Wijziging Subsidieregeling Beheer dierenparken en kinderboerderijen 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

in zijn vergadering van 20 december 2022,

gezien het voorstel met reg.nr. 14552345

besluit

de Subsidieregeling Beheer dierenparken en kinderboerderijen 2023, waarin de geïndexeerde bedragen voor 2023 zijn opgenomen, vast te stellen.

Artikel 1 Wat is het doel van deze subsidie?

Het doel van deze subsidie is bewoners die zich verenigen om dierenparken en/of kinderboerderijen in 's-Hertogenbosch te beheren, te steunen in de kosten voor instandhouding.

Artikel 2 Woordenlijst

In dit artikel leggen wij een aantal woorden uit:

  • 1.

    Dierenparken: een voor publiek afgesloten park met dieren zonder dagelijks toezicht

  • 2.

    Kinderboerderijen: een tijdens openingstijden publiekstoegankelijk park met dieren waar onder toezicht direct contact mogelijk is met de aanwezige dieren vanuit een educatief doel. De vorm, grootte en educatieve opzet van de voorziening kunnen verschillen.

  • 3.

    Beheer: gebruik en onderhoud van de aanwezige opstallen en inventaris voor verzorging en instandhouding van de aanwezige dieren en behoud van de in gebruik gegeven voorzieningen.

 

Artikel 3 Wie kan deze subsidie aanvragen?

Subsidie kan aangevraagd worden door stichtingen en/of verenigingen.

Artikel 4 Waarvoor kan subsidie worden aangevraagd?

Subsidie kan worden aangevraagd voor het bieden van een laagdrempelige voorziening met dieren die door inzet van de bewoners zelf, via hun vrijwillige deelname, een bijdrage levert aan de recreatie en educatie van bewoners van de buurten en wijken.

Artikel 5 Waarborgen continuïteit en doelstelling

Bij de kinderboerderijen en dierenparken is sprake van langdurige onderhoudszorg voor dieren (dierenwelzijn) en is sprake van een extra zorg voor een sociaal veilige en geborgde omgeving voor de aanwezige kinderen, jongeren en betrokken vrijwilligers. Dit stelt eisen aan de mate van organisatie en toezicht. Voor toetsing van de mate van organisatie en toezicht kunnen gegevens worden opgevraagd, zie artikel 6 informatieplicht.

Artikel 6 Informatieplicht

Wijzigingen in samenstelling van bestuur en statuten moeten bekend gemaakt worden aan de gemeente. Minimaal eenmaal per jaar wordt de gang van zaken besproken. Daarbij moet de stichting of vereniging volledig openheid van zaken bieden.

Artikel 7 Budget

Voor dierenparken en kinderboerderijen is jaarlijks een budget beschikbaar. Voor 2023 bedraagt de subsidie € 10.521,- voor het beheer van kinderboerderijen. Voor beheer van dierenparken bedraagt de subsidie € 2.485,-

Artikel 8 Looptijd

De subsidietoekenning kan jaarlijks worden aangevraagd.

Artikel 9 Wanneer subsidie aanvragen?

De aanvraag kan vanaf 1 januari 2023 tot 1 oktober 2023 worden ingediend.

Artikel 10 Hoe subsidie aanvragen?

De aanvraag kan schriftelijk worden ingediend bij het college, voorzien van de op het aanvraagformulier aangegeven documenten.

Artikel 11 Betaling

  • 1.

    Het subsidiebedrag voor dierenparken wordt in één termijn voldaan binnen twee maanden na toekenning van de aanvraag. Het subsidiebedrag voor kinderboerderijen wordt in twee termijnen voldaan.

  • 2.

    De eerste termijn binnen twee maanden na toekenning van de aanvraag. De tweede termijn medio september van het jaar. De subsidie wordt conform artikel 19.4 van de ASV direct vastgesteld.

Artikel 12 Tot slot

Hieronder staat een aantal juridische onderdelen van de subsidieregeling:

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 januari 2023.

  • 2.

    Deze subsidieregeling vervalt op 1 januari 2024.

  • 3.

    Het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch stelt de subsidieregelingen jaarlijks (veranderd of onveranderd) vast. Daarna publiceert het college de subsidieregelingen en de subsidieplafonds voor het komende jaar.

  • 4.

    Deze subsidieregeling heet: Subsidiereregeling beheer dierenparken en kinderboerderijen 2023.

  • 5.

    De Algemene subsidieverordening 's-Hertogenbosch (ASV) is op deze subsidieregeling van toepassing.

 

Contact

Gemeente 's-Hertogenbosch

Luuk Ottens

E-mail: gemeente@s-hertogenbosch.nl

tel.: 073-6155819

 

 

Het college voornoemd,

De secretaris,

Drs. B. van der Ploeg

De burgemeester,

Drs. J.M.L.N. Mikkers

Naar boven