Bekendmaking Verleende APV-vergunning: Hedel, Kasteellaan 5

Voor het onderstaande adres is een vergunning verleend op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV):

Kasteellaan 5, 5321GL, Hedel

Besluit

De burgemeester van de gemeente Maasdriel besluit;

gelet op artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77 van de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Maasdriel,

in de week van woensdag 28 december 2022 tot en met maandag 2 januari 2023 camera’s te plaatsen vooraf en ten tijden van de jaarwisseling op het plein bij de Jumbo in Hedel.

Overweging

Tijdens de jaarwisseling zijn er signalen dat het mogelijk onrustig wordt op het plein bij de Jumbo in Hedel. Deze locatie is een plek waar door het jaar heen vaak overlast is van hangjongeren. Ook zijn er de afgelopen tijd veel overlast meldingen en vuurwerkmeldingen voor deze locatie. Uit ervaringen van voorgaande jaren, bevindingen van de politie en meldingen van omwonenden bestaat er een dreiging dat het deze jaarwisseling weer onrustig wordt.

Om de situatie beter onder controle te krijgen wordt hieronder nader onderzocht of er camera’s kunnen worden geplaatst tijdens de jaarwisseling op de twee bovengenoemde locaties.

Juridisch kader

Artikel 2:77 Cameratoezicht op openbare plaatsen

 

  • 1.

    De burgemeester is bevoegd overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet te besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats.

  • 2.

    De burgemeester heeft die bevoegdheid eveneens ten aanzien van de volgende andere plaatsen:

    • a.

      parkeerterreinen;

    • b.

      parkeergarages.

Artikel 151c Gemeentewet jo. 2:77 APV geeft de bevoegdheid aan de burgemeester om camera’s te plaatsen voor een bepaalde duur op openbare plaatsen. Cameratoezicht is er ter handhaving van de openbare orde, onder strikte voorwaarden voor de opsporing van een concreet strafbaar feit door de politie en justitie kunnen worden gebruikt1. Alleen als er concrete aanwijzingen voor zijn, kan het gebruikt worden voor het opsporen van strafbare feiten. Het heeft dus een hybride karakter zie lid 8 en 9 van artikel 151c Gemeentewet. De reden voor camera’s kan in dit geval zijn dat er dreigende signalen zijn door meldingen van buurtbewoners dat de openbare orde mogelijk verstoord wordt tijdens de jaarwisseling. Het primaire doel is dan ter handhaving van de openbare orde. Daarnaast kunnen de beelden secundair gebruikt worden ter opsporing van strafbare feiten. Hieronder wordt uitgewerkt hoe dat zit bij vuurwerk.

Toepassing op handhaving vuurwerk

Volgende bepalingen zijn van toepassing bij strafbare feiten vuurwerk:

  • -

    Wetboek van strafrecht, artikelen 173a, 173b, 174, 175

 

Indien cameratoezicht nodig is voor het opsporen van strafbare feiten dient daarvoor een beroep te worden gedaan op strafvorderlijke bevoegdheden.

  • 1.

    Wie is de bevoegde functionaris?

OvJ o.g.v. artikel 126k Sv

  • 2.

    Tegen wie kan de betreffende bevoegdheid worden uitgeoefend?

Iemand die een misdrijf pleegt zoals omschreven in artikel 67 Sv

Voor welke strafbare feiten / In welke gevallen?

-

  • 3.

    Met welk doel / Op welke gronden kan de bevoegdheid worden uitgeoefend?

Bij verdenking van een misdrijf

Belangenafweging

  • 1.1

    De vrees bestaat dat de openbare orde (ernstig) verstoord zal worden. 

  • 1.2

    Het gebruik maken van cameratoezicht ten behoeve van toezicht in openbare gebieden kan bijdragen aan een effectieve handhaving van de openbare orde en een preventieve werking hebben (jeugd)overlast, en het beperken van vormen van veel voorkomende criminaliteit.

  • 1.3

    De burgemeester overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77 van de Algemene Plaatselijke Verordening Maasdriel 2022 kan besluiten tot het invoeren, verlengen en uitbreiden van cameratoezicht voor een bepaalde duur op een openbare plaats in het kader van de handhaving van de openbare orde.

  • 1.4

    De belangen van openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en van strafbare feiten in het onderhavige geval zwaarder wegen dan het individuele belang van de burgers (bescherming van de persoonlijke levenssfeer).

  • 1.5

    Dat de duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied proportioneel zijn in relatie tot het beoogde legitieme doel, te weten de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

 

Op het plein bij de Jumbo in Hedel bestaat een reële kans dat de openbare orde wordt verstoord. Voorgaande jaren is het op de locatie misgegaan, waardoor hulpdiensten moesten uitrukken. De verwachting is dat het dit jaar onrustiger wordt dan vorig jaar. Vorig jaar was er een landelijk vuurwerkverbod als maatregel tegen het coronavirus. Deze jaarwisseling is het weer toegestaan om vuurwerk af te steken. De verwachting is ook dat hierdoor meer vuurwerk en meer onrust is dan vorig jaar. De locatie waar de cameratoezicht opziet is een locatie waar het hele jaar door jongeren te vinden zijn die veelal overlast veroorzaken bij omwonenden. In de maanden richting de jaarwisseling wordt regelmatig vuurwerk afgestoken. Verder zijn er vanuit de Jumbo in Hedel signalen dat er ook een groep jongeren van buiten de gemeente naar Hedel toe komen tijdens de jaarwisseling. De grote van deze groep is onduidelijk. De camerabeelden moeten als hulpstuk bieden naast alle andere maatregelen die worden genomen. De bescherming van de openbare orde weegt in dit geval zwaarder dan het recht op privacy van het individu.

De kosten van het cameratoezicht worden geschat op 2.200,- euro.

Niet mee eens?

Bent u het niet eens met mijn besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat doet u schriftelijk of digitaal (via www.maasdriel.nl). U stuurt dit binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit naar de gemeente. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van ons besluit niet op. Als u deze opschorting wilt, dan kunt u de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

vastgesteld door de burgemeester op 22 december 2022,

de burgemeester,

H. van Kooten

1 Kamerstukken II 2003/04, 29440, 3, p. 9 en 17.

 

 

 

 

 

Naar boven