Besluit tot wijziging van de beleidsregels Wmo en Jeugdhulp gemeente Nieuwegein 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein;

 

gelet op de Wmo en Jeugdhulpverordening gemeente Nieuwegein 2020

 

besluit

 

vast te stellen

 

Besluit tot wijziging van de beleidsregels Wmo en Jeugdhulp gemeente Nieuwegein 2020

Artikel I  

Paragraaf 5.7.4. ‘Ondersteuning maatschappelijke deelname (OMD)’ wordt volledig vervangen met de volgende tekst:

 

“5.7.4. ‘Dagbesteding Plus’

 

Voor een grote groep inwoners kan deelname aan welzijnsactiviteiten en/of recreatieve activering voldoende zijn om structuur te bieden aan de dag en medemensen te ontmoeten. Inwoners die in aanmerking komen voor de maatwerkvoorziening Dagbesteding Plus (voorheen: Ondersteuning Maatschappelijke Dienstverlening) hebben behoefte aan een meer structurele, programmatische en/of methodische vorm van dagactiviteiten met meer professionele begeleiding.

 

De maatwerkvoorziening Dagbesteding Plus richt zich op het realiseren van dagactiviteiten; inwoners worden geactiveerd en ondersteund in hun maatschappelijke participatie. De dagactiviteiten zijn gericht op het bevorderen en behouden van de zelfredzaamheid of vertragen van de achteruitgang van de zelfredzaamheid. Maar ook het voorkomen van een sociaal isolement en het bevorderen van een gevoel van eigenwaarde, gezondheid, welbevinden en kwaliteit van leven.

 

De recreatieve activering is voorliggend aan de maatwerkvoorziening Dagbesteding Plus. Het uitgangspunt is: ‘de inwoner maakt gebruik van de algemene voorziening (recreatieve activering), tenzij’. In alle gevallen wordt daarom eerst bekeken of de algemene voorziening passend is. Voor zeer kwetsbare inwoners, waarbij de problemen en/of beperkingen te ernstig zijn voor de algemene voorziening, wordt de maatwerkvoorziening Dagbesteding Plus toegekend. Het betreft inwoners met een psychiatrische, somatische, verstandelijke of zintuigelijke beperking of psychische klachten, die zware beperkingen hebben op het terrein(en) van:

 

  • Sociale zelfredzaamheid

  • Psychisch functioneren

  • Het bewegen en verplaatsen

  • Het vertonen van zwaar probleemgedrag

De inwoner kan niet/nauwelijks in een groep functioneren (ernstige gedragsproblematiek, veiligheidsrisico en/of grensoverschrijdend gedrag) en heeft moeite met het reguleren van emoties of gedrag. Het betreft bijvoorbeeld ouderen met een vorm van ernstige dementie of personen met niet aangeboren hersenletsel die ernstig beperkt zijn in het zelfredzaamheid en (nagenoeg) niet meer in staat zijn om hun eigen dagstructuur vorm te geven.

 

Dagactiviteiten vinden plaats in groepsverband, te denken valt aan:

 

  • Creatieve en hobbymatige activiteiten

  • Huis- en tuinactiviteiten en dierverzorging (zorgboerderijen)

  • Lichte vormen van arbeid, sportieve en bewegingsactiviteiten

  • Ontmoetingsgroepen, zoals bewegen voor ouderen, sociale activiteiten zoals koffiedrinken en samen gezelschapsspelen doen

  • Educatieve activiteiten, zoals krant lezen en geheugentraining

De maatwerkvoorziening Dagbesteding Plus kan ook worden ingezet om de mantelzorger te ontlasten in de thuissituatie zodat hij niet overbelast raakt. Ook hiervoor geldt dat eerst wordt bekeken of de algemene voorziening passend is.

 

Niveaus Dagbesteding Plus

De maatwerkvoorziening Dagbesteding Plus kent geen verschillende niveaus. We zorgen met één maatwerkvoorziening (en niveau), naast de algemene voorziening, voor meer duidelijkheid en transparantie richting de inwoners, zorgaanbieders en het sociaal team.

 

Vervoer van en naar groepsactiviteiten

In principe is de inwoner zelf verantwoordelijk voor het vervoer van en naar dagactiviteiten. Indien naar oordeel van het college de inwoner geen eigen mogelijkheden heeft, of dit vervoer niet met hulp van personen uit het sociaal netwerk kan plaatsvinden, kan georganiseerd vervoer noodzakelijk zijn en met de indicatie Dagbesteding Plus worden toegekend. De aanbieder is dan verantwoordelijk voor het regelen van dit vervoer van- en naar de dagactiviteiten.”

Artikel II  

In het gehele document ‘Beleidsregels Wmo en Jeugdhulp gemeente Nieuwegein 2020’ worden de afkorting ‘OMD’ en het begrip ‘ondersteuning maatschappelijke deelname’ vervangen door het begrip ‘Dagbesteding Plus’.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 20 december 2022,

Ellie Liebregts,

secretaris

Frans Backhuijs,

burgemeester

Naar boven