Gemeente Venlo Verkeersbesluit gehandicaptenparkeerplaatsen op verschillende locaties

RGBORU 1920872 / 1921443 / 1922718 / 1923575

 

Bevoegdheidsgrondslag:

De Teamhoofd Realisatie en Beheer Openbare Ruimte is bevoegd om verkeersbesluiten te nemen in Venlo, want in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, staat dat het college van burgemeester en wethouders verkeersbesluiten mogen nemen en dat zij dit mogen mandateren. Het college van Venlo heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de Teamhoofd Realisatie en Beheer Openbare Ruimte in het Mandaatbesluit Venlo 2021, tabelregel 4.8.12. Dit verkeersbesluit bevat alleen wegen onder beheer van de gemeente Venlo.

 

grondslag voor het besluit:

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 moet er een verkeersbesluit genomen worden voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit.

 

Op basis van bovenstaande grondslagen en met inachtneming van:

• de Algemene wet bestuursrecht (AWB);

• de Wegenverkeerswet 1994 (WVW);

• het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

• het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV);

• het bordenboek (VNVF);

• uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens;

• het mandaatbesluit van Gemeente Venlo 2021;

zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

 

Inleiding

Mensen met een beperking die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart hebben recht op een kenteken gebonden gehandicaptenparkeerplaats in de omgeving van hun woning. Dit is vastgelegd in het besluit 01-23948 Invalidenparkeerplaatsen en de daarbij behorende uitvoeringsvoorschriften 03-6871.

 

Motivering

De aanvragers zijn slecht ter been en in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart. Daarom is het noodzakelijk om kenteken gebonden gehandicaptenparkeerplaatsen te realiseren nabij Genbroekstraat 54 te Venlo, Eendenstraat 17 te Venlo, Albrecht Rodenbachstraat 21 te Venlo en Kraanvogelstraat 14 te Venlo.

 

De parkeerdruk wordt in de afweging meegenomen. Wanneer de parkeerdruk hoog is, is het voor de aanvrager noodzakelijk is om een parkeervakgarantie nabij zijn huis te hebben. Ook kunnen de overige weggebruikers voor het parkeren uitwijken naar nabijgelegen wegen waar de parkeerdruk lager is. Voor de aanvragers is dat te ver lopen. Wanneer de parkeerdruk laag of gemiddeld is, geeft het inrichten van een gehandicaptenparkeerplaats hier geen overlast voor overige verkeersdeelnemers. In beide gevallen weegt het belang van de aanvrager zwaarder dan het belang van de overige weggebruikers.

 

Dus is het noodzakelijk om een parkeervak te reserveren voor de aanvrager in het kader van het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (art. 2.1.d) in het bijzonder de vrijheid van de aanvrager om zich in het verkeer te kunnen begeven, omdat het voertuig op acceptabele afstand bereikbaar is.

 

Overig:

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is Politie geïnformeerd en deze is akkoord met de voorgestelde maatregel.

Gelet op artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant, deze is voor een ieder in te zien op de website zoek.officielebekendmakingen.nl. Een link hierheen staat ook op de gemeentelijke website.

 

BESLUIT

Tot het reserveren van een parkeerplaatsen voor de aanvragers door kenteken gebonden gehandicaptenparkeerplaatsen te realiseren door middel van bord E6 met onderbord van het kenteken op de locaties Genbroekstraat 54 te Venlo, Eendenstraat 17 te Venlo, Albrecht Rodenbachstraat 21 te Venlo en Kraanvogelstraat 14 te Venlo.

 

Venlo 22-12-2022

College van burgemeester en wethouders van Venlo,

Namens deze,

Teamhoofd Realisatie en Beheer Openbare Ruimte

S.W.J. Nijveld

 

 

 

Locaties gehandicaptenparkeerplaats op kenteken :

  • Genbroekstraat 54 te Venlo

  • Eendenstraat 17 te Venlo

  • Albrecht Rodenbachstraat 21 te Venlo

  • Kraanvogelstraat 14 te Venlo

 

MEDEDELINGEN

Bezwaarclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van publicatie bezwaar maken. Dit kan op twee manieren:

Online op de website van de gemeente kunt u het formulier invullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Door een brief te schrijven. In uw brief moet in ieder geval staan:

  • 1.

    Uw naam, adres en handtekening,

  • 2.

    De datum waarop u de brief schrijft en opstuurt,

  • 3.

    De naam van dit besluit,

  • 4.

    De reden waarom u het er niet mee eens bent,

  • 5.

    De reden waarom dit besluit u raakt.

U richt uw brief aan Burgemeester en Wethouders van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo.

Voor meer informatie zie http://www.venlo.nl/bezwaar-en-beroep.

 

Voorlopige voorzieningen

De gemeente voert dit besluit uit voordat de bezwaarperiode is afgerond, dus als u bezwaar maakt wacht de gemeente niet met uitvoering. Wilt u dat de gemeente wel wacht? Dan kunt u dat bij de rechtbank vragen, door een verzoek tot voorlopige voorziening in te dienen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Voor meer informatie zie https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht/Procedures/Paginas/Voorlopig-voorziening.aspx

 

 

Naar boven