Besluit tot eerste wijziging van de Beleidsregels jeugdhulp gemeente Pijnacker-Nootdorp 2022

Het college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp;

gezien het advies van de afdelingen Sociaal Domein en Beleid d.d. 8 november 2022;

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de Jeugdwet en de Verordening jeugdhulp gemeente Pijnacker-Nootdorp 2020;

 

besluit

  • I.

    de volgende eerste wijziging van de Beleidsregels jeugdhulp gemeente Pijnacker-Nootdorp 2022 vast te stellen:

     

    paragraaf 4.6 van de Beleidsregels jeugdhulp gemeente Pijnacker-Nootdorp 2022 komt te luiden:

     

    4.6 Dyslexiezorg

    Dyslexie is een aangeboren beperking bij het lezen, spellen en schrijven. Het onderwijs is in eerste instantie verantwoordelijk voor de signalering en begeleiding van jeugdigen met dyslexie. Is deze ondersteuning onvoldoende, dan kan onderzocht worden of sprake is van ernstig dyslexie (ED) in de vorm van dyslexieonderzoek en/of behandeling. ED betekent dat sprake is van een ernstige stagnatie in de lees- en eventueel in de spellingsontwikkeling en dat daarbij sprake is van ernstige woordleesproblemen.

     

    Het college is verantwoordelijk voor de diagnose en behandeling van ED voor jeugdigen in de leeftijd vanaf 7 tot en met 12 jaar die basisonderwijs volgen. Er is alleen sprake van ED als volgens het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling 3.0 een diagnose is gesteld en er geen andere oorzaken zijn gevonden die de problemen kunnen verklaren. De voorwaarden voor een individuele voorziening voor diagnostiek ED zijn als volgt:

    • -

      de jeugdige is minimaal 7 en maximaal 12 jaar oud en volgt basisonderwijs;

    • -

      een bevoegd deskundige van de basisschool heeft een verwijzing gegeven dat sprake is van een vermoeden van ED;

    • -

      de zorgaanbieder die de diagnose stelt is gecontracteerd door de gemeente en is aangesloten bij het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie;

    • -

      als uit het dyslexieonderzoek blijkt dat er toch geen sprake is van ED, dan worden de diagnosekosten wel door het college vergoed, maar de kosten van een eventuele behandeling niet.

       

  • De voorwaarden voor een individuele voorziening voor behandeling ED zijn als volgt:

    • -

      de jeugdige heeft ED;

    • -

      de zorgaanbieder die de behandeling biedt is gecontracteerd door de gemeente en is aangesloten bij het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie.

       

  • Het bieden van hulpmiddelen bij dyslexie behoort niet tot de individuele voorziening dyslexiezorg. Voor hulpmiddelen bij dyslexie in het onderwijs zijn scholen verantwoordelijk in het kader van passend onderwijs. Daarnaast kan op grond van de Zorgverzekeringswet recht zijn op een Daisyspeler als de dyslexie bij de jeugdige is uitbehandeld. Diagnosestelling en behandeling van dyscalculie komen niet voor vergoeding in aanmerking.

     

  • II.

    dat deze wijziging in werking treedt met ingang van de dag na publicatie en kan worden aangehaald als: Besluit tot eerste wijziging van de Beleidsregels jeugdhulp gemeente Pijnacker-Nootdorp 2022.

Vastgesteld in de vergadering van 8 november 2022.

het college van Pijnacker-Nootdorp,

Edwin Wernke

secretaris ai

Björn Lugthart

burgemeester

Naar boven