) én de terugvordering niet het gevolg is van schending van de inlichtingenplicht. Het college maakt gebruik van deze bevoegdheid

 

 

Naar boven