Gemeente Peel en Maas - Kennisgeving staatssteun

 

Artikel 1  

 

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Peel en Maas heeft op 18 oktober 2021 besloten om een samenwerkingsovereenkomst WarmteKoudesysteem Panningen (bijlage 1) aan te gaan met GroeneWarmte Projecten B.V. (voorheen Ecovat), energiecoöperatie Peel Energie U.A. en Wonen Limburg naar aanleiding van het project WarmteKoude Panningen. Met het project wordt stadsverwarming en koeling ontwikkeld en gerealiseerd in een deel van de woonkern Panningen.

 

Conform de samenwerkingsovereenkomst heeft het college voor het project een aanvraag (bijlage 2) ingediend voor een bijdrage in het kader van de regeling ’Regeling verstrekking specifieke uitkering aan gemeenten voor de derde ronde proeftuinen van het programma aardgasvrije wijken’ bij het Ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De aangevraagde bijdrage van € 4.000.000,-- is bij besluit van 21 maart 2022 toegekend door de Minister (bijlage 3).

 

Voornoemde samenwerkingsovereenkomst bevat een concept verdeling van de aangevraagde bijdrage. Volgens de overeenkomst zorgt de gemeente dat de verkregen financiële middelen worden ingezet ten behoeve van het project en maakt hier nadere afspraken over de precieze wijze waarop dit zal gebeuren. In dit kader is de gemeente Peel en Maas op 6 december 2022 een overeenkomst ‘Overeenkomst vrijval PAW-gelden’ (bijlage 4) met WarmteKoude Panningen B.V.(bijlage 5 en 6) aangegaan, waarmee een grondslag wordt gegeven om € 288.000,-- gefaseerd uit te keren aan de WarmteKoude Panningen B.V. voor het aansluitgereed maken van de woningen in het projectgebied. De verdeling van de middelen is onderbouwd in het Projectplan Warmte Koude-net Panningen en de detailbegroting proceskosten werkpakketten (bijlage 7 en 8). De middelen zijn noodzakelijke investeringen om te komen tot de bouw van het distributienetwerk en twee productie-eenheden om deze als een energie-efficiënt stadsverwarmings- of stadskoelingssysteem te kunnen exploiteren.

 

Het uitkeren van de middelen gebeurt met in acht name van artikel 46 (Investeringssteun voor energie-efficiënte stadsverwarming en –koeling) van de verordening (EU) Nr. 651/2014 van de commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PB EU L187/1, 26 juni 2014) waarvan een kennisgeving is gedaan.

 

Bijlagen:

  • 1.

    Samenwerkingovereenkomst WarmteKoudesysteem Panningen

  • 2.

    2. Aanvraag 3e ronde proeftuinen

  • 3.

    3. Beschikking specifieke uitkering

  • 4.

    4. Overeenkomst vrijval PAW-gelden

    • 1.

      5.1 Uittreksel KvK

    • 2.

      5.2 Uittreksel KvK

    • 3.

      Uittreksel KvK

  • 5.

    Projectplan WarmteKoude-net Panningen

  • 6.

    7. Detailbegroting proceskosten werkpakketten

 

Naar boven